Subvencije države dobra stvar, treba uključiti i plug-in hibride

Izvor: B92, 04.Feb.2024, 19:44

"Subvencije države dobra stvar, treba uključiti i plug-in hibride"

Uredba vlade o subvencionisanju kupovine novih vozila na električni pogon je dobra vest, ali je sa stanovišta pozitivnog uticaja na životnu sredinu potrebno uključiti i "plug-in", koji su prelazno rešenje između motora sa unutrašnjim sagorevanjem i električnih automobila, saopštila je danas Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova.

Iz asocijacije navode da su "plug in" hibridi blizu nulte emisije CO2, a da se njima, vozeći isključivo na elektromotor, može postići >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << autonomija od 50-70 km, što znači da se u gradskim sredinama gde je i najveće zagađenje mogu voziti gotovo isključivo na tu vrstu pogona.

Sa aspekta pozitivnog uticaja na zaštitu životne sredine, navode da je potrebno da i oni budu tretirani kao ekološki prihvatljiva vozila i da se subvencije mogu koristiti i za njihovu kupovinu.

Kako je navedeno, za 2024.godinu opredeljeno je 170.000.000 dinara, a iznos subvencije zavisi od vrste vozila.

Za kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla subvencija iznosi 250 evra u dinarskoj protivvrednosti, dok za kupovinu električnih motocikala, motocikala sa bočnim sedištem, teških tricikala, lakih i teških četvorocikala iznosi 500 evra.

Za električna putnička vozila sa najviše devet mesta za sedenje i električna teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa do 3,5 tona subvencija iznosi 5.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.