Evropska Unija
Evropska Unija

Evropska unija skraćenica EU je nadnacionalna i međuvladina unija, zajednica od 28 država sveta.

Unija je nastala od ekonomske evropske zajednice koja je osnovana rimskim ugovorom 1957. godine od strane šest država, zajednica se širila pridruživanjem novih država i tako je stekla veliku moć.
Zajednica je oformljena pod Mastrihtskim ugovorom 1992. godine . 2007. godine je predviđena izmena i dopuna sadašnjih sporazuma Lisabonskim potpisanim sporazumom gde su korigovane pravne strukture Evropske unije. Proces je završen u novembru 2009. godine zajednica je uključena u sve države članica gde postoji tržište sistema gde se garantuje slobodan protok roba usluga i kapitala.

Evropska unija je 2002. godine uvela zajedničku valutu pod nazivom evro koja se koristi u svetu i članicama unije. Evropska unija je teritorija na kojoj živi blizu pola milijarde ljudi. Kontrola pasoša na svim graničnim prelazima je ukinuta Šengenskim sporazumom. Politička aktivnost Evropske unije je zastupljena na svim poljima od zdravstva do ekonomske i politike odbrane. Eu je definisana kao federacija u monetarnim odnosima, konfederacija u socijalnoj politici, međunarodna organizacija u spoljnoj politici. Saradnja se odnosi na slobodnoj trgovini, poljoprivredi, zaštiti životne sredine, zaštite potrošača, tržište na carinskoj uniji, zajedničkoj politici u sferi ribarstva i poljoprivrede.

Unija ima svoje članice u svetskoj trgovinskoj organizaciji, posmatrač je na samitima ujedinjenih nacija i grupe osam. Bez obzira na veličinu prava i obaveze država članica jednaki su. Građani Eu predstavljeni su u Evropskom parlamentu a države članica u Savetu ministara. 21 članica unije je i članica nato pakta. Važne institucije evropske unije su evropski parlament, evropska komisija, savet evropske unije, evropski sud pravde, i evropska centralna banka, sve ove strukture tesno sarađuju i povezane su jedna sa drugom. Stanovnici evropske unije svoje predstavnike u parlamentu biraju svakih pet godina. Koristi koje pruža učešće u jedinstvenom evropskom tržištu, uz kvalitet života građana u zemljama članicama EU, osnovni su razlozi koji Evropsku uniju čine izuzetno privlačnom za zemlje nečlanice. Međutim pre nego što zemlja postane član Eu potrebno je da ispuni određene uslove tj kriterijume iz Kopenhagena usvojene na sastanku Evropskog saveta u Kopenhagenu 1993, koji su dopunjeni na sastanku Savetu u Madridu 1995. godine.

Ukratko za članstvo u Eu država treba da ispuni:
1 Političke uslove da ima stabilne institucije koje su garancija demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava i prava manjina.
2 Ekonomske uslove da ima funkcionalnu tržišnu privredu sa preduzećima koja se uspešno mogu nositi sa konkurencijom koju donosi učešće u jedinstvenom evropskom tržištu.
3 Da prihvati zajednički propis da prihvati i primeni propise Eu koji regulišu različite oblasti ekonomske i monetarne unije i političkog života. Zemlje koje su izrazile želju da postanu članice Evropske unije dele se u dve kategorije: Kandidati među kojima su i Crna Gora, Island, Makedonija, Srbija i Turska i potencijalni kandidati među kojima su Albanija, Bosna i Hercegovina, i Kosovo koje je prihvaćeno na više sporazuma nelegalnih iako je po neregularnom i nezakonitom procesu jer je sastavni deo Srbije.

Zbog sve većih neslaganja u politici i teškim finansijskim situacijama u svim državama unije sve je više nezadovoljnih građana na ulicama i skupova. Više zemalja rade na tome da prekinu ugovore i napuste uniju jedna od njih je i Češka. I Velika Britanija je najavila napuštanje unije, u pripremi je referendum u Nemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Italiji, Španiji, Belgiji, Francuskoj i Švedskoj o napuštanju Unije.

Zajednica se suočava sa opstankom i krizom. Već nekoliko godina i nazad Evropska unija se suočava sa sve većom nezaposlenošću i sve ozbiljnijim pretnjama od terorizma. Migrantska kriza i neslaganje zemalja članica o ovom gorućem pitanju dala je vetar u krila svim evroskepticima širom Evrope i ponovo u prvi plan izbacila i dovela u sam vrh popularnosti desničarske partije.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Otkrivena najveća poreska prevara u EU! Obuhvaćeno najmanje 16 zemalja, uključene i osobe iz Srbije

Prema poslednjim informacijama danas je uhapšeno 200 osoba, a čak 600 osoba je locirano u različitim državama

Izvor: 24sedam.rs, 29.Nov.2022, 23:37

Detaljnije >>

"Moguće da 15. decembra bude odlučeno o kandidatskom statusu BiH" Varhelji poručio da zvaničnici Srpske podržavaju ubrzan put ka EU

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji izjavio je večeras da BiH ima vremena i priliku da dobije kandidatski status...

Izvor: Blic, 29.Nov.2022

Detaljnije >>

AKO MAKRON NE USPE, EVROPI SE CRNO PIŠE Nosi Bajdenu listu želja, može li da POMIRI AMERIKU I EU?

Ovonedeljna poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Vašingtonu izgleda kao poslednji veliki diplomatski gala događaj na...

Izvor: Blic, 29.Nov.2022

Detaljnije >>

Predsednik Nemačke: Da Srbija ne želi u EU, Unija ne bi bila važna pregovaračka sila u dijalogu

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je danas to što je Evropska unija pregovaračka sila između Srbije i Kosova pokazuje da Srbija želi da postane članica Unije.

Izvor: Radio 021, 29.Nov.2022

Detaljnije >>

Ambasador Ukrajine: Srbija izabrala put EU i računamo na njenu podršku

Ukrajinski ambasador u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je danas da je Srbija izabrala evropski put i da Ukrajina računa na njenu povećanu podršku.

Izvor: Danas, 29.Nov.2022

Detaljnije >>

Velika Albanija – velika pretnja; Kurti: Statusno pitanje KiM je završeno VIDEO

"Velika Albanija – velika pretnja"; Kurti: Statusno pitanje KiM je završeno VIDEO

Cela Evropska unija ima hitan interes za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, izjavio je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer.. "Za to su se pripremali, davali su se predlozi. Srećan sam jer je nemačko-francuski predlog sada postigao uspeh i prihvata se. Francusko-nemački predlog je dobra polazna osnova", rekao je Frank-Valter Štajnmajer. Kosovski premijer Aljbin Kurti je u intervjuu za nemački list "Frankfurter algemajne cajtung" izjavio da ne bi išao...

Izvor: B92, 29.Nov.2022

Detaljnije >>

VELIKA PRONEVERA NOVCA U EU: Sve čanice na udaru - šteta preko 2 milijarde EVRA

VELIKA PRONEVERA NOVCA U EU: Sve čanice na udaru - šteta preko 2 milijarde EVRA

Među oštećenim zemljama nalazi se i Hrvatska, ali zasad nije poznato na koji je način Hrvatska zahvaćena ovom prevarom. Najveća evropska prevara sa PDV- om koja se temelji na prodaji popularne elektronske robe razotkrivena je u akciji koji je sprovela kancelarija evropskog javnog tužitelja u saradnji sa agencijama za sprovođenje zakona u 14 država članica Europske unije. Ova akcija provedena je u Belgiji, Kipru, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji,...

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2022

Detaljnije >>