Izvor: Radio 021, 11.Maj.2020, 07:02

VIDEO: Ford u laboratoriji proizvodi ptičji izmet

Ptičji izmet je jedan od najvećih neprijatelja lima automobila.

Prema nekim procenama, već nekoliko dana je dovoljno da agresivni spojevi iz ptičjeg izmeta počnu da prodiru kroz površinu laka do metala, posebno ako je neki od slojeva lagano oštećen.

U Fordu efikasnost zaštite površine žele da provere u što realnijim uslovima, a to podrazumeva i tretiranje površine ptičjim izmetom.

A kako bi bilo nezgodno izlaziti napolje i hvatati golubove, oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ispitnog centra u Fordu su odlučili da proizvedu ptičji izmet. U pitanju je mešavina koja sadrži fosfornu kiselinu, sintetički polen i još neke sastojke. Prethodno zaštićena površina odgovarajućim premazima tretira se veštačkim ptičjim izmetom i zatim se pusti da sazri na 80 stepeni Celzijusa.

Procedura je vrlo slična onoj koja se izvodi u slanoj komori kada se proverava postojanost zaštitnog premaza u smislu antikorozivne zaštite.

U Fordu takođe proveravaju postojanost boje na UV zračenje, i to u trajanju od 250 dana. Takođe, postojanost boje proverava se i pri različitim temperaturama, a sve da bi konačni proizvod-automobil zadržao početni sjaj što duže.



Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Ford,   Pčelarstvo

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Ford proizvodi ptičji izmet, evo i zašto

Izvor: AutoBlog, 11.Maj.2020

Svi znamo da je ptičji izmet jedan od najvećih neprijatelja za lim automobila. Prema nekim procenama tek nekoliko dana je dovoljno da agresivni spojevi iz ptičjeg izmeta počnu da prodiru kroz površinu laka prema metalu, posebno ako je neki od slojeva lagano oštećen. Kako piše Index.hr, u Fordu...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.