Ferrari
Ferrari

Ferari je osnovan od strane Enca Ferarija, i priča o čuvenom modelu Skuderia jeste priča o posvećenosti, različitosti i brzim vozilima.
Nakon preseljenja u Maranelo 1943. godine Enco je izgradio Tipo 815 koji je bio prvi model Ferarija, a ne 125 sport kako je pogrešno verovano poslednjih godina. Nepripremljeni za bitku sa modelom Jaguara E tipe na putu, kompanija je uradila dosta toga da obezbedi rast firmi.

Pomoć je došla od jednog čoveka koji je bio otpušten bivši inžinjer Karlo Chiti, koji je doveo nove ljude u tim da bi završio razvoj 250 GTO modela. Misija završetka novog modela je uspešno završena. Ferari je cvetao tokom šesdesetih godina. Model kao što je Dino je postao odmah klasičan hit, što je rezultiralo u velikom povećanju prodaje. Stabilan novčani tok firme je dozvolio Ferarijevom timu da nastavi sa istraživanjima novih motora i modela, što je dovelo do novog modela 250 P.

Nakon što Fia zabranjuje sva kola iznad 3000CC Ferari je morao da pauzira projektima i novim modelima. Pretnja je došla i od kompanije Porše koji je dominirao u trkama početkom sedamdesetih. Ferari je kasnije imao fantastičan povratak sa modelom 312PB. Od 1973. godine Ferari se samo isključivo fokusira na F1. Iako je Ferari brend osnovan 1939. godine, kao proizvođač automobila ova kompanija se pročula tek 1947. godine. Tada je otkriven prvi Ferari automobil koji je oduševio čitav svet.

Ova Italijanska kompanija svaki rođendan slavi sve jača. Ferari je imao manifestaciju gde je predstavio 350 besprekornih specijalnih izdanja, koja su oduševila vlasnike i ljubitelje automobila. 350 unikatnih automobila je bilo inspirisano Ferari flotom, a sačinjavala je sedamdeset verzija kalifornia t, 488 gtb, 488 spajder, gtc4 luso i f12 berlineta. Visok nivo ekskluzivnosti koji takva proslava jednostavno zahteva uključuje saradnju sa poznatim kompanijama, ovi automobili su ostvarenje snova budućih vlasnika.

Za Ferari se navodi da je izvršeno dizajniranje 350 jedinstvenih automobila gde se ne zna koji je lepši, i da je to poslastica za sve ljubitelje koja će se dugo gustirati. Odabrani su specijalni vlasnici i kolekcionari koji će uživati u čarima ovih automobila. Više novih modela je bilo izloženo na sajmu u Parizu gde su vozila mamila uzdahe. Ferari je proizvođač automobila iz Italije koji je kroz svoje sportske automobile i angažman u trkama formule jedan postao popularan. Ferari godišnje proizvodi do 5000 automobila, Fca je trenutno vlasnik 90 odsto kompanije a preostalih deset odsto drži Pjero Ferari potpredsednik ove marke i sin njenog osnivača Enca koji je preminuo 1988. godine.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

OBUKA VOZAČA NA FERARIJU?! Jedni kažu bolje i ovako nego nikad, drugi mole boga da nikad ne položi vožnju (FOTO)

Ispod Brankovog mosta u Beogradu snimljen je automobil za obuku vozača i ništa ne bi tu bilo čudno da taj auto nije marke "ferari"!

Izvor: Blic, 18.Mar.2024, 14:02

Detaljnije >>

Ko vida rane super brzom Karlosu?

Vozač Ferarija Karlos Sains trenutno se oporavlja od operacija slijepog crijeva.

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Mar.2024, 16:05

Detaljnije >>

  FIZIKELA: Šumaher bi bio srećan da Hamilton osvoji titulu sa Ferarijem

FIZIKELA: Šumaher bi bio srećan da Hamilton osvoji titulu sa Ferarijem

Italijan se nada povratku legendarnog Nemca.. Nekadašnji italijanski vozač Formule 1 Đankarlo Fizikela izjavio je da bi Nemac Mihael Šumaher bio srećan da Britanac Luis Hamilton osvoji titulu sa ekipom Ferarija. Hamilton (39) je vozač Mercedesa, a na kraju godine će preći u ekipu Ferarija. Britanski vozač je u karijeri osvojio sedam titula u šampionatu F1. Šumaher (55) je vozio za Ferari od 1996. do 2006. godine, a sa italijanskim timom osvojio je...

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Mar.2024, 17:03

Detaljnije >>

"Titula Hamiltona u Ferariju bi usrećila Šumahera"

Nekadašnji italijanski vozač Đankarlo Fizikela izjavio je da bi legendarni Nijemac Mihael Šumaher bio srećan...

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Mar.2024

Detaljnije >>

Luis posle dve trke spreman da digne ruke od Mercedesa: Hamilton je već glavom u Ferariju

Sve ukazuje da je Luis Hamilton već napustio Mercedes... bar glavom. Sedmostruki šampionat sveta se pred početak nove sezone obećao Ferariju za koji će da vozi od 2025, umesto Karlosa Sainca.

Izvor: Sportal.rs, 13.Mar.2024, 17:30

Detaljnije >>

Bivši as Ferarija tužio F1, traži titulu iz 2008. godine

Bivši vozač Ferarija Brazilac Felipe Masa podnio je tužbu Visokom sudu u Londonu protiv vodstva Formule 1, njenog bivšeg vlasnika...

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Mar.2024, 13:26

Detaljnije >>

Felipe Masa tužio FIA i F1, traži titulu iz 2008. godine

Felipe Masa tužio FIA i F1, traži titulu iz 2008. godine

Nekadašnji brazilski vozač Formule 1 Felipe Masa saopštio da je podneo tužbu u Londonu protiv Međunarodne automobilske federacije (FIA), bivšeg vlasnika serije Formula 1 (FOM) i bivšeg prvog čoveka takmičenja Bernija Eklstona tražeći da mu se dodeli titula iz 2008. godine, prenosi AP. Masa je tražio i novčanu odštetu od oko 82 miliona dolara.Brazilac je u karijeri u šampionatu F1 vozio za Zauber, Ferari i Vilijams. On je od 2006. do 2013. godine vozio za Ferari, podseća RTS. Masa...

Izvor: AutoBlog, 11.Mar.2024, 22:45

Detaljnije >>