Novi Toyotin električni SUV stiže u Evropu u prvoj polovini 2024. FOTO

Izvor: B92, 05.Dec.2023, 14:55

Novi Toyotin električni SUV stiže u Evropu u prvoj polovini 2024. FOTO

Toyotino najnovije električno vozilo trenutno nosi generički naziv Urbani SUV i predstavljaće njegovu ulaznu tačku u punu elektrifikaciju kada bude lansirano sledeće godine.

Predstavljen na godišnjem kompanijskom Kenshiki forumu u Briselu, novi mali električni krosover će se nalaziti uz hibridni i plug-in hibridni C-HR u rastućem portfoliju brenda.

Urban SUV koncept je nešto kraći i uži, ali i nešto viši od modela C-HR. Projektovan je u verzijama sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pogonom na prednje i na sve točkove, što znači da će dolaziti u konfiguraciji sa jednim i dva elektromotora.

Kupci će moći da biraju između dve veličine baterija, ali Toyota još uvek nije otkrila njihove detalje.

Urban SUV ne deli mehaničku osnovu sa postojećim Toyota vozilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, već je postavljen na namensku platformu za EV.

Stajling je u skladu sa Toyotinim električnim bZ modelima, i iako je SUV označen kao koncept, produkcijski model neće biti bitno drugačijeg dizajna. Jedna od planiranih promena je usvajanje regularnih bočnih retrovizora umesto kamera.

Mali krosover će biti jedan od 15-ak modela sa nultom emisijom koje Toyota namerava da uvede u prodaju u Evropi do 2026. godine u svim svojim linijama putničkih i komercijalnih vozila.

Tako će do 2026. Toyota lansirati šest namenskih električnih vozila. Do tada, japanski proizvođač predviđa da će više od 20 odsto njenih godišnjih isporuka u Evropi predstavljati EV.

Toyota očekuje da će prodavati više od 250.000 čisto električnih automobila evropskim kupcima svake godine počevši od 2026.

Više detalja o novom električnom modelu zasnovanom na konceptu Urban SUV, kao i njegovo komercijalno ime znaćemo 2024. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.