Prva smena u Fijatu prekida štrajk

Izvor: Mondo, 12.Jul.2017, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva smena u "Fijatu" prekida štrajk

Većina radnika prve smene u kragujevačkom "Fijatu" odlučila je da prekine štrajk i da u petak počne da radi. Tada bi trebalo da počnu pregovori sa poslovodstvom "Fijata".

Foto: Screenshot/Youtube

Ta odluka doneta je posle jutroših pregovora predstavnika sindikata sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, javlja dopisnik RTS-a.

Očekuje se da na pregovore dođe i Alfredo Altavila.

Proizvodni radnici kompanije Fijat >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Krajsler automobili (FCA) u Kragujevcuštrajkuju već 11 dana.

Oni su prihvatili da počnu da rade, a ukoliko ne budu zadovoljni postignutim u pregovorima, u ponedeljak će nastaviti štrajk.

O prekidu štrajka u 17 časova treba da se izjasni i druga smena.

Odluka o štrajku je doneta na sednici Skupšine Samostalnog sindikata FCA 19. juna posle diskusije koja je vođena zbog nezadovoljstva radnika uslovima i započetih pregovora sa poslovodnim rukovodstvom FCA.

Ovo su ZAHTEVI radnika:

Među četiri zahteva u odluci o štrajku je povećanje osnovne zarade zaposlenih na 45.000 dinara.

Zahteva se i novi način organizacije proizvodnje ili prijem novih radnika na zameni odsutnih koji su na porodiljskom ili dužim bolovanjima da bi se rasteretio radnik koji sada obavlja po nekoliko operacija.

Radnici zahtevaju da se naknada za dodatne troškove koje imaju zbog dolaska na posao van standardnog radnog vremena kada nije organizovan javni prevoz, odnosno pre 05:00 časova ili posle 22:00 časa.

Među zahtevima je isplata i uvećanje bonusa za 2017. i 2018. godinu.

Prethodnih dana je premijerka Ana Brnabić više puta apelovala da se štrajk prekine i sedne za pregovarači sto.

Apel premijerke radnicima Fijata

Predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da je spreman da pomogne premijerki, ali i istakao da radnici Fijata imaju veliku odgovornost prema državi i građanima.

Predsednik o Fijatu: Nije dovoljno 42.000, ali...
Pogledaj vesti o: Fiat,   Chrysler,   Kragujevac

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prva smena u "Fijatu" prekida štrajk, čeka se početak pregovora

Izvor: BKTV News, 12.Jul.2017

Većina radnika prve smene u kragujevačkom "Fijatu" odlučila je da prekine štrajk i da u petak počne da radi. ..Tada bi trebalo da počnu pregovori sa poslovodstvom "Fijata"...Ta odluka doneta je posle jutroših pregovora predstavnika sindikata sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, javlja dopisnik...

Nastavak na BKTV News...

Stiže direktor Fijata, pregovori isti dan

Izvor: B92, 12.Jul.2017

Beograd -- Većina radnika prve smene u kragujevačkom "Fijatu" prekida štrajk i u petak se vraća na posao...Istog dana bi u Kragujevac trebalo da doputuje izvršni direktor "Fijata" Alfredo Altavila. Ko najviše gubi zbog štrajka u Kragujevcu?..Ponos Kragujevca sada kao glavni problem ovog grada....

Nastavak na B92...

Na pomolu okončanje štrajka: Vlada miri Fijat i radnike

Izvor: Vesti-online.com, 13.Jul.2017, 00:44

Nenad Matić iz sindikata Nezavisnost kaže za "Vesti" da postoje "jasni signali" iz Vlade Srbije da će posredovati u pregovorima zaposlenih u Fijatu sa vlasnicima ove italijanske kompanije...- Očekujemo da se u kratkom roku postigne dogovor da Vlada Srbije bude medijator u pregovorima sa vlasnicima...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.