Evropska Unija
Evropska Unija

Evropska unija skraćenica EU je nadnacionalna i međuvladina unija, zajednica od 28 država sveta.

Unija je nastala od ekonomske evropske zajednice koja je osnovana rimskim ugovorom 1957. godine od strane šest država, zajednica se širila pridruživanjem novih država i tako je stekla veliku moć.
Zajednica je oformljena pod Mastrihtskim ugovorom 1992. godine . 2007. godine je predviđena izmena i dopuna sadašnjih sporazuma Lisabonskim potpisanim sporazumom gde su korigovane pravne strukture Evropske unije. Proces je završen u novembru 2009. godine zajednica je uključena u sve države članica gde postoji tržište sistema gde se garantuje slobodan protok roba usluga i kapitala.

Evropska unija je 2002. godine uvela zajedničku valutu pod nazivom evro koja se koristi u svetu i članicama unije. Evropska unija je teritorija na kojoj živi blizu pola milijarde ljudi. Kontrola pasoša na svim graničnim prelazima je ukinuta Šengenskim sporazumom. Politička aktivnost Evropske unije je zastupljena na svim poljima od zdravstva do ekonomske i politike odbrane. Eu je definisana kao federacija u monetarnim odnosima, konfederacija u socijalnoj politici, međunarodna organizacija u spoljnoj politici. Saradnja se odnosi na slobodnoj trgovini, poljoprivredi, zaštiti životne sredine, zaštite potrošača, tržište na carinskoj uniji, zajedničkoj politici u sferi ribarstva i poljoprivrede.

Unija ima svoje članice u svetskoj trgovinskoj organizaciji, posmatrač je na samitima ujedinjenih nacija i grupe osam. Bez obzira na veličinu prava i obaveze država članica jednaki su. Građani Eu predstavljeni su u Evropskom parlamentu a države članica u Savetu ministara. 21 članica unije je i članica nato pakta. Važne institucije evropske unije su evropski parlament, evropska komisija, savet evropske unije, evropski sud pravde, i evropska centralna banka, sve ove strukture tesno sarađuju i povezane su jedna sa drugom. Stanovnici evropske unije svoje predstavnike u parlamentu biraju svakih pet godina. Koristi koje pruža učešće u jedinstvenom evropskom tržištu, uz kvalitet života građana u zemljama članicama EU, osnovni su razlozi koji Evropsku uniju čine izuzetno privlačnom za zemlje nečlanice. Međutim pre nego što zemlja postane član Eu potrebno je da ispuni određene uslove tj kriterijume iz Kopenhagena usvojene na sastanku Evropskog saveta u Kopenhagenu 1993, koji su dopunjeni na sastanku Savetu u Madridu 1995. godine.

Ukratko za članstvo u Eu država treba da ispuni:
1 Političke uslove da ima stabilne institucije koje su garancija demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava i prava manjina.
2 Ekonomske uslove da ima funkcionalnu tržišnu privredu sa preduzećima koja se uspešno mogu nositi sa konkurencijom koju donosi učešće u jedinstvenom evropskom tržištu.
3 Da prihvati zajednički propis da prihvati i primeni propise Eu koji regulišu različite oblasti ekonomske i monetarne unije i političkog života. Zemlje koje su izrazile želju da postanu članice Evropske unije dele se u dve kategorije: Kandidati među kojima su i Crna Gora, Island, Makedonija, Srbija i Turska i potencijalni kandidati među kojima su Albanija, Bosna i Hercegovina, i Kosovo koje je prihvaćeno na više sporazuma nelegalnih iako je po neregularnom i nezakonitom procesu jer je sastavni deo Srbije.

Zbog sve većih neslaganja u politici i teškim finansijskim situacijama u svim državama unije sve je više nezadovoljnih građana na ulicama i skupova. Više zemalja rade na tome da prekinu ugovore i napuste uniju jedna od njih je i Češka. I Velika Britanija je najavila napuštanje unije, u pripremi je referendum u Nemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Italiji, Španiji, Belgiji, Francuskoj i Švedskoj o napuštanju Unije.

Zajednica se suočava sa opstankom i krizom. Već nekoliko godina i nazad Evropska unija se suočava sa sve većom nezaposlenošću i sve ozbiljnijim pretnjama od terorizma. Migrantska kriza i neslaganje zemalja članica o ovom gorućem pitanju dala je vetar u krila svim evroskepticima širom Evrope i ponovo u prvi plan izbacila i dovela u sam vrh popularnosti desničarske partije.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Maj.2019, 09:28

PORUKA ZA MLITAVU EU: Ako Albanci zovu SAD da se uključe u dijalog, logično je da Srbi pozovu Ruse!

PORUKA ZA MLITAVU EU: Ako Albanci zovu SAD da se uključe u dijalog, logično je da Srbi pozovu Ruse!

Evropska unija i visoka predstavnica Federika Mogerini morali su da pokažu mnogo više čvrstine i odlučnosti u procesu proširenja i, pre svega, u dijalogu izmedu Beograda i Prištine, izjavio je predsednik Odbora Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Eduard Kukan ističući da je manjak liderstva bio naročito upečatljiv izostankom reakcije na neprihvatljive takse koje je uvela Priština za proizvode iz Srbije i BiH.. On je za, ocenio da bi uključivanje SAD i Rusije stavilo...

Detaljnije >>


Izvor: B92, 20.Maj.2019, 09:14

Četiri stvari koje treba da znate ove nedelje

Četiri stvari koje treba da znate ove nedelje

Evropa glasa, a znaće se i ko zauzima Gvozdeni presto.. Ponedeljak je, počinje nova nedelja i nećemo se praviti da znamo šta će se sve dešavati tokom narednih sedam dana, ali otprilike znamo šta da očekujemo. Od Evropske unije do Igre prestola, evo nekih najbitnijih i najinteresantnijih priča u nedelji pred nama. Rezultati opštih izbora u Indiji biće objavljeni u četvrtak, 23. maja. U pitanju su najveći izbori koji je svet dosad...

Detaljnije >>

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Maj.2019, 07:38

Nema reformi, samo blagih korekcija

Nema reformi, samo blagih korekcija

ZAGREB - Bez strategije razvoja koja bi definirala smjer u kojem idemo i rasterećenja gospodarstva kroz ozbiljno smanjenje javnog sektora Hrvatska ne može ubrzati rast ekonomije pa će i dalje zaostajati za drugim zemljama EU, zaključili su poduzetnici i makroekonomisti okupljeni na 15. međunarodnoj konferenciji Ekonomskog fakulteta Osijek. . – Funkcioniramo po inerciji i to nas čini zemljom koja se događa bez plana i strategije. Uspješne ekonomije imaju jako društvo,...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 20.Maj.2019, 07:02

5 BALKANSKIH NAGAZNIH MINA Zašto je Brisel na ivici da napravi ISTORIJSKU GREŠKU na Balkanu

Zbog svojih unutrašnjih problema, inertnosti, nedovoljne zainteresovanosti ili nemoći, Evropska unija bi sama sebi mogla da napravi ozbiljan problem kada su u pitanju zemlje zapadnog Balkana.

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 20.Maj.2019, 02:54

Barnije: Dok god je u EU, Britanija ima pravo na komesara

Barnije: Dok god je u EU, Britanija ima pravo na komesara

Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije smatra da Velika Britanija koja je još uvek članica EU ima pravo da imenuje evropskog komesara Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije smatra da Velika Britanija koja je još uvek članica EU ima pravo da imenuje evropskog komesara."Sve dok je Britanija članica EU ona ima sva prava i odgovornosti. To uključuje pravo na komesara i pravo da ima predstavnike u Evropskom parlamentu. Neće biti dvoklasnog...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 20.Maj.2019, 00:14

Barnije: Dok god je u EU, Britanija ima pravo na komesara

Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije smatra da Velika Britanija koja je još uvek članica EU ima pravo da imenuje evropskog komesara.

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 19.Maj.2019, 22:54

Eduard Kukan: Brisel je neshvatljivo blag prema Prištini

Eduard Kukan: Brisel je neshvatljivo blag prema Prištini

Eduard Kukan, predsednik Odbora EP za saradnju sa Srbijom, govori za naš list o Kosovu i Metohiji BRISEL OD STALNOG DOPISNIKA “NOVOSTI” EVROPSKA unija i visoka predstavnica morali su da pokažu mnogo više čvrstine i odlučnosti u procesu proširenja i, pre svega, u dijalogu između Beograda i Prištine. Manjak liderstva bio je naročito upečatljiv izostankom reakcije na neprihvatljive takse koje je uvela Priština. To u razgovoru za "Novosti", neposredno pred izbore,...

Detaljnije >>