Britancima najviši porez na gorivo

Izvor: B92, 28.Feb.2012, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britancima najviši porez na gorivo

London -- Vozači u Britaniji plaćaju najviše poreze na gorivo u EU. Odnosno, 60 odsto cene bezolovnog benzina i 58 posto cene odlazi na akcize i PDV, navodi EK.

Sajt Mi finance co. uk. piše da su se davanja od 2001. povećala za 20 odsto.

Italija je sa 53% davanja na dizel najbliža Britancima, a slede ju Francuzi i Nemci sa 47 odnosno 48% davanja, dok ih u davanjima za bezolovni benzin sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 59 odsto u stopu prate Grci, Šveđani i Holanđani.

Cene dizela u Velikoj Britaniji najviše su u Evropi, a penju se i do 1.72 evra po litri dok litru bezolovnog benzina Britanci još uvek plaćaju nešto manje od Danaca, Grka, Italijana i Holanđana.

Bez carina i PDV-a Britanci bi litru dizela plaćali 59.8 penija, a bezolovni benzin 52.8 penija.

Konzevativci su od britanskog kancelara Džordža Osborna zatražili rezanje poreza za preduzetnike kako bi se podstakao ekonomski rast, ali je kancelar prošlog vikenda rekao kako ne može davati ustupke vozačima dok se bori sa minimalnim rezervama u budžetu.

Davanja na benzin svake godine u britanski budžet donose 27 milijardi funti, a smanjenje istog za 1 peni po litri koštao bi državnu blagajnu 500 miliona funti.
Pogledaj vesti o: Cena goriva,   London

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ko u Evropi "rinta", a ko "zabušava"

Izvor: Mondo, 29.Feb.2012, 09:37

Prema istraživanju, u EU najviše rade Grci i Mađari, a najmanje Nemci, Holanđani i Norvežani. Iako više rade Grci i Mađari su daleko manje produktivni od svojih kolega iz drugih zemalja.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.