Izvor: eKlinika.rs, 30.Apr.2024, 08:45

Zašto je opasno gnječiti krpelje i koje još bolesti, pored lajmske, mogu da prenesu

Krpelji su paraziti koji se hrane krvlju životinja i ljudi kačeći se za površinu njihovog tela. Količina krvi koju krpelj uzme tokom hranjenja je oko 1 ml što je za ljude i većinu životinja zanemarljivo malo i ne utiče na njihovo zdravstveno stanje. Ipak, oni su izuzetno značajni za zdravlje jer mogu biti prenosioci (vektori) uzročnika bolesti.
Krpelji ne prenose samo lajmsku bolest: Zašto može da dođe do neprepoznavanja ili pogrešne dijagnoze Krpelji prenose daleko najveći broj različitih mikroorganizama (virusa, bakterija, parazita) od svih vektora i smatra se da širom sveta mogu da uzrokuju dvadesetak različitih bolesti ljudi. Međutim, svest o ovim bolestima ograničena uglavnom na lajmsku bolest i...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.