Direktor NIS-a: Ne očekujem poskupljenje goriva u Srbiji

Izvor: RTS, 18.Jan.2018, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor NIS-a: Ne očekujem poskupljenje goriva u Srbiji

Sirova nafta na svetskom tržištu poskupljuje, što se odražava i na cene na našim pumpama. Ipak, generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev ne očekuje značajniji rast cena derivata. Za RTS kaže da Strategija razvoja NIS-a do 2025. kompaniju uvodi u novi investicioni ciklus.
Kiril Tjurdenjev je u intervjuu za RTS rekao da je najvažnije što u pančevačkoj Rafineriji već grade ekološko postrojenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "duboka prerada" koje omogućava proizvodnju mazuta bez sumpora.

"To je trenutno ključni projekat NIS-a, investicija od 300 miliona evra a postrojenje će početi sa radom u trećem tromesečju 2019. godine. Drugi značajni pravac je očuvanje proizvodnje, želimo da nastavimo da proizvodimo naftu i gas u Srbiji, kao i regionu. Treći, važan pravac je dalje unapređenje naše maloprodajne mreže", rekao je Tjurdenjev.
Kako i gde vidite NIS za tih sedam godina?
Nama je bitno da zadržimo lidersku poziciju u Srbiji. Da budemo najprofitabilnija i najefikasnija kompanija u državi jer nam je važno što doprinosimo srpskom budžetu, jer ga po osnovu poreza punimo oko 15 odsto.
Ipak, savremena realnost, u okviru četvrte industrijske revolucije, unose izazove i u naše poslovanje. Zato moramo brzo da odgovaramo na njih, bez obzira na to da li je reč o informacionim ili inovativnim tehnologijama koje menjaju proizvodnju, menjaju naše potrošače - kao što su električni automobili ili druge tehnologije koje mogu značajno da utiču na naše poslovanje.
NIS već nekoliko godina uspešno posluje u zemljama regiona, ima li planova za širenje poslova?
Na primer, imamo projekte proizvodnje nafte i gasa u Rumuniji čija je realizacija u toku. Našu maloprodajnu mrežu benzinskih stanica kojom raspolažemo u četiri države razvijamo prvenstveno u pogledu kvaliteta ali i unapređenja efikasnosti. Kako obezbeđujujemo sigurnost snabdevanja gorivom potrošače u Srbiji, težimo tome i u susednim zemljama.
Pored naftne delatnosti, NIS se bavi i proizvodnjom struje, licencirani je trgovac strujom. Ima li kupaca?
Ima kupaca, električna energija jedan je od naših biznis-pravaca koji ćemo dalje da razvijamo. Sa "Gasprom Energoholdingom" već radimo na projektu izgradnje termoelektrane - toplane Pančevo, vrednom 180 miliona evra, koji će nam 2019. obezbediti i električnu i toplotnom energiju za potrebe kompanije a ostatak ćemo plasiratari na tržište.
Nadam se da ćemo sa našim partnerima u budućnosti izgraditi i vetropark Plandište - investiciju od oko 140 miliona evra. To će nam omogućiti da postanemo značajan igrač na domaćem tržištu električne energije ali i povećemo obim trgovine.
Na svetskim berzama, cena sirove nafte poslednjih meseci konstantno raste. Kakve cene derivata na pumpama možemo da očekujemo?
Dve trećine količina nafte koje prerađuje NIS uvozi. Samim tim, mi smo deo svetskog tržišta, koje utiče na nas. Ipak, šta je za nas prioritet? Pod jedan, to su sigurnost snabdevanja domaćeg tržišta i potrebe naših klijenata. Pod dva, tu su kvalitet naftnih derivata i nove vrste goriva. Bez sumnje, trudićemo se da usklađujemo bilo kakve oscilacije cena i ne očekujem u narednom periodu značajnije promene cena goriva u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Direktor NIS-a ne očekuje poskupljenje goriva u Srbiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jan.2018

Sirova nafta na svetskim berzama konstantno poskupljuje već nekoliko meseci..Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev izjavio je da ne očekuje poskupljenje goriva u Srbiji...ali Tjurdenjev smatra da se to neće odraziti na cene na domaćim pumpama...- NIS uvozi dve trećine količine nafte koje prerađuje...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Tjurdenjev: Značajna ulaganja u dalji razvoj NIS-a

Izvor: B92, 18.Jan.2018

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev rekao je u intervjuu Radio-televiziji Srbije da Strategija razvoja NIS-a do 2025. godine kompaniju uvodi u novi investicioni ciklus i da je već u toku izgradnja jednog od ključnih projekata – postrojenja za duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo..."To...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.