Pčelarstvo
Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana stočarstva kojoj stočar nije vezan za vlastito zemljište.
Osobu koja se bavi pčelarstvom nazivamo pčelarom. U pčelarstvu razlikujemo seleće pčelarstvo u kojem pčelar seli košnice u blizinu paše zavisno od godišnjeg doba, i stacionirano pčelarstvo kod kojeg pčelar smešta košnice uglavnom na jedno mesto, i kao novija grana pojavljuje se eko pčelarstvo.
Pčelari su specifična vrsta stočnih proizvođača jer ne zavise od svog zemljišta, često ga i nemaju ili imaju vrlo malo.

Uz med važan proizvod pčelarstva su i pčelinji otrov, pčelinji vosak, matični mleč, i propolis. Cvetna pelud nije izravan proizvod pčela nego je pčele sakupljaju s cveća i unose je u košnicu. U pčelarstvu nalazimo i druge proizvode koji su nastali obradom pčelinjih proizvoda kao na primer gvirc, medovina, medena rakija medovača, liker od meda, propolis kocke, i medenjaci.
Prvobitno još za vreme kamenog doba čovek je lovio i hvatao pčele po šupljinama drveća, u dubinama i stenama, ili sličnim mestima gde su se pčele nastanjivale. Da bi došao do tada njemu poznatog proizvoda meda, morao je prvo podnositi ubode pčela koje su branile svoje košnice.
Kasnije je čovek shvatio da pčele može prvi dan ugušiti pa se idući dan vraća da bezbolno sakupi med. Kod mesta Bakora u Španiji je pronađen najstariji nacrtani i oslikani crtež koji prikazuje čoveka kako uzima med. Najstariji zapisi istorijski stari su i više od 30.000 godina.

U pčelarstvu razlikujemo dobar med, prvoklasan med, i med osrednjeg kvaliteta. Na zemlji postoji oko 20.000 vrsta pčela rasprostranjenih u svim područjima sveta izuzev Antarktika.

Osnovni i glavni proizvodi malenih i vrednih pčela su: Med koji je najpoznatiji i najbolji pčelinji proizvod pčele medarice. Cvetovi biljaka, svojim žlezdama nektarijama, luče nektar koji privlači kukce i pčele na oprašivanje. Pčele kao najbrojniji oprašivači takođe sakupljaju nektar i odlažu ga u stanice saća. Propolis nastaje tako da pčele sakupljaju razne smolaste stvari sa biljaka u svojoj okolini i donose ih u košnicu. Tim istim smolama dodaju razne arome kako bi nastao propolis.

Propolis je tamno smeđe boje ali u zavisnosti od vrste meda i biljaka sa kojih ga pčele donose može biti i svetlijih boja. Pčelinji vosak u novije vreme ljudi često poistovećuju sa svećama od parafina što je pogrešno. Vosak proizvode samo pčele. Matični mleč je prirodni stimulator koji sadrži visoku koncentraciju biološki aktivnih supstanci, posebno mnogo pantonske kiseline koja daje organizmu vitalnost. Matični mleč je kremasta, lepljiva, mlečno bele boje, jako kisela supstanca sa malo gorčim ukusom. Pčele radilice u starosti od pet do petnaest dana izlučuju iz svojih žlezda supstancu bogatu proteinima i drugim dragocenim vitaminima koje se stvaraju u velikim količinama posebno za vreme obilne paše praha i cvetova meda. Pčelar je fizička ili pravna osoba koja se bavi uzgojem pčela. On prema zakonu može raditi iz hobija ili kao profesionalan pčelar. Skladno tome prema zakonu je dužan da postavi svoj pčelinjak tako da pčele ne smetaju komšijama i prolaznicima, kao i stoci i javnom prometu.

Među ostale dužnosti pčelara prema pčelama spada i redovna stalna briga pčelinjih zajednica poput: osiguranja stalnog čistog izvora vode počevši od prvih prolećnih izleta do zadnjih jesenih pre ulaska pčela u zimsko klupko, održavanje okoline i briga za mir u pčelinjaku bez obzira na način pčelarenja. Čistoća okoline je ogledalo savesnog pčelara, pa bi komunikacija sa komšijama i njihovo učenje o životu pčela trebala biti imperativ kako bi se sprečile moguće nesuglasice.

Prolećna pomoć pčelama se sastoji od pravovremene prehrane za brži razvoj i jačanje zajednice, a pčele će znati uzvratiti pčelaru većim prinosom proizvoda tokom sezone. Jesensko-zimska briga svodi se zavisno od područja pčelinjaka, na pravilno uzimljavanje zajednica, utopljavanje košnica, smanjivanje leta, i stavljanje češljeva da se spreči ulaz glodara dok su pčele u klupku. Redovno učenje putem stručne literature, interneta, pčelarskih škola, razgovora sa drugim pčelarima takođe bi trebala biti deo navike svakog pčelara.
U svakom slučaju reč je o specifičnom zanimanju koje teško može da se obavlja bez ljubavi prema pčelama i onome što nam na kraju daruju. Naš pčelar Mileta Marković iz sela Jabučja pored Lajkovca je napravio nesvakidašnji poduhvat, on je do sada proizveo oko 100.000 pčelinjih kraljica po čemu je apsolutni i najbolji rekorder na Balkanu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Capital.ba, 19.Jun.2019, 07:30

Šećer za prihranu pčela za 53 pčelara

Šećer za prihranu pčela za 53 pčelara

ROGATICA, Rogatički pčelari našli su se u veoma nepovoljnoj situaciji jer je zbog loših vremenskih prilika proljećna paša veoma loša pa moraju prihranjivati pčele. Ističu da je više od 1.300 pčelinjih društava, kod 50 registrovanih pčelara u Udruženju “Sat”, biološki ugroženo, pa su se obratili za pomoć opštini, koja je kupila dvije tone šećera za prihranu insekata, a pomoć će dobiti 53 pčelara. Predsjednik Udruženja Miloš Nedić, koji se pčelarstvom bavi više od...

Detaljnije >>


Izvor: B92, 18.Jun.2019, 17:59

Suve šljive i ajvar iz Srbije nagrađeni za prvoklasni ukus u Briselu

Suve šljive i ajvar iz Srbije nagrađeni za prvoklasni ukus u Briselu

Brisel -- Suve šljive, namaz od malina, hladno ceđeno ulje od semena bundeve, sirovi med sa šljivom u prahu i ajvar iz Srbije dobili su nagrade za prvoklasni ukus.. To je objavio International Taste Institut, koji i dodeljuje te nagrade. Gotovo 200 svetskih kuvara i somelijera okupilo se u Briselu kako bi proizvođačima dali objektivne i profesionalne ocene o ukusu i kvalitetu njihovih proizvoda, rekao je Loren van Vašenhov, direktor Međunarodnog instituta za ukus.

Detaljnije >>

Izvor: Scandal.rs, 18.Jun.2019

ANĐELA, VRATI MI VERENIČKI PRSTEN! Miki Đuričić posle zatvora nema od ČEGA DA ŽIVI, traži pomoć od BIVŠE DEVOJKE

Miroslav Miki Đuričić zatražio je od bivše devojke Anđele Lakićević da mu vrati verenički prsten vredan 2.000 evra jer nema od čega da živi, saznaje Kurir. Narednih godinu dana pčelar iz Kupinova provešće u kućnom pritvoru uz obavezan nadzor elektronskom nanogicom,...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 18.Jun.2019

Bez jedne stvari nikako ne smete da krenete na put, evo o čemu se radi

Mnogi misle da su ćelije zadužene za očuvanje imuniteta smeštene u nosu ili plućima, a zapravo se najveći odbrambeni sistem u organizmu nalazi u crevima. Procenjuje se da je u organima...

Detaljnije >>

Izvor: OkRadio.rs, 18.Jun.2019

Odloženo suzbijanje KOMARACA I KRPELJA

Vranje - Zbog loših vremenskih uslova tretman komaraca u Vranju obaviće se u četvrtak 20. juna od 17h i 30min do 22 h sa zemlje na celoj teritoriji grada Vranja, a tretman krpelja u petak 21.juna od 07h do 10h. Mole se građani da imaju razumevanje i da se u navedenim terminima trenutno...

Detaljnije >>

Izvor: JUGpress.com, 18.Jun.2019

Počinje akcija suzbijanja komaraca, krpelja i larvi na teritoriji grada Vranja

VRANJE. Tretiranje komaraca, planirano je za  četvrtak. 20. jun od 17,30 do 22 sata, sa zemlje na celoj teritoriji grada Vranja. Tretman krpelja je 20. juna od 7 do 10 časova. Mole se građani da imaju razumevanje i da se u navedenim terminima sklone iz zone koja se tretira, dok se proces ne završi. Akcija će se obaviti preparatom AQUA – KOTHRINE EW 25 i DELTASECT. Upozoravaju se pčelari da u navedenom periodu preduzmu potrebne mere za zaštitu...

Detaljnije >>

Izvor: SEEcult.org, 17.Jun.2019, 22:46

Portreti: Ljeto s Bergmanom, ZG

Vrsta dogadjaja:  Bioskop Datum:  Tuesday, July 16, 2019 - 21:00 Link:  http://kinotuskanac.hr Kino Tuškanac,...

Detaljnije >>