Koliko struje potroši prosečno električno vozilo?

Izvor: B92, 22.Nov.2023, 09:11

Koliko struje potroši prosečno električno vozilo?

Nezgodno je izračunati precizno koliko struje troše EV, ali su moguće veoma dobre procene na osnovu nekoliko faktora.

Kako procenjuje specijalizovani sajt Edmunds, prosečno električno vozilo potroši oko 394 kWh mesečno, a objašnjeno je i kako su došli do ovog proračuna.

Sva električna vozila imaju velike baterije koje daju snagu mtoorima, a količina električne energije koja se skladišti u ovim baterijama isto je kao i kada gledamo koliko kapaciteta ima rezervoar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekog "tradicionalnog" automobila. Moderni sistemi baterija variraju po kapacitetima, pa samim tim daju i različite domete automobilima kada su potpuno napunjeni.

Baterije u savremenim EV mogu trošiti od 30 kWh u malim modelima kao što je Mini Cooper SE, pa do više od 200 kWh u "teškašima" kao što je GMC Hummer EV. Međutim, kapacitet baterije nije jedino što nam je neophodno da znamo.

Efikasnost električnih vozila se mora računati kada se uzme u obzir i pređena udaljenost, pa tako za tradicionalna vozila računamo npr. "6 litara na 100 kilometara", a za EV se to izražava kroz, recimo, "50 kWh na 100 kilometara", pa tako moramo gledati i kalkulacije.

Ovaj sajt uzeo je u obzir statističke podatke iz SAD, pa su uz pomoć podataka o broju kilometara koje pređe prosečan vozač mesečno, uračunavajući efikasna i neefikasna EV, došli do toga da je prosečno EV potroši 0.35 kWh za jednu milju (oko 1,.6 kilometara), što znači 394 kWh mesečno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koliko struje potroši prosječno električno vozilo

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Nov.2023

Nezgodno je izračunati precizno koliko struje troše EV, ali su moguće veoma dobre procjene na osnovu nekoliko faktora.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.