Evropska Unija
Evropska Unija

Evropska unija skraćenica EU je nadnacionalna i međuvladina unija, zajednica od 28 država sveta.

Unija je nastala od ekonomske evropske zajednice koja je osnovana rimskim ugovorom 1957. godine od strane šest država, zajednica se širila pridruživanjem novih država i tako je stekla veliku moć.
Zajednica je oformljena pod Mastrihtskim ugovorom 1992. godine . 2007. godine je predviđena izmena i dopuna sadašnjih sporazuma Lisabonskim potpisanim sporazumom gde su korigovane pravne strukture Evropske unije. Proces je završen u novembru 2009. godine zajednica je uključena u sve države članica gde postoji tržište sistema gde se garantuje slobodan protok roba usluga i kapitala.

Evropska unija je 2002. godine uvela zajedničku valutu pod nazivom evro koja se koristi u svetu i članicama unije. Evropska unija je teritorija na kojoj živi blizu pola milijarde ljudi. Kontrola pasoša na svim graničnim prelazima je ukinuta Šengenskim sporazumom. Politička aktivnost Evropske unije je zastupljena na svim poljima od zdravstva do ekonomske i politike odbrane. Eu je definisana kao federacija u monetarnim odnosima, konfederacija u socijalnoj politici, međunarodna organizacija u spoljnoj politici. Saradnja se odnosi na slobodnoj trgovini, poljoprivredi, zaštiti životne sredine, zaštite potrošača, tržište na carinskoj uniji, zajedničkoj politici u sferi ribarstva i poljoprivrede.

Unija ima svoje članice u svetskoj trgovinskoj organizaciji, posmatrač je na samitima ujedinjenih nacija i grupe osam. Bez obzira na veličinu prava i obaveze država članica jednaki su. Građani Eu predstavljeni su u Evropskom parlamentu a države članica u Savetu ministara. 21 članica unije je i članica nato pakta. Važne institucije evropske unije su evropski parlament, evropska komisija, savet evropske unije, evropski sud pravde, i evropska centralna banka, sve ove strukture tesno sarađuju i povezane su jedna sa drugom. Stanovnici evropske unije svoje predstavnike u parlamentu biraju svakih pet godina. Koristi koje pruža učešće u jedinstvenom evropskom tržištu, uz kvalitet života građana u zemljama članicama EU, osnovni su razlozi koji Evropsku uniju čine izuzetno privlačnom za zemlje nečlanice. Međutim pre nego što zemlja postane član Eu potrebno je da ispuni određene uslove tj kriterijume iz Kopenhagena usvojene na sastanku Evropskog saveta u Kopenhagenu 1993, koji su dopunjeni na sastanku Savetu u Madridu 1995. godine.

Ukratko za članstvo u Eu država treba da ispuni:
1 Političke uslove da ima stabilne institucije koje su garancija demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava i prava manjina.
2 Ekonomske uslove da ima funkcionalnu tržišnu privredu sa preduzećima koja se uspešno mogu nositi sa konkurencijom koju donosi učešće u jedinstvenom evropskom tržištu.
3 Da prihvati zajednički propis da prihvati i primeni propise Eu koji regulišu različite oblasti ekonomske i monetarne unije i političkog života. Zemlje koje su izrazile želju da postanu članice Evropske unije dele se u dve kategorije: Kandidati među kojima su i Crna Gora, Island, Makedonija, Srbija i Turska i potencijalni kandidati među kojima su Albanija, Bosna i Hercegovina, i Kosovo koje je prihvaćeno na više sporazuma nelegalnih iako je po neregularnom i nezakonitom procesu jer je sastavni deo Srbije.

Zbog sve većih neslaganja u politici i teškim finansijskim situacijama u svim državama unije sve je više nezadovoljnih građana na ulicama i skupova. Više zemalja rade na tome da prekinu ugovore i napuste uniju jedna od njih je i Češka. I Velika Britanija je najavila napuštanje unije, u pripremi je referendum u Nemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Italiji, Španiji, Belgiji, Francuskoj i Švedskoj o napuštanju Unije.

Zajednica se suočava sa opstankom i krizom. Već nekoliko godina i nazad Evropska unija se suočava sa sve većom nezaposlenošću i sve ozbiljnijim pretnjama od terorizma. Migrantska kriza i neslaganje zemalja članica o ovom gorućem pitanju dala je vetar u krila svim evroskepticima širom Evrope i ponovo u prvi plan izbacila i dovela u sam vrh popularnosti desničarske partije.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Capital.ba, 19.Mar.2019, 10:49

Jaja iz BiH teško do evropskih tava

Jaja iz BiH teško do evropskih tava

BANJALUKA – Put do dobijanja dozvole za izvoz jaja iz Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske unije će biti dug i potrajaće jer nisu ispunjeni uslovi koje je postavila Evropska komisija. Malo ko u zemlji može da pretpostavi kada će do toga doći, a živinari se nadaju kako će do kraja godine biti odobren izvoz bar za jaja namijenjena industrijskoj preradi. O izvozu konzumnih zasad i ne razmišljaju. Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS i direktor firme “Agreks” iz Donjeg...

Detaljnije >>


Izvor: JUGpress.com, 19.Mar.2019, 10:48

Evropska radiodifuzna unija osudila upad u RTS

BERN. Evropska radiodifuzna unija (EBU) osudila je nasilan upad učesnika protesta „1 od 5 miliona“ u zgradu Radio-televizije Srbije, koja je njena članica, i poručila da se „snažno protivi“ nasilnom zastrašivanju medijskih organizacija. U saopštenju objavljenom na svom sajtu, EBU ističe da je zabrinuta pošto su demonstranti upali u sedište RTS-a i tražili da im se dozvoli da se obrate javnosti tako što će se uključiti uživo u program. „Snažno...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Mar.2019, 10:40

Da li se Briselski dijalog završava u Njujorku?

Da li se Briselski dijalog završava u Njujorku?

Visoka predstavnica EU Federica Mogherini je u Savetu bezbednosti UN-a naglasila da je "ključna" uloga ove institucije u dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 19.Mar.2019, 10:00

Evropska radiodifuzna unija zabrinuta zbog upada u RTS

Evropska radiodifuzna unija zabrinuta zbog upada u RTS

Evropska radiodifuzna unija (EBU) zabrinuta je što su demonstranati provalili u sedište Radio-televizije Srbije (RTS) i tražili da im se dozvoli da...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 19.Mar.2019, 09:56

"U regionu postoje hrabri ljudi, EU ne daje dobar primer"

U regionu postoje hrabri ljudi, EU ne daje dobar primer

"Zapadni Balkan ima veliki potencijal, koji je do sada neiskorišćen, jer zemlje regiona isuviše gledaju na svoje različitosti umesto da traže sličnosti".. To je ocenjeno u Beču na "Južno-istočno evropskom biznis krugu" u organizaciji Mreže za razvoj poslovanja jugoistočne Evrope (SEEBDN). Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković istakao je, u svom obraćanju na sinoćnjem skupu, da su sada potrebne hrabre i pametne odluke, te ukazao da bi, da ih je bivša...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 19.Mar.2019, 09:01

Rumunska borkinja protiv korupcije kandidatkinja za prvog evropskog tužioca

Rumunska borkinja protiv korupcije kandidatkinja za prvog evropskog tužioca

ReutersKoveši je smenjena svega nekoliko meseci pošto je to tražio ministar pravde jer je, kako tvrdi, prekoračila nadležnosti Evropska unija nikad nije imala glavnog tužioca, a sada je najozbiljniji kandidat za to žena koja je u otadžbini izgradila...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Mar.2019, 08:58

Balkan još uvijek nije blizu EU kriterijuma

​Vladavina prava je kičma demokratije i bez ispunjenja reformi u ovoj oblasti nema govora o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj...

Detaljnije >>