
Izvor: eKlinika.rs, 17.Jul.2025, 11:00
Koštice kajsije mnogi preporučuju: Između potencijalnih antikancerskih svojstava i mogućeg trovanja cijanidom
Neka laboratorijska istraživanja sugerišu da koštice kajsije mogu imati antikancerogena svojstva. Međutim, proizvodi od koštica često sadrže visoke količine amigdalina – toksičnog jedinjenja koje može izazvati simptome trovanja cijanidom.
Koštica kajsije i tajna amigdalina: Korist ili opasnost?
U suštini, koštica kajsije je semenka koje se nalazi u središtu tvrdog „oklopa“ u telu voćke. Sadrži jedinjenje amigdalin, poznato i pod nazivom laetril, koje su neki ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << smatrali potencijalnim lekom protiv raka još tokom 19. i 20. veka.
Iako neka laboratorijska istraživanja sugerišu da amigdalin ima antikancerogena svojstva, kliničke studije na ljudima su retke i nisu pokazale iste koristi. Uz to, amigdalin može izazvati simptome trovanja cijanidom, uključujući oštećenje jetre i nerava, povišenu temperaturu, komu, pa čak i smrt.
Saznajte više o upotrebi koštica kajsije uključujući moguće koristi i rizike.
Mogu li koštice kajsije pomoći osobama obolelim od raka?
Prema jednom istraživačkom članku iz 2022. godine, potencijalno antikancerogeno jedinjenje u košticama kajsije jeste vodonik-cijanid, koji nastaje iz amigdalina. Amigdalin je prisutan i u drugim biljkama i semenima voća.
Laetril je patentirani naziv za amigdalin. Često se naziva i vitamin B17, ali ga Američki institut za ishranu vitamina ne priznaje kao vitamin.
Laetril se prvi put koristio u lečenju raka u SAD-u 1920-ih godina, dok se u Rusiji upotreba beleži još 1845. godine.
Prema pregledu istraživanja iz 2023. godine, iako neke studije podržavaju potencijalna antikancerogena svojstva amigdalina, nema dovoljno kredibilnih naučnih dokaza uključujući istraživanja na životinjama i kliničke studije na ljudima, koji bi to potvrdili.
Autori pregleda naglašavaju da su potrebna dalja istraživanja i kliničke studije kako bi se utvrdila bezbednost amigdalina pre nego što se razmotri njegova upotreba kao moguća terapija protiv raka.
Uprkos nedostatku naučnih dokaza, veb-sajtovi koji promovišu amigdalin često se oslanjaju na iskustva osoba koje boluju od raka. Međutim, Američka agencija za hranu i lekove (FDA) ne odobrava amigdalin za lečenje raka niti bilo koje druge bolesti.
Šta kažu istraživanja o amigdalinu?
Prema pregledu iz 2023. godine, laboratorijska istraživanja na ćelijama van živog organizma (in vitro) pokazuju da antikancerogeno dejstvo amigdalina može biti povezano sa njegovim uticajem na ćelijski ciklus i imuni odgovor. Može, međutim, takođe podsticati oštećenje ćelija i njihovu smrt.
U tim istraživanjima analizirani su efekti amigdalina na sledeće vrste raka: pluća, dojke, prostate, debelog creva, grlića materice, gastrointestinalnog sistema.
Međutim, istraživanja na životinjama i kliničke studije na ljudima su ograničeni, a postojeći rezultati su neujednačeni. Ovo je važno jer se efekti koji se jave u ćelijama van organizma ne mogu automatski preneti na ljude.
Glavni problem kod upotrebe amigdalina kod ljudi jeste to što njegovi metaboliti mogu da se pretvore u cijanovodoničnu kiselinu (hidrocijanid), koja se nakuplja i ima toksične efekte.
U pregledu se ističe da su potrebna dalja istraživanja kako bi se pronašao netoksičan oblik amigdalina i utvrdilo da li može da se koristi zajedno sa standardnim terapijama, poput hemoterapije.
Rizici i neželjeni efekti koštica kajsije
Prema Nacionalnom institutu za rak (NCI), proizvođači u Meksiku prave laetril od mlevenih koštica kajsije. FDA ga ne reguliše, pa se čistoća i sastav svake serije može razlikovati.
Nakupljanje hidrocijanida iz amigdalina može izazvati trovanje kod ljudi. NCI navodi sledeće moguće neželjene efekte: glavobolju, vrtoglavicu, mučninu i povraćanje, spušteni gornji kapak, plavkastu ili sivkastu kožu zbog nedostatka kiseonika u krvi (posebno vidljivo na dlanovima, tabanima, usnama i desnima kod osoba tamnije kože). Mogu se javiti i oštećenje jetre i nerava, što može uticati na hod. Tu su i povišena temperatura, konfuzija, koma, čak i smrt
Ako iskusite bilo koji od ovih simptoma nakon konzumiranja koštica kajsije ili laetrila, odmah potražite hitnu medicinsku pomoć.
Neželjeni efekti mogu biti jači ako se uzima oralno ili ako se istovremeno jedu određene vrste voća i povrća, poput celera, šargarepe ili klica, zatim ako se jedu sirovi bademi ili zgnječene koštice, kao i ako se uzima visoka količina vitamina C.
Upozorenja FDA u vezi sa amigdalinom
Baza podataka FDA o otrovnim biljkama beleži vezu između koštica kajsije i trovanja cijanidom. Navode da slučajno pojedena jedna koštica najverovatnije neće naneti štetu, ali konzumacija većih količina može izazvati simptome trovanja.
U maju 2024. godine, FDA je izdala upozorenje za određene proizvode od koštica kajsije koje sadrže amigdalin. Savetovali su potrošače da prekinu upotrebu i bace proizvode, kontaktiraju lekara ako su već konzumirali proizvod, čak i ako je to bilo ranije, i daodmah potraže hitnu pomoć ako osete bilo kakve nuspojave.
FDA nastavlja da istražuje ove proizvode.
Važno je još jednom naglasiti da FDA ne odobrava laetril kao tretman za rak, niti za bilo koje drugo medicinsko stanje.
Imaju li koštice kajsije neke koristi?
Prema pregledu iz 2022. godine, koštice kajsije sadrže različite hranljive materije, uključujući proteine, vlakna, ugljene hidrate, flavonoide.
Pregled sugeriše da koštice imaju antioksidativni potencijal, što može pomoći u smanjenju štetnog dejstva slobodnih radikala u telu.
Međutim, pregled iz 2023. godine ukazuje da rizici amigdalina možda nadmašuju bilo kakve potencijalne koristi.
Ako razmišljate o uvođenju koštica kajsije u ishranu, posavetujte se sa stručnjakon. Konzumacija većih količina može dovesti do simptoma trovanja cijanidom, što može biti fatalno.
Pre nego što isprobate bilo kakvu alternativnu terapiju u lečenju raka, posavetujte se sa svojim lekarom. Licencirani nutricionista vam takođe može pomoći da prilagodite ishranu kao podršku lečenju.
Članak Koštice kajsije mnogi preporučuju: Između potencijalnih antikancerskih svojstava i mogućeg trovanja cijanidom se pojavljuje prvo na eKlinika.