VEROVATNO NISTE ZNALI: Kada je i kako nastao prvi saobraćajni znak?

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Avg.2023, 12:48

VEROVATNO NISTE ZNALI: Kada je i kako nastao prvi saobraćajni znak?

Zanimljiva je istorijska činjenica.

Ovaj znak je najstariji te vrste u Lisabonu i veruje se da je najstariji na svetu. To je ujedno i jedini od ukupno 24 čiju je instalaciju naredio kralj Pedro Pacifik.

Saobraćajni znakovi su deo naše svakodnevice i svi se možemo složiti da bi bez njih bilo mnogo teže, ali i opasnije koristiti saobraćaj. Iako svi uzimamo zdravo za gotovo postojanje putokaza, oni su ipak morali biti stvoreni u nekom trenutku ljudske istorije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Zanimljiva je istorijska činjenica da je prvi putokaz odnosno saobraćajni znak nastao upravo da bi se izbegle svađe između kočijaša, grofova, barona i slavnih plemića.

Kralj D. Pedro II (1648 – 1706) naredio je 1686. godine da se na zidu kuće u lisabonskom kvartu Alfama postavi ploča sa pravilom, koja je trebalo da razreši sve nedoumice o kretanju u uskom prolazu.

Na ploči se navodi da je kralj Pedro II naredio da onaj koji ide uz brdo ka zamku ima prednost nad onim koji se spušta, a ovaj je bio prinuđen da se povuče i čeka prolaz.

Ovo pravilo važilo je za kočije i druge vrste vozila koja su tada prolazila ulicama Lisabona.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Gdje je nastao prvi saobraćajni znak?

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Avg.2023

Ovaj znak je najstariji te vrste u Lisabonu i vjeruje se da je najstariji na svijetu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.