Folksvagen rešio da osvoji Kinu

Izvor: B92, 03.Jun.2012, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Folksvagen rešio da osvoji Kinu

Berlin -- Nemački proizvođač automobila Folksvagen objavio je da svoju strategiju okreće proširenju prodaje u Kini.

Nadzorni odbor te kompanije je odobrio formiranje novog saveta direktora koji će upravljati svim poslovima te grupacije u Kini.

Grupacija Folksvagen, koja uključuje marke, kao što su "folksvagen", "audi", "porše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << škoda" i "bentli", ukazala je da je promena strategije "odraz značaja Kine kao najvećeg svetskog tržišta automobila".

Folksvagen je prošle godine u Kini prodao 2,3 miliona vozila, što je doprinelo operativnom profitu grupacije od 2,6 milijardi evra.

Kina je najmnogoljudija zemlja na svetu (preko 1,35 milijarde stanovnika) i jedna od najprostijih sa teritorijom na približno 9,6 miliona kvadratnih kilometara.

Kina je takođe druga najveća nacionalna privreda u svetu (posle Sjedinjenih Američkih Država).

Procenjuje se da je ukupan domaći proizvod (BDP) Kine, meren paritetom kupovne moćui (prilagođen za tržišne cene, PPP) u 2011. izneo gotovo 11,3 biliona dolara, ili po glavi stanovnika 8.382.

Nominalni BDP Kine je prošle procenjen na blizu 7.3 biliona ili 5.413 dolara per kapita.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.