ŠKRIPE VAM KOČNICE? Evo zašto ovaj problem NIKAKO NE SMETE IGNORISATI!

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Nov.2023, 21:59

ŠKRIPE VAM KOČNICE? Evo zašto ovaj problem NIKAKO NE SMETE IGNORISATI!

Škripanje kočnica može da bude veoma komplikovan problem. Ponekad može da se reši jedino zamenom i diskova i pločica, a ponekad prođe i samo od sebe. Previše je specifičnih slučajeva i problema, da bi se dao univerzalan odgovor.

Kako onda da znate šta je uzrok i rešite škripanje kočnica?

Prvi korak je najjednostavniji i najjeftiniji. Nađite neko mesto gde možete bezbedno oštro da ubrzavate i kočite. Zatim radite upravo to – kočite oštro, zatim sve >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << oštrije, sve dok se ne aktivira ABS. I tako više puta.

Ako to ne pomogne, pokušajte sa dužim i blažim kočenjem pri većim brzinama. Podrazumeva se da sve vreme pratite da li se menja škripa kočnica. Da li slabi ili se pojačava, da li je škripanje drugačije nakon ovih kočenja?

Takođe, obavezno pratite "kvalitet" kočenja – odnosno da li kočnice dobro rade bez obzira na škripanje?

Jednostavno, ponekad će kočnice da škripe iako rade savršeno normalno. Uzroci mogu da budu razni, kao npr. "nepoklapanje" materijala od kojeg je napravljena kočiona pločica sa materijalom od kojeg je napravljen disk. U tom slučaju, nakon što uspete koliko-toliko da odbacite ostale moguće uzroke, treba zameniti kočione pločice.

Ponekad problem može da se javi ukoliko se montiraju nove pločice i diskovi, ali se ne ispoštuje procedura "uhodavanja", "razrađivanja" ili kako god to da nazovemo – a što je neophodno da bi kočnice radile kako treba.

To nije nikakva urbana legenda – to savetuju i sami proizvođači kočnica. Neki daju i vrlo detaljna uputstva kako kočiti prvih nekoliko stotina kilometara. Dakle, da bi se sprečila ova pojava, treba poslušati proizvođača kočnica i kočiti onako kako on savetuje. Nažalost, u praksi skoro niko to ne radi.

Zašto onda svima kočnice ne škripe? Ne znamo, ali zato se neretko javljaju druge stvari (tj. problemi) kao npr. iskrivljeni diskovi – pri čemu navodno najčešće diskovi uopšte nisu iskrivljeni, već je problem mnogo kompleksniji.

Škripanje može da izazove prašina koja uleti između diska i pločice. Na ovaj uzrok možete da posumnjate ako ste vozili van asfalta, naročito leti, kada sitne čestice peska mogu da se zaglave između pločice i diska.

U tom slučaju ovaj problem možda nestane vremenom. Možda počne da se javlja samo prilikom zaustavljanja ili oštrog ili blagog kočenja. Sve je moguće. Naravno, isti problem može da se javi i tokom cele godine, npr. kada prolazite kroz duboku vodu.

Mnogim vozačima se dešava da kočnice počnu da škripe neko vreme i da zatim prestanu "same od sebe" – i da se taj problem više nikada ne pojavi. Stoga ne treba odmah dizati paniku.

Postoje i razna druga objašnjenja zašto kočnice škripe. Tu su i razni saveti kako to sprečiti, ali savetujemo da budete veoma pažljivi kako ne biste napravili više štete nego koristi.

Na primer, neki savetuju da se veoma finom šmirglom obradi površina kočione pločice. Drugi kažu da to neće pomoći ili će možda pomoći kratkotrajno, ali da može da napravi oštećenja na disku zato što će brusni materijal iz šmirgl papira da se "zalepi" za površinu kočione pločice.

Dakle, osnovno je da se utvrdi šta je uopšte problem – da bismo tek onda mogli da ga rešavamo. Stoga nema smisla šmirglati bilo šta pre nego što utvrdimo šta je problem. A kako to da uradimo?

Neki tvrde da problem (bar u nekim slučajevima) izaziva korozija diska na obodu kočione površine.

Potrošene pločice

Neke pločice imaju metalni deo koji „namerno“ škripi da bi javio da je vreme za zamenu. Naravno, ukoliko su tek stavljene nove pločice, onda nema razloga da se škripa javi zbog toga. Nešto drugo je u pitanju.

Možda je najpametnije da, ukoliko vam se javi škripanje kočnica, da počnete odmah da beležite sve simptome i druge podatke. Na primer, da li je škripanje počelo nakon zamene pločica, diskova i pločica ili nekog drugog dela ili nakon povratka sa odmora?

Da li škripe stalno ili povremeno, u kojim situacijama, koliko često, da li se menja zvuk i u zavisnosti od čega? Što detaljnije opišete problem, to će biti lakše serviseru da ga reši.

Nažalost, po dosadašnjem iskustvu, najbolje je da odmah reagujete – da biste mogli da objasnite u servisu "šta, kad i koliko dugo".

Problem sa kočionim čeljustima?

Kočione čeljusti mogu da se "zaglave", ali to zaglavljivanje može da bude različito – možda se samo teško kreću u svojim vođicama, možda zaglavljuju samo u nekoj poziciji, možda zaglave kratkotrajno, možda im treba malo duže da se vrate u osnovnu poziciju, itd.

Ovo nije redak slučaj. Rešenje – trebalo bi da serviser "sredi" kočiona klješta, odnosno da ih očisti ukoliko je potrebno, podmaže, da zameni nešto ukoliko je potrebno i slično. Suština je u tome da onaj ko menja pločice (ili pločice i diskove) montira i sredi sve tako da kočnice na kraju funkcionišu bez problema.

Pa ukoliko i dođe do problema, da možete da se vratite tamo gde su rađene kočnice, kako bi se problem sredio.

Da ne ulazimo u detalje, ali postoje razni "sitni detalji" koji mogu da naprave problem pre ili kasnije ukoliko se ne ispoštuje profesionalna procedura zamene kočionih pločica. Od toga da pločica i disk treba da pravilno naležu jedno na drugo, preko zatezanja šrafova, do provere i sređivanja kočionih klješta.

Zaključak

Bez obzira na to da li sami rešavate problem škripanja kočnica ili to prepuštate nekom servisu, budite pažljivi kako vas na kraju banalan problem ne bi skupo koštao.

Takođe, ne postoji magično i univerzalno rešenje za škripanje kočnica. Razlozi škripanja mogu biti različiti. Jednostavno, to je posao za majstora koji ima volje i vremena da se bavi time, osim ukoliko vi sami imate dovoljno znanja da se upustite u zamenu pločica diskova, itd.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.