OVO SIGURNO NE ZNATE: Evo kad i gde je postavljen prvi semafor u Srbiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Dec.2023, 05:30

OVO SIGURNO NE ZNATE: Evo kad i gde je postavljen prvi semafor u Srbiji

Radio je od sedam ujutro do deset sati uveče.

Danas ne možemo da zamislimo grad koji nema semafor, ne jedan, nego nekoliko. Predstavljaju nam osnovni deo saobraćaja i verovatno niko od nas nije zamišljao ni kako je izgledala vožnja u velikim gradovima kada nije postojao semafor.

Iako ga danas imamo u svim gradovima, malo ko zna gde je postavljen prvi semafor u Srbiji.

Naime, u Srbiju, preciznije u Beogradprvi semafor postavljen je decembra >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 1939. godine, čak 15 godina nakon što je postavljen u Berlinu 1924. godine. Nalazio se na raskrsnici ulica Kralja Aleksandra, Kralja Ferdinanda (današnja Ulica Kneza Miloša) i Takovske. Regulisao je saobraćaj od 7 ujutru do 10 uveče, a od 10 do 11 bilo je uključeno samo žuto svetlo.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.