Nemački naučnici razvili foliju sa solarnim ćelijama za haubu vozila

Izvor: B92, 02.Sep.2023, 13:27

Nemački naučnici razvili foliju sa solarnim ćelijama za haubu vozila

Institut navodi da u Frajburgu, relativno osunčanom gradu na samom jugozapadu Nemačke, automobil na baterije koje se pune folijama na krovu i poklopcu motora može da pređe oko 4.000 kilometara godišnje.

Automobili sa fotovoltaičkim krovovima (folija sa solarnim ćelijama) koji generišu struju za baterije postoje već neko vreme. Frajburški Institut Fraunhofer sada je razvio fotovoltaičku foliju koja može da se instalira na poklopac motora i nadaju se serijskoj proizvodnji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Novost je da folija može biti u bilo kojoj boji, dakle praktično neprimetna, rekao je šef projekta Martin Hajnrih (Heinrich) agenciji dpa. Prototip već funkcioniše na jednom serijskom automobilu, prenosi agencija dpa.

"Sada tražimo partnere za dalji razvoj, a potom serijsku proizvodnju sa proizvođačima automobila", rekao je Hajnrih, procenivši neto trošak izrade folije u serijskoj proizvodnji na 100-150 evra.

Krov proizvodi oko dve trećine potrebne energije. Folije mogu da pune baterije kako na čisto električnim, tako na hibridnim vozilima.

Proizvođači fotovoltaičku instalaciju sada ugrađuju samo u staklene krovove automobila. Verzija Frauenhoferovih naučnika se lepi na metal, a prototip je jedan stariji Volskwagen Polo.

Institut će svoj projekat predstaviti u Minhenu, na sajmu IAA Mobility od 5. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.