Zamena šoferke, amortizera, udes... da li ste znali da ovo morate da uradite?

Izvor: B92, 03.Mar.2024, 14:54

Zamena šoferke, amortizera, udes... da li ste znali da ovo morate da uradite?

ADAS je kombinacija raznih sistema za pomoć pri vožnji. To nije samo jedan sistem, već kombinacija raznih sistema koji pomažu da vožnja bude bezbednija, lakša i opuštenija.

ADAS znači "Advanced driver-assistance systems" - u prevodu, napredni sistemi za pomoć vozaču.

Problem je u tome što ADAS nije jedan sistem – već skup sistema, tako da može u velikoj meri da se razlikuje od automobila do automobila, generacije, nivoa opreme itd.

Naravno, što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je auto stariji i niže klase, sistemi koji čine ADAS su po nepisanom pravilu malobrojniji i "primitivniji". Na primer, sisteme koje smo nekada mogli da nađemo samo u najluksuznijim limuzinama, danas možemo da dobijemo i u malim gradskim automobilima – ponekad su i deo baznog nivoa opreme, piše sajt Polovni automobili.

Jednostavno, razni senzori, kamere, radari i slično postali su znatno jeftiniji i napredniji, dok su kompjuteri koji objedinjuju rad svih ovih sistema postali neuporedivo brži i "moćniji".

Što je noviji i savremeniji automobil, njegov ADAS po nepisanom pravilu čini više sistema i to sofisticiranijih, ali to može u velikoj meri da zavisi i od paketa opreme. Takođe, neki sistemi su obavezni po zakonu – bez njih auto ne sme da se prodaje u EU.

Ovo su neki primeri:

1) Adaptivni tempomat - održava zadatu brzinu kao klasičan tempomat, ali automatski usporava kada primeti da vozilo ispred usporava i ubrzava kada vozilo ispred počne da odmiče.

2) Svetla sa automatskom kontrolom (adaptivni farovi) - u zavisnosti od brzine kretanja, osvetljenosti puta i gustine i uslova saobraćaja, kompjuter sam odlučuje o dužini i širini svetlosnog snopa. Danas postoje izuzetno sofisticirani farovi sa mogućnostima koje zaista impresioniraju.

3) Automatsko parkiranje - sistemi za automatsko parkiranje konstantno napreduju, pa kod najnaprednijih sistema uopšte nije potrebno prisustvo vozača u automobilu. Takođe i sami traže odgovarajuće parking mesto, a sve to uz pomoć kamera i senzora.

4) Autonomna (poluautonomna) vožnja – postoji više nivoa autonomne ili poluautonomne vožnje, sa različitim mogućnostima u različitim uslovima.

5) Automatsko kočenje - u zavisnosti od proizvođača, modela i generacije, postoje brojni sistemi koji koriste kamere, radare ili LiDAR-e kako bi prepoznali rizik od udara u drugo vozilo, pešaka, biciklistu ili bilo kakvu prepreku. Jedan automobil može da ima više ovakvih sistema za različite uslove vožnje i sa različitom namenom, pri čemu vozač prvo može da dobije upozorenje i ukoliko odmah ne odreaguje, dolazi do automatskog kočenja.

Tu su i razni sistemi za upozorenje na neminovan sudar (bez obzira s koje strane preti opasnost), upozorenje na nenamerno napuštanje trake, upozorenje na vozila u mrtvom uglu...

Svi ovi sistemi koriste radar, LiDAR (laser) i ultrazvučne senzore, kao i kamere uz čiju pomoć zahvaljujući moćnim kompjuterima sistem može da prepozna da li se ispred automobila nalazi pešak, životinja, biciklista, vozilo ili nešto drugo. Uostalom, odavno imamo kamere za prepoznavanje lica, tako da ne treba da nas čudi što su i automobili opremljeni ovakvom tehnologijom.

Međutim, bez kalibracije – do kompjutera mogu da stignu nedovoljno precizni podaci.

U zavisnosti o kojem sistemu govorimo, kao i od kojeg uređaja (kamere, radara, LiDAR-a, ultrazvučnih senzora) taj sistem dobija podatke, ukoliko uređaj koji šalje podatke nije usmeren ili podešen kako treba – može doći do raznih problema.

Ne postoji univerzalan odgovor na ovo pitanje. To zavisi od sistema do sistema. Takođe, nekad je potrebno da se kalibriše samo kamera, a nekad i drugi uređaji/sistemi.

Uglavnom, kalibracija ADAS-a podrazumeva da se kamere, senzori i druge komponente podese prema proizvođačkoj specifikaciji. To znači da je neophodno da onaj ko radi kalibraciju ima neophodne podatke, pošto mora da zna koji tipovi senzora i kamera se koriste, gde se nalaze, koja je procedura kalibracije…

Jednostavno, kalibracija ADAS-a uglavnom zahteva specijalizovanu opremu i obučene tehničare. Prilikom kalibracije vozilo mora da bude adekvatno pripremljeno, čisto (kako nečistoća ne bi uticala na senzore i kamere), važno je da gume budu naduvane na propisan pritisak...

Postoje statička i dinamička kalibracija. Statička se obavlja u mestu, dok je vozilo "parkirano".

Dinamička kalibracija podrazumeva vožnju automobila. Pošto je to u suštini komplikovanija procedura, samim tim što automobil mora da se kreće, veoma je važno da se isprate uputstva koja je propisao proizvođač po pitanju vrste puta (idealno što kvalitetniji put), distance koju treba preći i brzinu kojom se treba kretati. Stoga dinamička kalibracija može da zahteva znatno više vremena kako bi se svi sistemi kalibrisali.

Na primer, statička kalibracija se koristi za kamere i radare, kako bi se oni precizno usmerili u „stabilnim“ uslovima. Sistem za upozorenje na napuštanje trake može da se kalibriše dinamičkom metodom.

Međutim, sve zavisi od toga kako je proizvođač sistema predvideo kalibraciju – stoga je veoma važno da se poštuju procedure koje je propisao proizvođač.

Neki sistemi, izgleda, mogu da se kalibrišu i statičkom i dinamičkom metodom, ali to opet zavisi od proizvođača i vrste. Ne možemo ništa da tvrdimo po ovom pitanju.

Koliko dugo traje kalibracija?

Nekoliko faktora utiče na dužinu kalibracije - vrsta ADAS sistema, broj „stvari“ koje treba da se kalibrišu, kompleksnost samog procesa kalibracije, itd.

Uglavnom ADAS kalibracija traje od 30 minuta do nekoliko sati.

Na primer, jednostavni ADAS sistem baziran na jednoj kameri može da zahteva da se kalibriše samo ta jedna kamera, što može da traje oko pola sata. Sa druge strane, kompleksniji sistemi, kao oni koji imaju više kamera i radare, mogu da zahtevaju i nekoliko sati.

Treba naglasiti da trajanje kalibracije može u velikoj meri da zavisi od faktora kao što su dostupnost odgovarajuće specijalizovane opreme, kao i od iskustva i obučenosti tehničara koji kalibraciju obavljaju.

Koliko košta kalibracija ADAS-a?

Ne želimo da navodimo primere pošto cene mogu drastično da se razlikuju u zavisnosti od raznih faktora. Raspitajte se na više strana, kako po pitanju cena, ali i po pitanju kvaliteta, pa onda odlučite gde ćete da obavite kalibraciju.

Svesni smo da će nekima spisak delovati "paranoično", ali kalibracija je obavezna u nekim situacijama, dok se u nekim ozbiljno preporučuje:

* Posle zamene šoferke

* Nakon udesa, čak i blažeg, pošto razni senzori mogu da se poremete

* Ukoliko kamera počne da pokazuje probleme, pa se zameni, ili iz nekog razloga bude uklonjena pa vraćena, nakon bilo kakvog problema sa kamerom i generalno tim sistemom

* Ukoliko se pojavi upozorenje da postoji neka nepravilnost

* Nakon saobraćajne nezgode

* Nakon zamene točkova, pri čemu se menjaju dimenzije

* Nakon zamene amortizera (mnogi će smatrati da je u ovom slučaju nepotrebno, ali to je savet proizvođača)

Postoje i druge situacije u kojima proizvođač automobila preporučuje kalibraciju ADAS-a. Stoga treba pročitati uputstvo za upotrebu automobila, između ostalog, kako biste znali šta možete da očekujete od ADAS-a u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Pošto procedura kalibracije ADAS-a može u velikoj meri da se razlikuje od slučaja do slučaja, savetujemo da se raspitate na više mesta, uključujući obavezno i ovlašćeni servis, kako biste dobili što više informacija po pitanju procedure, sistema koji se kalibrišu, cene, itd.

Pritom i vi pružite što više informacija po pitanju razloga zbog kojeg želite da uradite kalibraciju – nije isto ukoliko želite da kalibrišete ADAS nakon zamene šoferke i nakon ozbiljnijeg udesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zamena šoferke, amortizera, udes... da li ste znali da ovo morate da uradite?

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Mar.2024

ADAS je kombinacija raznih sistema za pomoć pri vožnji. To nije samo jedan sistem, već kombinacija raznih sistema koji pomažu da vožnja bude bezbednija, lakša i opuštenija...ADAS znači "Advanced driver-assistance systems" - u prevodu, napredni sistemi za pomoć vozaču...Problem je u tome što...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.