VIDEO: Ford u laboratoriji proizvodi ptičji izmet

Ptičji izmet je jedan od najvećih neprijatelja lima automobila.
Prema nekim procenama, već nekoliko dana je dovoljno da agresivni spojevi iz ptičjeg izmeta počnu da prodiru kroz površinu laka do metala, posebno ako je neki od slojeva lagano oštećen.
 
U Fordu efikasnost zaštite površine žele da provere u što realnijim uslovima, a to podrazumeva i tretiranje površine ptičjim izmetom.
 
A kako bi bilo nezgodno izlaziti napolje i hvatati golubove, oko ispitnog centra u Fordu su odlučili da proizvedu ptičji izmet. U pitanju je mešavina koja sadrži fosfornu kiselinu, sintetički polen i još neke sastojke. Prethodno zaštićena površina odgovarajućim premazima tretira se veštačkim ptičjim izmetom i zatim se pusti da sazri na 80 stepeni Celzijusa.
 
Procedura je vrlo slična onoj koja se izvodi u slanoj komori kada se proverava postojanost zaštitnog premaza u smislu antikorozivne zaštite.
 
U Fordu takođe proveravaju postojanost boje na UV zračenje, i to u trajanju od 250 dana. Takođe, postojanost boje proverava se i pri različitim temperaturama, a sve da bi konačni proizvod-automobil zadržao početni sjaj što duže.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija