Evropska Unija
Evropska Unija

Evropska unija skraćenica EU je nadnacionalna i međuvladina unija, zajednica od 28 država sveta.

Unija je nastala od ekonomske evropske zajednice koja je osnovana rimskim ugovorom 1957. godine od strane šest država, zajednica se širila pridruživanjem novih država i tako je stekla veliku moć.
Zajednica je oformljena pod Mastrihtskim ugovorom 1992. godine . 2007. godine je predviđena izmena i dopuna sadašnjih sporazuma Lisabonskim potpisanim sporazumom gde su korigovane pravne strukture Evropske unije. Proces je završen u novembru 2009. godine zajednica je uključena u sve države članica gde postoji tržište sistema gde se garantuje slobodan protok roba usluga i kapitala.

Evropska unija je 2002. godine uvela zajedničku valutu pod nazivom evro koja se koristi u svetu i članicama unije. Evropska unija je teritorija na kojoj živi blizu pola milijarde ljudi. Kontrola pasoša na svim graničnim prelazima je ukinuta Šengenskim sporazumom. Politička aktivnost Evropske unije je zastupljena na svim poljima od zdravstva do ekonomske i politike odbrane. Eu je definisana kao federacija u monetarnim odnosima, konfederacija u socijalnoj politici, međunarodna organizacija u spoljnoj politici. Saradnja se odnosi na slobodnoj trgovini, poljoprivredi, zaštiti životne sredine, zaštite potrošača, tržište na carinskoj uniji, zajedničkoj politici u sferi ribarstva i poljoprivrede.

Unija ima svoje članice u svetskoj trgovinskoj organizaciji, posmatrač je na samitima ujedinjenih nacija i grupe osam. Bez obzira na veličinu prava i obaveze država članica jednaki su. Građani Eu predstavljeni su u Evropskom parlamentu a države članica u Savetu ministara. 21 članica unije je i članica nato pakta. Važne institucije evropske unije su evropski parlament, evropska komisija, savet evropske unije, evropski sud pravde, i evropska centralna banka, sve ove strukture tesno sarađuju i povezane su jedna sa drugom. Stanovnici evropske unije svoje predstavnike u parlamentu biraju svakih pet godina. Koristi koje pruža učešće u jedinstvenom evropskom tržištu, uz kvalitet života građana u zemljama članicama EU, osnovni su razlozi koji Evropsku uniju čine izuzetno privlačnom za zemlje nečlanice. Međutim pre nego što zemlja postane član Eu potrebno je da ispuni određene uslove tj kriterijume iz Kopenhagena usvojene na sastanku Evropskog saveta u Kopenhagenu 1993, koji su dopunjeni na sastanku Savetu u Madridu 1995. godine.

Ukratko za članstvo u Eu država treba da ispuni:
1 Političke uslove da ima stabilne institucije koje su garancija demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava i prava manjina.
2 Ekonomske uslove da ima funkcionalnu tržišnu privredu sa preduzećima koja se uspešno mogu nositi sa konkurencijom koju donosi učešće u jedinstvenom evropskom tržištu.
3 Da prihvati zajednički propis da prihvati i primeni propise Eu koji regulišu različite oblasti ekonomske i monetarne unije i političkog života. Zemlje koje su izrazile želju da postanu članice Evropske unije dele se u dve kategorije: Kandidati među kojima su i Crna Gora, Island, Makedonija, Srbija i Turska i potencijalni kandidati među kojima su Albanija, Bosna i Hercegovina, i Kosovo koje je prihvaćeno na više sporazuma nelegalnih iako je po neregularnom i nezakonitom procesu jer je sastavni deo Srbije.

Zbog sve većih neslaganja u politici i teškim finansijskim situacijama u svim državama unije sve je više nezadovoljnih građana na ulicama i skupova. Više zemalja rade na tome da prekinu ugovore i napuste uniju jedna od njih je i Češka. I Velika Britanija je najavila napuštanje unije, u pripremi je referendum u Nemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Italiji, Španiji, Belgiji, Francuskoj i Švedskoj o napuštanju Unije.

Zajednica se suočava sa opstankom i krizom. Već nekoliko godina i nazad Evropska unija se suočava sa sve većom nezaposlenošću i sve ozbiljnijim pretnjama od terorizma. Migrantska kriza i neslaganje zemalja članica o ovom gorućem pitanju dala je vetar u krila svim evroskepticima širom Evrope i ponovo u prvi plan izbacila i dovela u sam vrh popularnosti desničarske partije.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 25.Jun.2018, 21:49

EU: Srbija treba da nastavi usaglašavanje s tekovinama EU

EU: Srbija treba da nastavi usaglašavanje s tekovinama EU

Evropska unija saopštila je da je održana osma međuvladina konferencija sa Srbijom na ministarskom nivou u Luksemburgu na kojoj su otvorena dva poglavlja.. EU je u saopštenju navela da je posle današnje konferencije sa Srbijom otvoreno 14 pregovaračkih poglavlja od ukupno 35 i da su dva privremeno zatvorena, kao i da će kako bude odgovaralo biti palanirane dalje pristupne konferencije. Kada je reč o ova dva poglavlja 13 ribarstvo i 33 finansijske i budžetske odredbe...

Detaljnije >>


Izvor: N1 televizija, 25.Jun.2018, 21:32

Crna Gora u Luksemburgu otvorila poglavlje 17

Crna Gora u Luksemburgu otvorila poglavlje 17

Crna Gora je na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu otvorila pregovaračko poglavlje 17 - Ekonomska i monetarna unija. Od početka pregovora sa EU, Crna Gora je otvorila 31 od ukupno 33 poglavlja, dok je privremeno zatvorila tri poglavlja. Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, na sastanku je zajednički ocenjeno da je otvaranje tog poglavlja, kao i dalji rad u ovoj oblasti od izuzetne važnosti za prilagođavanje principima otvorene tržišne ekonomije...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 25.Jun.2018, 21:17

Srbija otvorila dva nova poglavlja u pristupanju EU

Srbija otvorila dva nova poglavlja u pristupanju EU

Srbija je na medjuvladinoj konferenciji danas u Luksemburgu otvorila još dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, poglavlje 33 o budžetskim odredbama i 13 o ribarstvu.Komesar EU za pregovore o proširenju Johanes Han pozdravio je preko Tvitera otvaranje dva nova poglavlja i napisao da sa zadovoljstvom očekuje dalji napredak u vladavini prava i prioritetnim oblastima.Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović koja je predvodila delegaciju Srbije na Osmoj medjuvladinoj konferenciji,...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 25.Jun.2018, 21:16

Sijarto: EU da ubrza proširenje, želimo 28, 29. i 30. članicu

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da bi Evropska unija trebalo da ubrza proširenje kako bi primila zemlje Zapadnog Balkana, prenosi Rojters.

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 25.Jun.2018, 21:12

Sijarto: EU da ubrza proširenje, želimo nove članice

Sijarto: EU da ubrza proširenje, želimo nove članice

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da bi Evropska unija trebalo da ubrza proširenje kako bi primila zemlje Zapadnog Balkana, prenosi "Rojters". Agencija Rojters ocenjuje da i za Srbiju i Crnu Goru, najnaprednije kandidate na Zapadnom Balkanu, nije verovatno da pristupe evropskom bloku pre 2025. godine."Moramo da proširimo EU što je brže i pre moguće", rekao je Sijarto u londonskom...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Jun.2018, 21:01

EU nudi šest mlijardi evra Africi za zaustavljanje migranata?

BRISEL - Evropska unija bi mogla da platiti šest milijardi evra sjevernoafrickim državama za pružanje utočišta migrantima koji žele da dođu u Evropu, izjavio je evropski komesar za budžetska pitanja Ginter Etinger.. Članice EU u sporu su oko toga kako riješiti migrantsku krizu, a to će biti glavno pitanje na susretu evropskih zvaničnika krajem ove nedjelje. Jedna od ideja koja se razmatra jesu takozvane "tačke iskrcavanja“, u kojima bi zatraženi azili bili...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 25.Jun.2018, 20:59

EU nudi Africi šest milijardi evra za zaustavljanje migranata?

EU nudi Africi šest milijardi evra za zaustavljanje migranata?

Evropska unija bi mogla da platiti šest milijardi evra severnoafričkim državama za pružanje utočišta migrantima koji žele da dođu u Evropu, izjavio je evropski komesar za budžetska pitanja Ginter Etinger. Članice EU u sporu su oko toga kako rešiti migrantsku krizu, a to će biti glavno pitanje na susretu evropskih zvaničnika krajem ove nedelje.Jedna od ideja koja se razmatra jesu takozvane "tačke iskrcavanja",...

Detaljnije >>