Izvor: Tech-Lifestyle.com, 22.Feb.2024, 19:02

Hyundai Motor Company i Kia Corporation predstavili su novu tehnologiju guma sa integrisanim lancima za sneg

Tehnologija guma sa integrisanim lancima za sneg koristi module od oblikovanog legura memorije oblika, koji se nalaze unutar točka i gume. Kada se primi električni signal, ovi moduli se izdvajaju kako bi delovali kao „lanac za sneg“. Za razliku od tradicionalnih lanaca za sneg, koji su komplikovani za postavljanje i skidanje, ova tehnologija će automatski aktivirati lance od legure memorije oblika pritiskom na dugme, pomažući da se poboljša bezbednost na snegu.
Hyundai Motor Company Kia Corporation Ova tehnologija koristi sposobnost legure memorije oblika da se vrati u svoj originalni oblik kada se primeni električna struja. Tokom normalne vožnje, legura memorije oblika koja se nalazi unutar točka je komprimovana u obliku slova „L“ i ne dolazi u kontakt sa površinom puta. Kada vozač aktivira funkciju, primenjuje se električna struja, što dovodi do toga da legura memorije oblika prelazi u svoj originalni oblik; materijal obrazuje oblik slova „J“ i gura modul iz gume kako bi došao u kontakt sa površinom puta, poboljšavajući prijanjanje, stabilnost i bezbednost na snegu.
Hyundai Motor Company Kia Corporation Ako se površina gume istroši do visine modula u normalnom režimu vožnje zbog ozbiljnog trošenja guma, vozači mogu lako primetiti ovaj pad kvaliteta gume kako bi ne propustili ciklus zamene guma. Tehnologija je pod patentnom zaštitom kako u Južnoj Koreji, tako i u Sjedinjenim Američkim Državama. Hyundai Motor i Kia planiraju da razmotre serijsku proizvodnju ovih guma nakon daljeg razvoja tehnologije, testiranja izdržljivosti i performansi i pregleda propisa.
Pogledaj vesti o: Zimske gume

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.