Taktika „zavadi, pa vladaj” u Formuli 1

Izvor: Politika, 22.Mar.2012, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Taktika „zavadi, pa vladaj” u Formuli 1

Najbrži šampionat na svetu priprema se za izlazak na tržište akcija u Singapuru, stručnjaci predviđaju vrednost od oko 7.600.000.000 evra.– Uloga Bernija Eklestona u favorizovanju Ferarija i Red bula

Jedan od najvećih poslova ikada vezan za sport uskoro može da postane najavljen izlazak Formule 1 na tržište akcija. Osnovna vest glasi: privatni fond CVC (CVC Capital Partners), vlasnik 63,4 odsto deonica najbržeg svetskog šampionata, unajmio je investicionu banku Goldman >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Saks da pripremi inicijalnu javnu ponudu na berzi u Singapuru. Vrednost celog posla, na nivou sto odsto kapitala, ekonomski analitičari procenili su na 7.600.000.000 evra (deset milijardi dolara).

Kolektivni ugovor – tajna

Sve ovo dešava se u godini kada 31. decembra ističe kolektivni ugovor (concorde agreement) po kome se utvruđuje koji će se timovi takmičiti, način raspodele para od televizijskih prava, kao i novčane nagrade.

Potpisnici kolektivnog ugovora su tri strane: FIA (Međunarodna automobilska federacija), FOTA (Asocijacija timova Formule 1) i kompanija „F 1 administracija”. Ovaj treći subjekat nastao je 1981. kao posledica rata iz 1979. između tadašnje automobilske federacije (FISA) i udruženja konstruktora vozila (FOKA) čiji je predsednik bio Berni Ekleston. Ekleston je postao osnivač i vlasnik novoosnovane firme zadužene da se brine o tv-prenosima. Te 1981. potpisan je prvi kolektivni ugovor, pa u vremenskim razmacima (1987, 1992, 1997, 1998 i 2001.) još pet. Zajedničko za sve je da su nosili oznaku „strogo poverljivo” i samo su zainteresovane strane tačno znale šta se u njima nalazi jer od svih globalno profitabilnih sportova kretanje finansija u Formuli 1 je brižljivo čuvana tajna i tek s vremena na vreme „procuri” nešto drugo od onog ciljno plasiranog javnosti.

Ekleston (rođen 28. oktobra 1930.) konačno se kao neprikosnoveni broj jedan u Formuli 1 (petnaest godina, od 1972, bio vlasnik čuvenog tima Brebem) ustoličio 1995. kada je kao predsednik FOKA preneo na svoju kompaniju „F 1 administracija” sva komercijalna prava vezana za takmičenje. Bunili su se tada sa razlogom i Meklaren i Vilijams i Tirel, ali su ostali ćutali, i sve se, u najblaže rečeno sumnjivom poslu, završilo na protestima.

Od tada je, više nego ranije, svim zbivanjima dirigovao Ekleston, uvećavajući lično bogatstvo u jednom trenutku i do 3.200.000.000 evra (pre nekoliko godina razvod od supruge Slavice olakšao ga je za 880.000.000 evra).

Veliki i mali

Kada je u prvim godinama ovog milenijuma Formula 1 prerasla Eklestona, u celu priču uključili su se (možda su bili prisutni i ranije, ali ne postoje podaci za tako nešto) moćniji finansijski igrači poput CVC (kao produžena ruka američke banke Sitikorp osnovan u Evropi 1981, a danas obrće kapital različitih investitora od 36.000.000.000 evra) ili sada bankrotirane (mi bi smo rekli da je vode stečajni upravnici) američke banke Liman braders. Oni su 2006. pazarili Formulu 1 postavši najveći akcionari i to CVC sa 63,4, a Liman braders sa 15,3 odsto udela u vlasništvu (od značajnijih su tu još Slavica sa 8,5 i Berni Ekleston sa 5,3 odsto, plus je zadržao, sa godišnjom platom od 4.200.000 evra, direktorsko mesto u „Formula 1 promocije i administracija”).

I ranijih godina tu i tamo spominjao se mogući izlazak Formule 1 na berzu, ali da se nešto stvarno krupno valja iza brda, videlo se na zalasku 2011. kada su moćni timovi Ferarija i Red bula odlučili da napuste FOTA, pored ostalog strahujući da će se ova asocijacija zalagati za ograničenje budžeta ekipa (najveći po sezoni troše oko 300.000.000 evra).

Pre nekoliko dana novinar Skaj njusa objavio je na sajtu svoje kompanije da će posle izlaska na berzu Ferari i Red bul dobiti i određeni broj akcija (ili novac) u novoformiranom holdingu, i da će njihovi čelnici Luka di Montecemolo i Ditrih Matešić imati obezbeđeno mesto u upravnom odboru (bordu).

Vest je živela nepunih 24 časa, pa je na intervenciju direktora Skaj njusa skinuta sa sajta tik pred prvu trku ovogodišnjeg prvenstva u Melburnu sa obrazloženjem da je „izazvala veliku uznemirenost i ogorčenje među ostalim timovima”. Skaj (sistem plati pa gledaj) je u šampionatu 2012 počeo da prenosi (podelio trke sa britanskim javnim servisom BBC) nadmetanje i to je jedan razlog zašto je povukao ovako „demokratski” potez. Drugi je da je Njus korporejšn kontroverznog medijskog magnata Ruperta Mardoka manjinski vlasnik akcija, kao i da je Njus korporejšn sa kompanijom porodice Anjeli (Ferari je njihov) Eksor hteo da kupi Formulu 1 prošle godine. Tekst se posle dva dana ponovo našao na sajtu, ali „pročišćen” od svih neprijatnih detalja, kao pravi primer nezavisnosti zapadnih sredstava informisanja.

Primer Mančester junajteda

Novi kolektivni ugovor treba da se potpiše za period 2013 – 2020, a ulje na vatru dolio je i sam Ekleston izjavivši listu „Fajnenšel tajms” da „FOTA-u ne prepoznaje više kao partnera i da sa njom neće ništa potpisivati.”

Dugogodišnja Eklestonov stil rada „zavadi pa vladaj” i sada je u punom zamahu. Primer Ferarija i Red bula sigurno će slediti i njihove ekspoziture oličene u timovima Zauber i Toro roso. Veliki su u cilju smirivanja malih ponudili da ekipe poput Marusije ili HRT mogu da kupe njihove prošlogodišnje bolide i da se, dok ne stanu (pitanja su naravno i kako i kada) na noge, u njima takmiče.

Zašto je baš sada i pokrenut ceo slučaj i otkud Singapur u prvom planu? Eklestonu em biološki časovnik neumitno otkucava, em mu se decenijski uz ime lepi mnoštvo skandala i nedoumica (poslednja je, prema pisanju ostrvskih medija, vezana za pokretanje istrage britanskih poreznika oko fonda u Lihtenštajnu koji je on oformio za svoje dve kćerke), pa je potrebno što pre pronaći odgovarajućeg naslednika (glasnogovornika još krupnijeg kapitala).

Pre dve decenije „Velika nagrada Japana” bila je jedina trka u Aziji, a u 2012. od ukupno 20 čak osam će se voziti na ovom kontinentu, uključujući i oktobarsku „Veliku nagradu Singapura”. Analitičari tvrde da će prihod Formule 1 u 2012 dostići dve milijarde dolara (1.690.000.000 evra): 529.000.000 od nadoknada organizatora za prava na trke, 454.000.000 je televizijski novac a po 300.000.000 evra od sponzorstva i prodaje suvenira u najširem smislu te reči. Sve ovo , plus ubacivanje u kalendar „Velike nagrade Amerike” (2013) i „Velike nagrade Rusije” (2014.), dovešće i do povećanja nagradnog fonda u 2014. na oko 907.000.000 evra, tako da će pobednik moći da računa na 140.000.000 evra.

Ovi podaci i plasirani su baš sada u nadi da će pospešiti interesovanje investitora sa Istoka (imaju u dobu ekonomske krize ubedljivo najviše zdravog novca) za kupovinu Formule 1. Ali slično je razmišljao i američki milijarder Malkolm Glejzer kada je hteo da svoj Mančester junajted listira na singapurskoj berzi, očekujući priliv u iznosu od oko 800.000.000 evra. Zamišljeno se nije ostvarilo, posao je odložen na neodređeno vreme. Objašnjenje Engleza je da nije postignuta zadovoljavajuća cena (krivac je po njima recesija), dok iz izvora mogućih azijskih investitora stižu vesti da nisu bili uvereni u profitabilnost čuvenog fudbalskog kluba...

Ratko Pavlović

objavljeno: 23.03.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.