Prva smena za obustavu štrajka, druga protiv

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2017, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva smena za obustavu štrajka, druga protiv

Većina radnika prve smene Fijata u Kragujevcu je za obustavu štrajka, a druga za nastavak, saopštili su danas predstavnici sindikata na konferenciji za novinare.

Radnici su u štrajku više od deset dana, a premijerka Ana Brnabić se u međuvremenu i lično angažovala da dođe do obustave prekida rada.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković je predložio da se sutra organizuje izjašnjavanje radnika odnosno referendum i da se donese odluka da li će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << štrajk nastavljen.

Prva smena je većinski bila za obustavu štrajka, a drugo skoro jednoglasno protiv, rekao je predsednik Sindikata Nezavisnost u Fijatu Zoran Stanić.

Tako da će sutra biti nastavljen štrajk, a ukoliko bi bila doneta odluka o obustavi radnici bi počeli da rade u petak kako mi mogli da počnu pregovori koji bi trajali do nedelje u 19 časova.

Tada bi Štrajkački odbor izvestio radnike o rezultatima.

Na osnovu tog bi bila doneta odluka da li će u ponedeljak biti nastavljen štrajk.

Marković je rekao da je više od 80 odsto radnika druge smene odbilo da obustavi štrajk, iako je bilo dogovarano da se u petak radi u dve smene kako bi mogli da počnu pregovori sa poslovodstvom, a premijerka da bude posrednik i garant da ukoliko u ponedeljak bude nastavljen štrajk da radnici neće trpeti posledice.

Više od 2.000 štrajkača u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu traži pisane garancije poslodavca da će minimum njihovih zahteva biti ispunjen, a zahtevaju povećanje osnovice bruto zarade sa 38.000 na na 50.000 dinara, reorganizaciju proizvodnje, isplatu bonusa i troškova prevoza za dolazak na posao van standardnog radnog vremena,

Marković kaže da je premijerka dobila uveravanja "da ima povećanja plata za radnike u Fijatu, ali da neće da kaže koliko zato što po njihovim pravilima ne pregovaraju tokom štrajka".

On je naglasio da je stav Štrajkačkog odbora da se jedan dan radi osam sati u prvoj i osam u drugoj smeni.

"Ne bi nikom spala kruna sa glave da radi tih osam sati, pošto ni državi ne pada kruna sa glave da im omogućava da ne poštuju pozitivne propise Republike Srbije i mi možemo da taj jedan dan radimo, a onda da pregovaramo u petak, subotu i nedelju i u nedelju da kažemo šta ćemo", naveo je Marković.

On dodaje da ako Fijat ima nameru da zatvori fabriku u Kragujevcu neće odobriti ni povećanje plate niti da ispuni nijedan zahtev radnika.

"Odgovnost je na nama da li će Fijat preživeti, šta će biti sa oko 6.500 ljudi koji rade za Fijat. Misim da ovo nije inat već opstrukcija", kazao je Marković.

On je dodao da je Fijat prethodno postavio ultimatum da se zamrzne štrajk i da je to uslov da se počne sa pregovorima ili će u suprotnom otpustiti 320 radnika i tako smanjiti proizvodnju za 80 odsto.

Marković smatra da bi to značilo polako gašenje fabrike u Kragujevcu.

Brnabić je inicirala pregovore i održan je jutros sastanak sindikata sa ministrom privrede Goranom Kneževićem u Vladi Srbije.

Ranije je najavljeno da će na pregovore, ako ih bude, doći i direktor Fijata Alfredo Altavila.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.