Evropska Unija
Evropska Unija

Evropska unija skraćenica EU je nadnacionalna i međuvladina unija, zajednica od 28 država sveta.

Unija je nastala od ekonomske evropske zajednice koja je osnovana rimskim ugovorom 1957. godine od strane šest država, zajednica se širila pridruživanjem novih država i tako je stekla veliku moć.
Zajednica je oformljena pod Mastrihtskim ugovorom 1992. godine . 2007. godine je predviđena izmena i dopuna sadašnjih sporazuma Lisabonskim potpisanim sporazumom gde su korigovane pravne strukture Evropske unije. Proces je završen u novembru 2009. godine zajednica je uključena u sve države članica gde postoji tržište sistema gde se garantuje slobodan protok roba usluga i kapitala.

Evropska unija je 2002. godine uvela zajedničku valutu pod nazivom evro koja se koristi u svetu i članicama unije. Evropska unija je teritorija na kojoj živi blizu pola milijarde ljudi. Kontrola pasoša na svim graničnim prelazima je ukinuta Šengenskim sporazumom. Politička aktivnost Evropske unije je zastupljena na svim poljima od zdravstva do ekonomske i politike odbrane. Eu je definisana kao federacija u monetarnim odnosima, konfederacija u socijalnoj politici, međunarodna organizacija u spoljnoj politici. Saradnja se odnosi na slobodnoj trgovini, poljoprivredi, zaštiti životne sredine, zaštite potrošača, tržište na carinskoj uniji, zajedničkoj politici u sferi ribarstva i poljoprivrede.

Unija ima svoje članice u svetskoj trgovinskoj organizaciji, posmatrač je na samitima ujedinjenih nacija i grupe osam. Bez obzira na veličinu prava i obaveze država članica jednaki su. Građani Eu predstavljeni su u Evropskom parlamentu a države članica u Savetu ministara. 21 članica unije je i članica nato pakta. Važne institucije evropske unije su evropski parlament, evropska komisija, savet evropske unije, evropski sud pravde, i evropska centralna banka, sve ove strukture tesno sarađuju i povezane su jedna sa drugom. Stanovnici evropske unije svoje predstavnike u parlamentu biraju svakih pet godina. Koristi koje pruža učešće u jedinstvenom evropskom tržištu, uz kvalitet života građana u zemljama članicama EU, osnovni su razlozi koji Evropsku uniju čine izuzetno privlačnom za zemlje nečlanice. Međutim pre nego što zemlja postane član Eu potrebno je da ispuni određene uslove tj kriterijume iz Kopenhagena usvojene na sastanku Evropskog saveta u Kopenhagenu 1993, koji su dopunjeni na sastanku Savetu u Madridu 1995. godine.

Ukratko za članstvo u Eu država treba da ispuni:
1 Političke uslove da ima stabilne institucije koje su garancija demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava i prava manjina.
2 Ekonomske uslove da ima funkcionalnu tržišnu privredu sa preduzećima koja se uspešno mogu nositi sa konkurencijom koju donosi učešće u jedinstvenom evropskom tržištu.
3 Da prihvati zajednički propis da prihvati i primeni propise Eu koji regulišu različite oblasti ekonomske i monetarne unije i političkog života. Zemlje koje su izrazile želju da postanu članice Evropske unije dele se u dve kategorije: Kandidati među kojima su i Crna Gora, Island, Makedonija, Srbija i Turska i potencijalni kandidati među kojima su Albanija, Bosna i Hercegovina, i Kosovo koje je prihvaćeno na više sporazuma nelegalnih iako je po neregularnom i nezakonitom procesu jer je sastavni deo Srbije.

Zbog sve većih neslaganja u politici i teškim finansijskim situacijama u svim državama unije sve je više nezadovoljnih građana na ulicama i skupova. Više zemalja rade na tome da prekinu ugovore i napuste uniju jedna od njih je i Češka. I Velika Britanija je najavila napuštanje unije, u pripremi je referendum u Nemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Italiji, Španiji, Belgiji, Francuskoj i Švedskoj o napuštanju Unije.

Zajednica se suočava sa opstankom i krizom. Već nekoliko godina i nazad Evropska unija se suočava sa sve većom nezaposlenošću i sve ozbiljnijim pretnjama od terorizma. Migrantska kriza i neslaganje zemalja članica o ovom gorućem pitanju dala je vetar u krila svim evroskepticima širom Evrope i ponovo u prvi plan izbacila i dovela u sam vrh popularnosti desničarske partije.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 16.Avg.2018, 07:34

Na jednom forumu srešće se Vučić i Tači, čeka se potvrda

Na jednom forumu srešće se Vučić i Tači, čeka se potvrda

Budućnost naše civilizacije je u opasnost, a "otvoreno društvo" sa mnoštvom ideja je dovedeno u pitanje, istakao je američki ekonomista Džozef Stiglic. On je to izjavio na otvaranju Evropskog foruma...

Detaljnije >>


Izvor: Blic, 15.Avg.2018, 23:59

Brod Akvarijus sa migrantima pristao u Valetu

Humanitarni brod Akvarijus, sa 141 migrantom, pristao je juče u luku Valeta na Malti, čime je okončan petodnevni spor između članica EU koje nisu dozvolile njegovo uplovljavanje u pojedine luke.

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 15.Avg.2018

Počeo forum u Alpbahu, očekuje se Vučić

Počeo forum u Alpbahu, očekuje se Vučić

Budućnost naše civilizacije je u opasnost, a "otvoreno društvo" sa mnoštvom ideja je dovedeno u pitanje, istakao je večeras američki ekonomista Džozef Stiglic na otvaranju Evropskog foruma Alpbah. Na forumu se, kako ukazuje austrijska agencija APA, očekuje dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegov sastanak sa predstavnikom privremenih vlasti u Prištini Hašimom Tačijem.Vučić bi prema programu...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 15.Avg.2018

Savez za Srbiju o slobodi medija i Kosmetu

Savez za Srbiju o slobodi medija i Kosmetu

U Kraljevu je održana tribina budućih osnivača Saveza za Srbiju, na kojoj su oni sa građanima razgovarali o programu od 30 tačaka. Jedna od ključnih tema razgovora je bila sloboda medija i odnos prema Kosovu i Metohiji. Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je istakao da aktuelna vlast pritiska narod politikom siromaštva i gušenjem slobode, a na pitanje o EU je istakao da svi u Savezu žele evropsko društvo,...

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Avg.2018

Savez za Srbiju: Sloboda medija je preduslov slobodne Srbije


					Savez za Srbiju: Sloboda medija je preduslov slobodne Srbije

Budući Osnivači Saveza za Srbiju su na tribini o programu od 30 tačaka održanoj u Kraljevu kao najveće tačke neslaganja sa aktuelnim vlastima naveli slobodu medija i odnos prema Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju pokreta Dveri.Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je ocenio da vlast "pritiska narod politikom siromaštva i gušenjem slobode" i dodao da proširenje EU nije nešto na šta Srbija može da utiče.. "Svi u Savezu žele evropsko društvo, sa nivoom sloboda,...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 15.Avg.2018

Chapter 31 on hold in Serbia’s negotiations with EU

Chapter 31 on hold in Serbia’s negotiations with EU

Serbia has opened 14 of the total of 35 chapters in its pre-accession negotiations with the European Union, not including Chapter 31 foreign, security and defence policy which requires Belgrade to bring its foreign policy in line with that of the European Union.. Foreign Minister Ivica Dacic told N1 that Serbia is almost halfway through the process of opening chapters, adding that he does not know when or even if chapter 31 will be opened. The European Western Balkans...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 15.Avg.2018

Dačić: Čeka se najbolji trenutak za otvaranje Poglavlja 31

Srbija je za četiri godine pregovora u procesu pristupanja Evopskoj uniji otvorila 14 od ukupno 35 poglavlja. Među njima je i najteže 35 - koje govori o odnosima sa Prištinom. Ipak,...

Detaljnije >>