Pčelarstvo
Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana stočarstva kojoj stočar nije vezan za vlastito zemljište.
Osobu koja se bavi pčelarstvom nazivamo pčelarom. U pčelarstvu razlikujemo seleće pčelarstvo u kojem pčelar seli košnice u blizinu paše zavisno od godišnjeg doba, i stacionirano pčelarstvo kod kojeg pčelar smešta košnice uglavnom na jedno mesto, i kao novija grana pojavljuje se eko pčelarstvo.
Pčelari su specifična vrsta stočnih proizvođača jer ne zavise od svog zemljišta, često ga i nemaju ili imaju vrlo malo.

Uz med važan proizvod pčelarstva su i pčelinji otrov, pčelinji vosak, matični mleč, i propolis. Cvetna pelud nije izravan proizvod pčela nego je pčele sakupljaju s cveća i unose je u košnicu. U pčelarstvu nalazimo i druge proizvode koji su nastali obradom pčelinjih proizvoda kao na primer gvirc, medovina, medena rakija medovača, liker od meda, propolis kocke, i medenjaci.
Prvobitno još za vreme kamenog doba čovek je lovio i hvatao pčele po šupljinama drveća, u dubinama i stenama, ili sličnim mestima gde su se pčele nastanjivale. Da bi došao do tada njemu poznatog proizvoda meda, morao je prvo podnositi ubode pčela koje su branile svoje košnice.
Kasnije je čovek shvatio da pčele može prvi dan ugušiti pa se idući dan vraća da bezbolno sakupi med. Kod mesta Bakora u Španiji je pronađen najstariji nacrtani i oslikani crtež koji prikazuje čoveka kako uzima med. Najstariji zapisi istorijski stari su i više od 30.000 godina.

U pčelarstvu razlikujemo dobar med, prvoklasan med, i med osrednjeg kvaliteta. Na zemlji postoji oko 20.000 vrsta pčela rasprostranjenih u svim područjima sveta izuzev Antarktika.

Osnovni i glavni proizvodi malenih i vrednih pčela su: Med koji je najpoznatiji i najbolji pčelinji proizvod pčele medarice. Cvetovi biljaka, svojim žlezdama nektarijama, luče nektar koji privlači kukce i pčele na oprašivanje. Pčele kao najbrojniji oprašivači takođe sakupljaju nektar i odlažu ga u stanice saća. Propolis nastaje tako da pčele sakupljaju razne smolaste stvari sa biljaka u svojoj okolini i donose ih u košnicu. Tim istim smolama dodaju razne arome kako bi nastao propolis.

Propolis je tamno smeđe boje ali u zavisnosti od vrste meda i biljaka sa kojih ga pčele donose može biti i svetlijih boja. Pčelinji vosak u novije vreme ljudi često poistovećuju sa svećama od parafina što je pogrešno. Vosak proizvode samo pčele. Matični mleč je prirodni stimulator koji sadrži visoku koncentraciju biološki aktivnih supstanci, posebno mnogo pantonske kiseline koja daje organizmu vitalnost. Matični mleč je kremasta, lepljiva, mlečno bele boje, jako kisela supstanca sa malo gorčim ukusom. Pčele radilice u starosti od pet do petnaest dana izlučuju iz svojih žlezda supstancu bogatu proteinima i drugim dragocenim vitaminima koje se stvaraju u velikim količinama posebno za vreme obilne paše praha i cvetova meda. Pčelar je fizička ili pravna osoba koja se bavi uzgojem pčela. On prema zakonu može raditi iz hobija ili kao profesionalan pčelar. Skladno tome prema zakonu je dužan da postavi svoj pčelinjak tako da pčele ne smetaju komšijama i prolaznicima, kao i stoci i javnom prometu.

Među ostale dužnosti pčelara prema pčelama spada i redovna stalna briga pčelinjih zajednica poput: osiguranja stalnog čistog izvora vode počevši od prvih prolećnih izleta do zadnjih jesenih pre ulaska pčela u zimsko klupko, održavanje okoline i briga za mir u pčelinjaku bez obzira na način pčelarenja. Čistoća okoline je ogledalo savesnog pčelara, pa bi komunikacija sa komšijama i njihovo učenje o životu pčela trebala biti imperativ kako bi se sprečile moguće nesuglasice.

Prolećna pomoć pčelama se sastoji od pravovremene prehrane za brži razvoj i jačanje zajednice, a pčele će znati uzvratiti pčelaru većim prinosom proizvoda tokom sezone. Jesensko-zimska briga svodi se zavisno od područja pčelinjaka, na pravilno uzimljavanje zajednica, utopljavanje košnica, smanjivanje leta, i stavljanje češljeva da se spreči ulaz glodara dok su pčele u klupku. Redovno učenje putem stručne literature, interneta, pčelarskih škola, razgovora sa drugim pčelarima takođe bi trebala biti deo navike svakog pčelara.
U svakom slučaju reč je o specifičnom zanimanju koje teško može da se obavlja bez ljubavi prema pčelama i onome što nam na kraju daruju. Naš pčelar Mileta Marković iz sela Jabučja pored Lajkovca je napravio nesvakidašnji poduhvat, on je do sada proizveo oko 100.000 pčelinjih kraljica po čemu je apsolutni i najbolji rekorder na Balkanu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SandzakPress.net, 10.Jul.2020, 16:21

Ljekari iz Sarajeva stigli u Novi Pazar

Ljekari iz Sarajeva stigli u Novi Pazar

Medicinsk tim iz Sarajeva stigao je danas oko 15 časova u Novi Pazar kako bi pružio svoju pomoć u borbi protiv epidemije koronavirusa. Šest zaposlenika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu se nalazi u timu ove zdravstvene ustanove, koji predvodi šef Klinike za infektologiju doc. dr. Rusmir Baljić. Također, tim čine i anesteziolog prim. dr. Ilijaz Aslani, infektolog dr. sci. med. Refet Gojak, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije dr. Tarik Hajro, specijalizant iz oblasti anestezije...

Detaljnije >>


Izvor: KMnovine.com, 10.Jul.2020

Dr med Jasmina Peev: Još jedan muratovski govor iz kukavičjeg jajeta

Dr med Jasmina Peev: Još jedan muratovski govor iz kukavičjeg jajeta

''Haš'' predsednik održa još jedan bednički govor u duhu Murata čiju strategiju toliko ceni da se i ne stidi pred ponosnim srBskim rodom da ga javno hvali.Piše: Dr med Jasmina PeevOvaj izmileli Murat iz nekog kukavičej jajeta, koje su najverovatnije podmetnuli jezuitski vatikanski pederi na našu političku scenu, bio je na nivou svojih pervertnih gazdi - svaka reč mu je smrdela na psihopatiju, zlo i ismevanje kriminalaca i serijskih ubica.Prvo,''predsednik''...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 09.Jul.2020, 16:57

Prvi azil za pčele otvoren u Beogradu

Prvi azil za pčele otvoren u Beogradu

U beogradskoj park-šumi Košutnjak je danas otvoren prvi, ogledni, azil za pčele gde su one donete iz razrojenih rojeva.Zahvaljujući donaciji kompanije Delez Srbija i podršci njenih kupaca koji su učestvovali u projektu "Pčelice stvaralice", u oglednom pčelinjaku "Košutnjak" napravljen je jedinstven smeštaj za pomoć pčelama.Zahvaljujući tome će biti spaseno više od 500.000 pčela u Beogradu, navedela je ta kompanija u saopštenju.Prvi azil za pčele izgradjen je u saradnji s Beogradskim...

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Jul.2020

Prvi azil za pčele otvoren u Beogradu


					Prvi azil za pčele otvoren u Beogradu

U beogradskoj park-šumi Košutnjak je danas otvoren prvi, ogledni, azil za pčele gde su one donete iz razrojenih rojeva.. Zahvaljujući donaciji kompanije Delez Srbija i podršci njenih kupaca koji su učestvovali u projektu "Pčelice stvaralice", u oglednom pčelinjaku "Košutnjak" napravljen je jedinstven smeštaj za pomoć pčelama. Zahvaljujući tome će biti spaseno više od 500.000 pčela u Beogradu, navedela je ta kompanija u saopštenju. Prvi azil...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 09.Jul.2020

Otvoren prvi azil za pčele u Beogradu

Otvoren prvi azil za pčele u Beogradu

Prve pčele iz razrojenih rojeva stigle su u svoj novi dom na Košutnjaku, čime je i zvanično otvoren prvi azil za pčele u glavnom gradu, navodi se u saopštenju Delez Srbija.

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 09.Jul.2020

Otvoren prvi azil za pčele u Beogradu

Otvoren prvi azil za pčele u Beogradu

Prve pčele iz razrojenih rojeva stigle su u svoj novi dom na Košutnjaku, čime je i zvanično otvoren prvi azil za pčele u glavnom gradu.

Detaljnije >>

Izvor: SandzakPress.net, 09.Jul.2020

Ljekari iz Bosne sutra dolaze u Sandžak

Ljekari iz Bosne sutra dolaze u Sandžak

Medicinski timovi iz Bosne i Hercegovine, što je ukupno 25 zdravstvenih radnika, sutra će u jutarnjim satima krenuti u Sandžak, kako bi dali svoj doprinos u borbi s pandemijom koronavirusa.  Tim Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu predvodit će doc. dr. Rusmir Baljić, šef Klinike za infektologiju KCUS-a. Iz ove zdravstvene ustanove u Novi Pazar će ići još i prim. dr. Ilijaz Aslani, ljekar specijalista anesteziolog, dr. sci. med. Refet Gojak, ljekar specijalista infektolog, dr. Tarik...

Detaljnije >>