Evropska Unija
Evropska Unija

Evropska unija skraćenica EU je nadnacionalna i međuvladina unija, zajednica od 28 država sveta.

Unija je nastala od ekonomske evropske zajednice koja je osnovana rimskim ugovorom 1957. godine od strane šest država, zajednica se širila pridruživanjem novih država i tako je stekla veliku moć.
Zajednica je oformljena pod Mastrihtskim ugovorom 1992. godine . 2007. godine je predviđena izmena i dopuna sadašnjih sporazuma Lisabonskim potpisanim sporazumom gde su korigovane pravne strukture Evropske unije. Proces je završen u novembru 2009. godine zajednica je uključena u sve države članica gde postoji tržište sistema gde se garantuje slobodan protok roba usluga i kapitala.

Evropska unija je 2002. godine uvela zajedničku valutu pod nazivom evro koja se koristi u svetu i članicama unije. Evropska unija je teritorija na kojoj živi blizu pola milijarde ljudi. Kontrola pasoša na svim graničnim prelazima je ukinuta Šengenskim sporazumom. Politička aktivnost Evropske unije je zastupljena na svim poljima od zdravstva do ekonomske i politike odbrane. Eu je definisana kao federacija u monetarnim odnosima, konfederacija u socijalnoj politici, međunarodna organizacija u spoljnoj politici. Saradnja se odnosi na slobodnoj trgovini, poljoprivredi, zaštiti životne sredine, zaštite potrošača, tržište na carinskoj uniji, zajedničkoj politici u sferi ribarstva i poljoprivrede.

Unija ima svoje članice u svetskoj trgovinskoj organizaciji, posmatrač je na samitima ujedinjenih nacija i grupe osam. Bez obzira na veličinu prava i obaveze država članica jednaki su. Građani Eu predstavljeni su u Evropskom parlamentu a države članica u Savetu ministara. 21 članica unije je i članica nato pakta. Važne institucije evropske unije su evropski parlament, evropska komisija, savet evropske unije, evropski sud pravde, i evropska centralna banka, sve ove strukture tesno sarađuju i povezane su jedna sa drugom. Stanovnici evropske unije svoje predstavnike u parlamentu biraju svakih pet godina. Koristi koje pruža učešće u jedinstvenom evropskom tržištu, uz kvalitet života građana u zemljama članicama EU, osnovni su razlozi koji Evropsku uniju čine izuzetno privlačnom za zemlje nečlanice. Međutim pre nego što zemlja postane član Eu potrebno je da ispuni određene uslove tj kriterijume iz Kopenhagena usvojene na sastanku Evropskog saveta u Kopenhagenu 1993, koji su dopunjeni na sastanku Savetu u Madridu 1995. godine.

Ukratko za članstvo u Eu država treba da ispuni:
1 Političke uslove da ima stabilne institucije koje su garancija demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava i prava manjina.
2 Ekonomske uslove da ima funkcionalnu tržišnu privredu sa preduzećima koja se uspešno mogu nositi sa konkurencijom koju donosi učešće u jedinstvenom evropskom tržištu.
3 Da prihvati zajednički propis da prihvati i primeni propise Eu koji regulišu različite oblasti ekonomske i monetarne unije i političkog života. Zemlje koje su izrazile želju da postanu članice Evropske unije dele se u dve kategorije: Kandidati među kojima su i Crna Gora, Island, Makedonija, Srbija i Turska i potencijalni kandidati među kojima su Albanija, Bosna i Hercegovina, i Kosovo koje je prihvaćeno na više sporazuma nelegalnih iako je po neregularnom i nezakonitom procesu jer je sastavni deo Srbije.

Zbog sve većih neslaganja u politici i teškim finansijskim situacijama u svim državama unije sve je više nezadovoljnih građana na ulicama i skupova. Više zemalja rade na tome da prekinu ugovore i napuste uniju jedna od njih je i Češka. I Velika Britanija je najavila napuštanje unije, u pripremi je referendum u Nemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Italiji, Španiji, Belgiji, Francuskoj i Švedskoj o napuštanju Unije.

Zajednica se suočava sa opstankom i krizom. Već nekoliko godina i nazad Evropska unija se suočava sa sve većom nezaposlenošću i sve ozbiljnijim pretnjama od terorizma. Migrantska kriza i neslaganje zemalja članica o ovom gorućem pitanju dala je vetar u krila svim evroskepticima širom Evrope i ponovo u prvi plan izbacila i dovela u sam vrh popularnosti desničarske partije.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Okt.2018, 06:51

Patrijarh Irinej o KiM, EU, Srbima u regionu: Vučić se kao lav bori za Kosovo

Patrijarh Irinej o KiM, EU, Srbima u regionu: Vučić se kao lav bori za Kosovo

Kako kaže, glavni problem Srbije nisu vekovni susedi Arbanasi, nego "razvijena Evropa", pa i Zapad uopšte. I dalje mislim da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić lavovski bori za Kosovo i Metohiju i to pod neviđeno neravnopravnim uslovima, ali i da vekovni nepromenjeni stav Crkve svoga naroda i ujedno svoje vlastite države doživljava kao pomoć, a ne kao odmaganje i otežavanje ionako preteške situacije, izjavio je srpski patrijarh srpski Irinej u intervjuu za "Večernje...

Detaljnije >>


Izvor: Blic, 16.Okt.2018, 06:08

TRAMP SE OBRUŠIO NA EU "Stvorili su je da bi nas ISKORIŠĆAVALI, niko se ne ophodi gore prema nama nego oni"

Američki predsednik Donald Tramp ponovo je optužio Evropsku uniju za neprijateljski odnos u pitanjima trgovine.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 16.Okt.2018, 01:01

Stardžen: Britanija i EU i dalje imaju prepreke

Velika Britanija i Evropska unija i dalje moraju da prevaziđu ključne prepreke, pre nego što se postigne dogovor...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Okt.2018, 00:51

Mister Bregzit zagrmeo: Vraćam se! Naši lideri su udarili u zid (VIDEO)

Mister Bregzit zagrmeo: Vraćam se! Naši lideri su udarili u zid (VIDEO)

Zagovornik Bregzita Najdžel Faraž izjavio je večeras da veruje da su britanski lideri "udarili u zid" u pregovorima o napuštanju EU, zbog čega on mora da "prekine penziju" kako bi osigurao da se Bregzit zaista dešava. On je to rekao na skupu grupe "Izlazak znači izlazak" u Londonu i dodao da je postojala bojazan da se Bregzit neće dogoditi. - Počinjem da mislim da su u poslednja 24 sata lideri udarili u zid, zbog čega...

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 16.Okt.2018, 00:44

Poziv na linč Srba

Poziv na linč Srba

Na incijativu gradonačelnika Vukovara Ivana Penave u subotu je u ovom gradu, prema policijskim izveštajima, oko 10.000 desničara iz cele Hrvatske prozvalo aktuelnu vlast zbog "sramotnog ćutanja državnih institucija kada je reč o procesuiranju svih odgovornih za ubijene i nestale žrtve agresije na Vukovar i Hrvatsku". Na skupu je takođe poručeno da bi Hrvatska zbog navodnog neprocesuiranja ratnih zločina morala da uslovi Srbiju i njeno članstvu u EU.. - Ne dozvolite da...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 16.Okt.2018, 00:35

Tusk: Budimo spremni da dogovora neće biti

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da 27 zemalja članica EU koje će ostati u bloku nakon izlaska Velike...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 16.Okt.2018, 00:33

Faraž: Lideri udarili u zid, vraćam se iz penzije

Faraž: Lideri udarili u zid, vraćam se iz penzije

London -- Zagovornik Bregzita Najdžel Faraž izjavio je da veruje da su britanski lideri "udarili u zid" u pregovorima o napuštanju EU.. Kako je rekao, zbog toga on mora da "prekine penziju" kako bi osigurao da se Bregzit zaista dešava. On je to rekao na skupu grupe "Izlazak znači izlazak" u Londonu i dodao da je postojala bojazan da se Bregzit neće dogoditi, prenosi Rojters. "Počinjem da mislim...

Detaljnije >>