Evro ide na 113 RSD, cene skaču

Izvor: B92, 23.Feb.2012, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evro ide na 113 RSD, cene skaču

Beograd -- Pojedine banke za evro već traže i oko 113 dinara, gorivo je skuplje za 2-4 dinara, što ukazuje da će doći do novog pada životnog standarda građana Srbije.

Uz nezaustavljiv rast javnog duga, koji odbija i ovako retke investitore, ni Dragovan Milićević, član Udruženja finansijskih analitičara Srbije, barem do formiranja nove vlade ne vidi svetlo na kraju tunela u koji je zapao život građana.

Milićević navodi da je kretanje deviznog kursa u rukama Narodne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << banke, ali ali pošto neki veći priliv deviza koji bi mogao da snizi vrednost evra nije na vidiku, za očekivati je da će srednji kurs još da raste, možda i preko 110 dinara za evro.

On dodaje da će zbog toga, ali i zbog poskupljenja goriva, biti korigovane cene svih ostalih proizvoda.

Da će i ova godina građanima biti teška uveren je i Saša Đogović iz Instituta za tržišna istraživanja.

"Početak godine uvek je obeležen povećanjem inflacije zbog usklađivanja akciza i rasta cena koje kontroliše država, poput komunalnih usluga, ali zbog istovremenog pada potrošnje ne očekujem veće skokove inflacije, koja ima izglede da bude u okviru planiranih 5,5 odsto na godišnjem nivou. Ipak, građani ne treba da računaju na povećanje životnog standarda jer će dinar verovatno još gubiti vrednost, što će povećavati i cenu robe" , smatra Đogović.

Stručnjaci upozoravaju da će zbog visoke zaduženosti kreditni rejting Srbije biti snižen, a uslovi finansiranja otežani, tako da će nova vlada morati da uđe u novi aranžman sa MMF-om, koji će biti još rigorozniji u zahtevima za kresanje javne potrošnje.
Pogledaj vesti o: Cena goriva,   Kurs dinara,   Kurs evra

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.