Miščević: Srbija kao ferari koji samo što nije krenuo ka EU

Izvor: Press, 03.Dec.2013, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miščević: Srbija kao ferari koji samo što nije krenuo ka EU

"Spremni smo da pregovore počnemo još juče", rekla je Miščević novinarima nakon konferencije u Brisleu na kojoj su učestvovali i evropski komesar za proširenje Štefan File i slovački šef diplomatije i zamenik premijera Miroslav Lajčak.
“Moja uloga ovde je bila da pokažem da smo za pregovore spremni”, rekla je Miščević i osvrnula se na poređenje Srbije sa ferarijem koji samo što nije krenuo, koju je na podsticaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << moderatora iznela na konferenciji. “Motor zaista radi”, rekla je ona.
Miščević je istakla da Srbija uči na iskustvu svih prethodnih krugova proširenja i da ima sposobnu administraciju koja može da se uhvati u koštac sa predstojećim zadacima.
Ona je, međutim, istakla da postoje i neke stvari koje otežavaju put Srbije u EU i da je jedna od njih dosledna implementacija zakona i sporazuma.
“Moramo naučiti da nije dovoljno imati zakon, nego ga i sprovesti i da nije dovoljna državna uprava, nego da je lokalna samouprava ključna reč”, rekla je šefica srpskog pregovaračkog tima.
Ona je ukazala da će pregovarački proceš o pridruživanju i proceš normalizacije odnosa Beograda i Prištine svakako teći paralelno.
“Ta dva procesa ne smeju ometati jedan drugog, a sa tim su saglasni i u Evropskoj komisiji”, podvukla je ona.
Konferenciju o proširenju EU organizovala je nevladina organizacija “Prijatelji Evrope” uz pomoć nemačke fondacije “Fridrih Ebert”.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.