Evropska Unija
Evropska Unija

Evropska unija skraćenica EU je nadnacionalna i međuvladina unija, zajednica od 28 država sveta.

Unija je nastala od ekonomske evropske zajednice koja je osnovana rimskim ugovorom 1957. godine od strane šest država, zajednica se širila pridruživanjem novih država i tako je stekla veliku moć.
Zajednica je oformljena pod Mastrihtskim ugovorom 1992. godine . 2007. godine je predviđena izmena i dopuna sadašnjih sporazuma Lisabonskim potpisanim sporazumom gde su korigovane pravne strukture Evropske unije. Proces je završen u novembru 2009. godine zajednica je uključena u sve države članica gde postoji tržište sistema gde se garantuje slobodan protok roba usluga i kapitala.

Evropska unija je 2002. godine uvela zajedničku valutu pod nazivom evro koja se koristi u svetu i članicama unije. Evropska unija je teritorija na kojoj živi blizu pola milijarde ljudi. Kontrola pasoša na svim graničnim prelazima je ukinuta Šengenskim sporazumom. Politička aktivnost Evropske unije je zastupljena na svim poljima od zdravstva do ekonomske i politike odbrane. Eu je definisana kao federacija u monetarnim odnosima, konfederacija u socijalnoj politici, međunarodna organizacija u spoljnoj politici. Saradnja se odnosi na slobodnoj trgovini, poljoprivredi, zaštiti životne sredine, zaštite potrošača, tržište na carinskoj uniji, zajedničkoj politici u sferi ribarstva i poljoprivrede.

Unija ima svoje članice u svetskoj trgovinskoj organizaciji, posmatrač je na samitima ujedinjenih nacija i grupe osam. Bez obzira na veličinu prava i obaveze država članica jednaki su. Građani Eu predstavljeni su u Evropskom parlamentu a države članica u Savetu ministara. 21 članica unije je i članica nato pakta. Važne institucije evropske unije su evropski parlament, evropska komisija, savet evropske unije, evropski sud pravde, i evropska centralna banka, sve ove strukture tesno sarađuju i povezane su jedna sa drugom. Stanovnici evropske unije svoje predstavnike u parlamentu biraju svakih pet godina. Koristi koje pruža učešće u jedinstvenom evropskom tržištu, uz kvalitet života građana u zemljama članicama EU, osnovni su razlozi koji Evropsku uniju čine izuzetno privlačnom za zemlje nečlanice. Međutim pre nego što zemlja postane član Eu potrebno je da ispuni određene uslove tj kriterijume iz Kopenhagena usvojene na sastanku Evropskog saveta u Kopenhagenu 1993, koji su dopunjeni na sastanku Savetu u Madridu 1995. godine.

Ukratko za članstvo u Eu država treba da ispuni:
1 Političke uslove da ima stabilne institucije koje su garancija demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava i prava manjina.
2 Ekonomske uslove da ima funkcionalnu tržišnu privredu sa preduzećima koja se uspešno mogu nositi sa konkurencijom koju donosi učešće u jedinstvenom evropskom tržištu.
3 Da prihvati zajednički propis da prihvati i primeni propise Eu koji regulišu različite oblasti ekonomske i monetarne unije i političkog života. Zemlje koje su izrazile želju da postanu članice Evropske unije dele se u dve kategorije: Kandidati među kojima su i Crna Gora, Island, Makedonija, Srbija i Turska i potencijalni kandidati među kojima su Albanija, Bosna i Hercegovina, i Kosovo koje je prihvaćeno na više sporazuma nelegalnih iako je po neregularnom i nezakonitom procesu jer je sastavni deo Srbije.

Zbog sve većih neslaganja u politici i teškim finansijskim situacijama u svim državama unije sve je više nezadovoljnih građana na ulicama i skupova. Više zemalja rade na tome da prekinu ugovore i napuste uniju jedna od njih je i Češka. I Velika Britanija je najavila napuštanje unije, u pripremi je referendum u Nemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Italiji, Španiji, Belgiji, Francuskoj i Švedskoj o napuštanju Unije.

Zajednica se suočava sa opstankom i krizom. Već nekoliko godina i nazad Evropska unija se suočava sa sve većom nezaposlenošću i sve ozbiljnijim pretnjama od terorizma. Migrantska kriza i neslaganje zemalja članica o ovom gorućem pitanju dala je vetar u krila svim evroskepticima širom Evrope i ponovo u prvi plan izbacila i dovela u sam vrh popularnosti desničarske partije.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 01.Avg.2021, 13:36

RAST BDP-a evrozone u drugom tromesečju 2 odsto, na MEĐUGODIŠNJEM nivou 13,7

Bruto domaći proizvod (BDP) evrozone je prema prvoj proceni statističkog zavoda EU objavljenoj u petak, povećan je za dva odsto u periodu od aprila do juna u odnosu na prvi kvartal ove godine.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Avg.2021, 10:37

DESNIČAR LAŠET PRETI RUSIJI ZBOG UKRAJINE: Tek što se kandidovao za nemačkog kancelara počeo da vuče rizične poteze

DESNIČAR LAŠET PRETI RUSIJI ZBOG UKRAJINE: Tek što se kandidovao za nemačkog kancelara počeo da vuče rizične poteze

Lašet planira da se kandiduje za nemačkog kancelara. Kandidat za nemačkog kancelara iz konzervativnog bloka CDU/CSU, Armin Lašet, zapretio je Rusiji sankcijama ako se gasovod Severni tok 2 upotrebi protiv Ukrajine. - Ako Rusija ponovo preduzme agresivne akcije protiv Ukrajine, Nemačka će preduzeti mere na nacionalnom nivou i zalagati se za kazne unutar Evropske unije - rekao je Lašet u intervjuu za poljski list Ržečpospolita.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 01.Avg.2021, 10:01

Zastava EU neće moći da se vijori u Velikoj Britaniji bez dozvole vlade

Zastava Evropske unije više ne može da se vijori u Velikoj Britaniji, ukoliko to ne dozvoli vlada.

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 01.Avg.2021, 07:16

Zastava EU ne može da se vijori u Britaniji bez dozvole vlade

Zastava Evropske unije više ne može da se vijori u Velikoj Britaniji ukoliko to ne dozvoli vlada.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 31.Jul.2021, 23:41

"Prst u oko" pristalicama EU: Nema vijorenja zastave bez dozvole Vlade

Prst u oko pristalicama EU: Nema vijorenja zastave bez dozvole Vlade

Zastava Evropske unije više ne može da se vijori u Velikoj Britaniji, ukoliko to ne dozvoli vlada.. Donedavno, za tako nešto nije bio potreban pristanak vlade, a potez se vidi kao "prst u oko" pristalicama EU u Velikoj Britaniji, piše "San". Na sajtu vlade, u odseku koji se odnosi na zastave, piše da "nakon izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, zastava EU više nije uključena na listu zastava koje ne zahtevaju dozvolu vlade". Ovaj potez je odvojen...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 31.Jul.2021

"SLOBODA" Antivakseri protestuju jer tvrde da kovid propusnice KRŠE NJIHOVA PRAVA, stručnjaci otkrili da li su u pravu

Zdravstvene propusnice, odnosno potvrde o vakcinaciji protiv kovida sada su potrebne za pristup barovima,...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jul.2021

BRUTALAN ODGOVOR RUSIJE NA INCKOVE POTEZE U BiH: Sasuli mu sve u jednostavnih šest tačaka

BRUTALAN ODGOVOR RUSIJE NA INCKOVE POTEZE U BiH: Sasuli mu sve u jednostavnih šest tačaka

Valentin Incko je odlazeći visoki predstavnik EU u BiH. Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini u svom saopštenju navodi da je odbila da se pridruži izjavi ambasadora Upravnog odbora Saveta za provođenje Mirovnog sporazuma u BiH, navodeći za to šest razloga. Ambasadori Upravnog odbora Saveta za provođenje mira (Rusija se nije složila sa izjavom) najoštrije osuđuju eskalaciju tenzija koja dolazi od strane nekih političkih lidera kao odgovor na nedavnu...

Detaljnije >>