Evropska Unija
Evropska Unija

Evropska unija skraćenica EU je nadnacionalna i međuvladina unija, zajednica od 28 država sveta.

Unija je nastala od ekonomske evropske zajednice koja je osnovana rimskim ugovorom 1957. godine od strane šest država, zajednica se širila pridruživanjem novih država i tako je stekla veliku moć.
Zajednica je oformljena pod Mastrihtskim ugovorom 1992. godine . 2007. godine je predviđena izmena i dopuna sadašnjih sporazuma Lisabonskim potpisanim sporazumom gde su korigovane pravne strukture Evropske unije. Proces je završen u novembru 2009. godine zajednica je uključena u sve države članica gde postoji tržište sistema gde se garantuje slobodan protok roba usluga i kapitala.

Evropska unija je 2002. godine uvela zajedničku valutu pod nazivom evro koja se koristi u svetu i članicama unije. Evropska unija je teritorija na kojoj živi blizu pola milijarde ljudi. Kontrola pasoša na svim graničnim prelazima je ukinuta Šengenskim sporazumom. Politička aktivnost Evropske unije je zastupljena na svim poljima od zdravstva do ekonomske i politike odbrane. Eu je definisana kao federacija u monetarnim odnosima, konfederacija u socijalnoj politici, međunarodna organizacija u spoljnoj politici. Saradnja se odnosi na slobodnoj trgovini, poljoprivredi, zaštiti životne sredine, zaštite potrošača, tržište na carinskoj uniji, zajedničkoj politici u sferi ribarstva i poljoprivrede.

Unija ima svoje članice u svetskoj trgovinskoj organizaciji, posmatrač je na samitima ujedinjenih nacija i grupe osam. Bez obzira na veličinu prava i obaveze država članica jednaki su. Građani Eu predstavljeni su u Evropskom parlamentu a države članica u Savetu ministara. 21 članica unije je i članica nato pakta. Važne institucije evropske unije su evropski parlament, evropska komisija, savet evropske unije, evropski sud pravde, i evropska centralna banka, sve ove strukture tesno sarađuju i povezane su jedna sa drugom. Stanovnici evropske unije svoje predstavnike u parlamentu biraju svakih pet godina. Koristi koje pruža učešće u jedinstvenom evropskom tržištu, uz kvalitet života građana u zemljama članicama EU, osnovni su razlozi koji Evropsku uniju čine izuzetno privlačnom za zemlje nečlanice. Međutim pre nego što zemlja postane član Eu potrebno je da ispuni određene uslove tj kriterijume iz Kopenhagena usvojene na sastanku Evropskog saveta u Kopenhagenu 1993, koji su dopunjeni na sastanku Savetu u Madridu 1995. godine.

Ukratko za članstvo u Eu država treba da ispuni:
1 Političke uslove da ima stabilne institucije koje su garancija demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava i prava manjina.
2 Ekonomske uslove da ima funkcionalnu tržišnu privredu sa preduzećima koja se uspešno mogu nositi sa konkurencijom koju donosi učešće u jedinstvenom evropskom tržištu.
3 Da prihvati zajednički propis da prihvati i primeni propise Eu koji regulišu različite oblasti ekonomske i monetarne unije i političkog života. Zemlje koje su izrazile želju da postanu članice Evropske unije dele se u dve kategorije: Kandidati među kojima su i Crna Gora, Island, Makedonija, Srbija i Turska i potencijalni kandidati među kojima su Albanija, Bosna i Hercegovina, i Kosovo koje je prihvaćeno na više sporazuma nelegalnih iako je po neregularnom i nezakonitom procesu jer je sastavni deo Srbije.

Zbog sve većih neslaganja u politici i teškim finansijskim situacijama u svim državama unije sve je više nezadovoljnih građana na ulicama i skupova. Više zemalja rade na tome da prekinu ugovore i napuste uniju jedna od njih je i Češka. I Velika Britanija je najavila napuštanje unije, u pripremi je referendum u Nemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Italiji, Španiji, Belgiji, Francuskoj i Švedskoj o napuštanju Unije.

Zajednica se suočava sa opstankom i krizom. Već nekoliko godina i nazad Evropska unija se suočava sa sve većom nezaposlenošću i sve ozbiljnijim pretnjama od terorizma. Migrantska kriza i neslaganje zemalja članica o ovom gorućem pitanju dala je vetar u krila svim evroskepticima širom Evrope i ponovo u prvi plan izbacila i dovela u sam vrh popularnosti desničarske partije.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Vesti-online.com, 22.Mar.2018, 00:55

London pristao na "meki Bregzit"

London pristao na meki Bregzit

Velika Britanija i Evropska unija u velikoj meri su se usaglasile o redosledu koraka koje će London preduzeti u procesu Bregzita.. Glavni pregovarač Evropske unije Mišel Barnije rekao je da su se dve strane dogovorile o prelaznom periodu, ocenivši ga kao "odlučujući korak". Prelazni period koji će početi 29. marta 2019. godine trebalo bi da utaba stazu ka budućem trajnom odnosu Brisela i Londona. - Tokom prelaznog perioda Britanija više neće učestvovati...

Detaljnije >>


Izvor: RTS, 22.Mar.2018, 00:28

Ražanj: Pomoć staračkim domaćinstvima

Ražanj: Pomoć staračkim domaćinstvima

Pretežno staračka i samačka domaćinstva, slika su gotovo svakog od 22 ražanjska sela. Starima i bolesnima kojima nema ko da pomogne, obezbeđena je pomoć gerontodomaćica preko projekta koji finansira Evropska Unija. Baka Dana iz Ražnja ima 93 godine i živi sama, pošto su joj deca odavno otišla. Ali, gotovo svakodnevno je obilazi Dragica, gerontodomaćica - pa ni pomoć oko kućnih poslova, niti briga...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 21.Mar.2018, 23:34

Tusk siguran da će se pronaći rešenje za irsku granicu

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da je "sasvim siguran" da će Velika Britanija i zajedno sa ostalih 27 zemalja EU pronaći rešenje kojim će se izbeći stroga granica u Irskoj.

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 21.Mar.2018

Tusk: Lideri EU u petak o sporazumu o tranziciji sa Londonom

Tusk: Lideri EU u petak o sporazumu o tranziciji sa Londonom

Domaćin samita EU Donald Tusk rekao je da sporazum o tranziciji posle Bregzita neće biti finalizovan ako London ne ispuni svoje obaveze kada je reč o irskoj granici i Gibraltaru. Donald Tusk je novinarima rekao da ima "dobre vesti" za britansku premijerku Terezu Mej i da će joj biti ponuđen period statusa kvo od 21 mesec kako bi se pomoglo poslovnim krugovima da se prilagode zvaničnom povlačenju Britanije...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2018

Lideri EU u petak nude sporazum o tranziciji posle Bregzita

Lideri EU u petak nude sporazum o tranziciji posle Bregzita

Lideri Evropske unije u petak će ponuditi Velikoj Britaniji sporazum o tranziciji posle Bregzita, najavio je danas domaćin samita EU Donald Tusk uz napomenu da dogovor neće biti finalizovan ako London ne ispuni svoje obaveze kada je reč o irskoj granici i Gibraltaru.. On je novinarima rekao da ima "dobre vesti" za britansku premijerku Terezu Mej i da će joj biti ponuđen period statusa kvo od 21 mesec kako bi se pomoglo poslovnim krugovima da se prilagode zvaničnom povlačenju...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 21.Mar.2018

Rama: Srbiji potrebna magija da uđe u EU pre Albanije; Joksimović: Prizeman stav premijera Albanije

Rama: Srbiji potrebna magija da uđe u EU pre Albanije; Joksimović: Prizeman stav premijera Albanije

Albanski premijer izjavio za "Politiko" da naša zemlja zasigurno neće postati članica EU pre Albanije Albanski premijer Edi Rama izjavio je da "Srbija neće postati članica EU pre Albanije", ocenjujući da je Beogradu "potrebno da se desi neka magija", pri čemu je uveren da se to "neće desiti".Pročitajte još:Prištinu ne brinu "pretnje" UnijeRama je to izjavio za "Politiko", koji podseća da je "Evropska komisija odredila Srbiju, najmnogoljudniju zemlju Zapadnog Balkana,...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 21.Mar.2018

EU lideri na samitu u Briselu usvajaju zaključke o Zapadnom Balkanu

Lideri 28 država članica EU na samitu koji se 22. i 23. marta održava u Briselu usvojiće zaključke o Zapadnom Balkanu, a Tanjug u sedištu evropske...

Detaljnije >>