KOČIONO ULJE: Koja je njegova uloga, da li se menja i kada? (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jun.2023, 10:18

KOČIONO ULJE: Koja je njegova uloga, da li se menja i kada? (VIDEO)

Tema o kojoj se malo priča.

Kada je u pitanju održavanje automobila, servisiranje i zamena ulja su teme koje privlače najveću pažnju. Posebno, vozači imaju mnogo pitanja o intervalima zamene ulja. Dakle, vreme je da kočionom sistemu posvetimo pažnju koju zaslužuje!

Kočnicama automobila upravljaju hidraulični sistemi i stoga im je potrebna kočiona tečnost. Izuzetak su neki starinski automobili, koji koriste kočione sisteme kojima upravljaju šipke i poluge. Hidraulično >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kolo u kočionom sistemu automobila je zatvorenog tipa. To znači da se kočiona tečnost nikada ne troši i da je ukupna zapremina uvek konstantna.

Najbolje rešenje je zameniti istrošene jastučiće novim. Deblji jastučići će gurnuti klipove nazad u komoru, prisiljavajući kočionu tečnost da se vrati u rezervoar. Ali još jedan razlog za iscrpljivanje rezervoara je curenje u kočionom sistemu. Ako sumnjate, odmah bi trebalo da posetite mehaničara.

Čak i bez curenja, hidraulična tečnost se vremenom degradira. Dakle, mora se zameniti. Tečnost se mora ispumpati i zameniti svežom tečnošću. Zatim je potrebno odzračiti sistem da bi se izbacili mehurići vazduha. Preporučljiva je zamena na otprilike svakih 60.000 km.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.