Ova studija kaže da napredni bezbedonosni sistemi automobila jednostavno nisu dovoljno dobri

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Avg.2020, 13:21

Ova studija kaže da napredni bezbedonosni sistemi automobila jednostavno nisu dovoljno dobri

Loše vesti...

Nova studija Američkog autokluba (AAA) zaključuje da je sistemima pomoći vozaču dostupnim u današnjim vozilima potrebna dorada. Istraživači AAA su otkrili da ovakvi sistemi imaju problema svakih 12.8 kilometara tokom ukupno 6437 kilometara vožnje. Prema AAA, ovi sistemi su daleko od 100 posto pouzdanih.

– AAA je više puta otkrio da se sistemi aktivne pomoći u vožnji ne ponašaju dosledno, posebno u stvarnim scenarijima – rekao je Greg Brannon, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << direktor automobilskog inženjerstva i industrijskih odnosa u AAA-u.

– Proizvođači moraju da rade na pouzdanijoj tehnologiji, uključujući poboljšanje sistema pomoći u zadržavanju vozila u saobraćajnoj traci i pružanju adekvatnijih upozorenja.

AAA je svoje podatke prosledio i proizvođačima automobila.

Poseban problem sa sistemima upozorenja o napuštanju saobraćajne trake i održavanjem vozila u traci su putevi na kojima je izlizana boja razgraničenja traka. Problem je izazivala i simulacija koja uključuje onesposobljeno vozilo na putu, u kojoj je vozilo moralo da automatski koči, pri čemu je dolazilo do sudara u 66 posto slučaja, pri prosečnoj brzini udara od 40 km/h (brzina vožnje postavljena je na 50 km/h).

AAA je završila svoje istraživanje koristeći BMW X7, 2019 Ford Edge, 2019 Cadillac CT6, Subaru Outback i Kia Telluride. Svaki je imao svoje sisteme za pomoć vozačima kao što su Cadillac Super Cruise, BMW-ov Active Assistant Professional i Fordov Ford Co-Pilot 360.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.