Evropska Unija
Evropska Unija

Evropska unija skraćenica EU je nadnacionalna i međuvladina unija, zajednica od 28 država sveta.

Unija je nastala od ekonomske evropske zajednice koja je osnovana rimskim ugovorom 1957. godine od strane šest država, zajednica se širila pridruživanjem novih država i tako je stekla veliku moć.
Zajednica je oformljena pod Mastrihtskim ugovorom 1992. godine . 2007. godine je predviđena izmena i dopuna sadašnjih sporazuma Lisabonskim potpisanim sporazumom gde su korigovane pravne strukture Evropske unije. Proces je završen u novembru 2009. godine zajednica je uključena u sve države članica gde postoji tržište sistema gde se garantuje slobodan protok roba usluga i kapitala.

Evropska unija je 2002. godine uvela zajedničku valutu pod nazivom evro koja se koristi u svetu i članicama unije. Evropska unija je teritorija na kojoj živi blizu pola milijarde ljudi. Kontrola pasoša na svim graničnim prelazima je ukinuta Šengenskim sporazumom. Politička aktivnost Evropske unije je zastupljena na svim poljima od zdravstva do ekonomske i politike odbrane. Eu je definisana kao federacija u monetarnim odnosima, konfederacija u socijalnoj politici, međunarodna organizacija u spoljnoj politici. Saradnja se odnosi na slobodnoj trgovini, poljoprivredi, zaštiti životne sredine, zaštite potrošača, tržište na carinskoj uniji, zajedničkoj politici u sferi ribarstva i poljoprivrede.

Unija ima svoje članice u svetskoj trgovinskoj organizaciji, posmatrač je na samitima ujedinjenih nacija i grupe osam. Bez obzira na veličinu prava i obaveze država članica jednaki su. Građani Eu predstavljeni su u Evropskom parlamentu a države članica u Savetu ministara. 21 članica unije je i članica nato pakta. Važne institucije evropske unije su evropski parlament, evropska komisija, savet evropske unije, evropski sud pravde, i evropska centralna banka, sve ove strukture tesno sarađuju i povezane su jedna sa drugom. Stanovnici evropske unije svoje predstavnike u parlamentu biraju svakih pet godina. Koristi koje pruža učešće u jedinstvenom evropskom tržištu, uz kvalitet života građana u zemljama članicama EU, osnovni su razlozi koji Evropsku uniju čine izuzetno privlačnom za zemlje nečlanice. Međutim pre nego što zemlja postane član Eu potrebno je da ispuni određene uslove tj kriterijume iz Kopenhagena usvojene na sastanku Evropskog saveta u Kopenhagenu 1993, koji su dopunjeni na sastanku Savetu u Madridu 1995. godine.

Ukratko za članstvo u Eu država treba da ispuni:
1 Političke uslove da ima stabilne institucije koje su garancija demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava i prava manjina.
2 Ekonomske uslove da ima funkcionalnu tržišnu privredu sa preduzećima koja se uspešno mogu nositi sa konkurencijom koju donosi učešće u jedinstvenom evropskom tržištu.
3 Da prihvati zajednički propis da prihvati i primeni propise Eu koji regulišu različite oblasti ekonomske i monetarne unije i političkog života. Zemlje koje su izrazile želju da postanu članice Evropske unije dele se u dve kategorije: Kandidati među kojima su i Crna Gora, Island, Makedonija, Srbija i Turska i potencijalni kandidati među kojima su Albanija, Bosna i Hercegovina, i Kosovo koje je prihvaćeno na više sporazuma nelegalnih iako je po neregularnom i nezakonitom procesu jer je sastavni deo Srbije.

Zbog sve većih neslaganja u politici i teškim finansijskim situacijama u svim državama unije sve je više nezadovoljnih građana na ulicama i skupova. Više zemalja rade na tome da prekinu ugovore i napuste uniju jedna od njih je i Češka. I Velika Britanija je najavila napuštanje unije, u pripremi je referendum u Nemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Italiji, Španiji, Belgiji, Francuskoj i Švedskoj o napuštanju Unije.

Zajednica se suočava sa opstankom i krizom. Već nekoliko godina i nazad Evropska unija se suočava sa sve većom nezaposlenošću i sve ozbiljnijim pretnjama od terorizma. Migrantska kriza i neslaganje zemalja članica o ovom gorućem pitanju dala je vetar u krila svim evroskepticima širom Evrope i ponovo u prvi plan izbacila i dovela u sam vrh popularnosti desničarske partije.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Dec.2018, 13:59

Žestoka rasprava u EP: BiH ne može da se nosi s migracijama, zaustaviti radikalizaciju

BRISEL - Poslanici u Evropskom parlamentu, tokom rasprave o situaciji u vezi sa migrantima na granici EU sa BiH, upozorili su da su radikalizacija i...

Detaljnije >>


Izvor: RTS, 13.Dec.2018, 13:57

Evropski parlament traži otkazivanje projekta "Severni tok 2"

Evropski parlament traži otkazivanje projekta Severni tok 2

Članovi Evropskog parlamenta usvojili su rezoluciju kojom se osuđuje izgradnja gasovoda "Severni tok 2". Rezolucija je doneta jer je, kako je saopšteno, reč o političkom projektu koji predstavlja pretnju po evropsku bezbednost i po napore EU da diverzifikuje izvore snabdevanja energijom."Evropski parlament traži da projekat bude otkazan", navodi se u rezoluciji.Evropski poslanici su, međutim,...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 13.Dec.2018, 13:29

Brisel priskače u pomoć Terezi Mej po pitanju Bregzita

Brisel priskače u pomoć Terezi Mej po pitanju Bregzita

Evropska unija "spremna je da razmotri da li može da pruži nova uveravanja" Velikoj Britaniji po pitanju irske granice i sporazumu o Bregzitu,...

Detaljnije >>

Izvor: Vostok.rs, 13.Dec.2018, 13:28

Zaharova o rezoluciji EU protiv „Severnog toka 2“: Ako ne računaju na globalno zagrevanje na šta računaju?

Zaharova o rezoluciji EU protiv „Severnog toka 2“: Ako ne računaju na globalno zagrevanje na šta računaju?

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je komentarisalo rezoluciju Parlamenta EU u kojoj se poziva na zaustavljanje izgradnje gasovda "Severni tok 2". "Suprotstavljanje energetskoj saradnji, njenoj diverzifikaciji, čime se energetskoj interakciji daje moderna priroda, predstavlja ludilo za Evropu, a kojoj je potrebna energija", saopštila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na pres konferenciji. Rezolucija Parlamenta EU juče je usvojena u Strazburu. "Ako računaju...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 13.Dec.2018, 13:28

POZNAT TERMIN IZVLAČENJA: Žreb za osminu finala LŠ u ponedeljak u Nionu!

POZNAT TERMIN IZVLAČENJA: Žreb za osminu finala LŠ u ponedeljak u Nionu!

Nakon što je završena grupna faza Lige šampiona narednog ponedeljka u sedištu Evropske fudbalske unije (UEFA) u Nionu na programu je žreb za osminu finala.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Dec.2018, 13:24

PRIČAJU GLUPOSTI! Marija Zaharova demantovala saopštenja o nuklearnom oružju na Krimu!

PRIČAJU GLUPOSTI! Marija Zaharova demantovala saopštenja o nuklearnom oružju na Krimu!

Saopštenja o nuklearnom oružju na Krimu su izmišljotine, prokomentarisala je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova. - Što se tiče izmišljotina o "nuklearnoj bombi na Krimu", ostavimo ih na savesti (člana Evropskog parlamenta) Kinga, koji očigledno bolno podnosi svoj rastanak sa EU i sadašnjom funkcijom, koju će uskoro napustiti. Teško je razumeti šta će čoveku takva izmišljotina - rekla je Zaharova na brifingu.

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 13.Dec.2018, 13:22

Djordjević: Srbija sprovodi velike društvene, političke i ekonomske reforme

Djordjević: Srbija sprovodi velike društvene, političke i ekonomske reforme

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević danas je izjavio da se u Srbiji sprovodi proces velikih društvenih, političkih i ekonomskih reformi, kao i reformi pravnog sistema koje su uticale na to da Srbija postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i 2014. godine krene u proces pristupnih pregovora."Ministarstvo sledi politiku Vlade Srbije, koju je 2014. godine postavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a to je stvaranje moderne, bogate i jake države...

Detaljnije >>