Evropska Unija
Evropska Unija

Evropska unija skraćenica EU je nadnacionalna i međuvladina unija, zajednica od 28 država sveta.

Unija je nastala od ekonomske evropske zajednice koja je osnovana rimskim ugovorom 1957. godine od strane šest država, zajednica se širila pridruživanjem novih država i tako je stekla veliku moć.
Zajednica je oformljena pod Mastrihtskim ugovorom 1992. godine . 2007. godine je predviđena izmena i dopuna sadašnjih sporazuma Lisabonskim potpisanim sporazumom gde su korigovane pravne strukture Evropske unije. Proces je završen u novembru 2009. godine zajednica je uključena u sve države članica gde postoji tržište sistema gde se garantuje slobodan protok roba usluga i kapitala.

Evropska unija je 2002. godine uvela zajedničku valutu pod nazivom evro koja se koristi u svetu i članicama unije. Evropska unija je teritorija na kojoj živi blizu pola milijarde ljudi. Kontrola pasoša na svim graničnim prelazima je ukinuta Šengenskim sporazumom. Politička aktivnost Evropske unije je zastupljena na svim poljima od zdravstva do ekonomske i politike odbrane. Eu je definisana kao federacija u monetarnim odnosima, konfederacija u socijalnoj politici, međunarodna organizacija u spoljnoj politici. Saradnja se odnosi na slobodnoj trgovini, poljoprivredi, zaštiti životne sredine, zaštite potrošača, tržište na carinskoj uniji, zajedničkoj politici u sferi ribarstva i poljoprivrede.

Unija ima svoje članice u svetskoj trgovinskoj organizaciji, posmatrač je na samitima ujedinjenih nacija i grupe osam. Bez obzira na veličinu prava i obaveze država članica jednaki su. Građani Eu predstavljeni su u Evropskom parlamentu a države članica u Savetu ministara. 21 članica unije je i članica nato pakta. Važne institucije evropske unije su evropski parlament, evropska komisija, savet evropske unije, evropski sud pravde, i evropska centralna banka, sve ove strukture tesno sarađuju i povezane su jedna sa drugom. Stanovnici evropske unije svoje predstavnike u parlamentu biraju svakih pet godina. Koristi koje pruža učešće u jedinstvenom evropskom tržištu, uz kvalitet života građana u zemljama članicama EU, osnovni su razlozi koji Evropsku uniju čine izuzetno privlačnom za zemlje nečlanice. Međutim pre nego što zemlja postane član Eu potrebno je da ispuni određene uslove tj kriterijume iz Kopenhagena usvojene na sastanku Evropskog saveta u Kopenhagenu 1993, koji su dopunjeni na sastanku Savetu u Madridu 1995. godine.

Ukratko za članstvo u Eu država treba da ispuni:
1 Političke uslove da ima stabilne institucije koje su garancija demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava i prava manjina.
2 Ekonomske uslove da ima funkcionalnu tržišnu privredu sa preduzećima koja se uspešno mogu nositi sa konkurencijom koju donosi učešće u jedinstvenom evropskom tržištu.
3 Da prihvati zajednički propis da prihvati i primeni propise Eu koji regulišu različite oblasti ekonomske i monetarne unije i političkog života. Zemlje koje su izrazile želju da postanu članice Evropske unije dele se u dve kategorije: Kandidati među kojima su i Crna Gora, Island, Makedonija, Srbija i Turska i potencijalni kandidati među kojima su Albanija, Bosna i Hercegovina, i Kosovo koje je prihvaćeno na više sporazuma nelegalnih iako je po neregularnom i nezakonitom procesu jer je sastavni deo Srbije.

Zbog sve većih neslaganja u politici i teškim finansijskim situacijama u svim državama unije sve je više nezadovoljnih građana na ulicama i skupova. Više zemalja rade na tome da prekinu ugovore i napuste uniju jedna od njih je i Češka. I Velika Britanija je najavila napuštanje unije, u pripremi je referendum u Nemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Italiji, Španiji, Belgiji, Francuskoj i Švedskoj o napuštanju Unije.

Zajednica se suočava sa opstankom i krizom. Već nekoliko godina i nazad Evropska unija se suočava sa sve većom nezaposlenošću i sve ozbiljnijim pretnjama od terorizma. Migrantska kriza i neslaganje zemalja članica o ovom gorućem pitanju dala je vetar u krila svim evroskepticima širom Evrope i ponovo u prvi plan izbacila i dovela u sam vrh popularnosti desničarske partije.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Maj.2022, 22:56

Zemlje Jadransko-jonske regije pozvale EU da ubrza proširenje na Zapadni Balkan

Zemlje Jadransko-jonske regije pozvale EU da ubrza proširenje na Zapadni Balkan

Deset zemalja Jadransko-jonske regije (EUSAIR) u ponedjeljak su u Tirani zajednički pozvale Europsku uniju da ubrza svoje proširenje na Zapadni Balkan. Četiri EU članice Hrvatska, Slovenija, Italija i Grčka, te Albanija, Sjeverna Makedonija, Crna...

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Maj.2022, 22:21

Selaković: Neki u EU jasno rekli da se od Srbije očekuje uvodjenje sankcija Rusiji

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je danas u Briselu da su neke države članice Saveta EU vrlo eksplicitno dale do znanja...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Maj.2022, 22:03

HRVATSKI MEDIJI BRUJE O SRBIJI! Udar na Vučića iz EU: "Ili mi ili Putin"

HRVATSKI MEDIJI BRUJE O SRBIJI! Udar na Vučića iz EU: Ili mi ili Putin

Najviši zvaničnici Evropske unije pojačavaju pritisak na Srbiju.. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je Srbiju da implementira sankcije protiv Rusije jer "nije više moguće imati i evropsku budućnost i bliske odnose s Putinovim režimom", prenose hrvatski mediji. Borelj je posle sastanka Saveta EU, kojem su prisustvovali i šefovi diplomatija zapadnobalkanske šestorke, pozdravio "strateške i hrabre" odluke onih partnera...

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Maj.2022, 21:53

Borel: Bliski odnosi sa Putinovim režimom više nisu kompatibilni sa evrointegracijama

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je večeras u Briselu da Srbija treba što pre da se uskladi sa sankcijama EU Rusiji i...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 16.Maj.2022, 21:43

Borelj: Nadam se sastanku Vučića i Kurtija do kraja leta

Šef diplomatije EU Đuzep Borelj pozvao je danas na poštovanje i primenu svih do sada postigutih sporazuma...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 16.Maj.2022, 21:12

Selaković: Neki u EU jasno rekli da se od Srbije očekuje uvođenje sankcija Rusiji

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je danas u Briselu da su neke države članice Saveta EU vrlo eksplicitno dale do znanja...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Maj.2022, 21:02

NOVI PRITISCI NA NAŠU ZEMLJU! EU očekuje od Srbije da se pridruži sankcijama Rusiji: "To očekujemo od budućih članica"

NOVI PRITISCI NA NAŠU ZEMLJU! EU očekuje od Srbije da se pridruži sankcijama Rusiji: To očekujemo od budućih članica

Sve veći pritisti EU na Srbiju. Evropska unija očekuje od Srbije da se, kao kandidat za EU, pridruži sankcijama protiv Rusije, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj posle sastanka ministara spoljnih poslova EU koji je usledio nakon razgovora s ministrima šest država zapadnog Balkana. - Pozdravljamo hrabar izbor onih država koje su se u potpunosti pridružile našoj spoljnoj politici i sankcijama....

Detaljnije >>