Audi
Audi

Avgust Horh je rođen 12. oktobra 1868. godine u Viningenu na Mozelu i to kao sin kovača iz ugledne porodice. Posle studija na Tehnikumu u Mitvajdi Avgust se 1896. godine pridružio Karlu Bencu u Manhajmu gde je do 1899. godine radio kao direktor odeljenja za proizvodnju motornih vozila i aktivno učestvovao i oblikovao sam početak konstruisanja automobila.
Osamostalio se 1899. godine otvaranjem male radnje za popravku motornih vozila u Kelnu. 1901. godine konstruisao je svoj prvi sopstveni automobil.

1902. godine preselio je preduzeće u Rajhenbah u Fogtlandu da bi dve godine kasnije za sedište kompanije Horh Verke izabrao Cvikau. Avgust Horh je 1909. godine nakon nesuglasica napustio preduzeće koje je osnovao i nakon nekoliko nedelja posle toga osnovao drugo preduzeće za proizvodnju automobila kome je 1910. godine dao naziv Audi, prema latinskom prevodu svoga prezimena. 1920. godine podneo je ostavku na mesto u upravnom odboru Audiverke AG, i zatim je postao veštak i stručnjak u oblasti tehnike motornih vozila. Osnivanjem kompanije Auto Union AG juna 1932. godine Avgust Horh je postavljen za upravnika nadzornog odbora kompanije. 3. februara 1951. godine Avgust Horh je preminuo u Minhebergu u pokrajini Oberfranken. Audi Ag se osvrće na uzbudljiv i raznolik istorijat, njegova tradicija u proizvodnji automobila i motora seže unazad do 19. veka.

Početno mesto u istoriji pripada Avgustu Horhu, jednom od nemačkih inženjera pionira u proizvodnji automobila. Kao apsolvent tehnike u saksonskom mestu Mitvajdi prvo je radio kao konstruktor motora, kasnije kao rukovodilac odeljenja za proizvodnju motora kod Karla Benca u Manhajmu. 1899. godine on se osamostalio i 14. novembra iste godine u Kelnu je osnovao kompaniju Horh i Cie. 1902. godine Horh je stigao u Saksoniju prvo u Rajhenbah i 1904. godine u Cvikau gde je firma preimenovana u akcionarsko društvo. Zbog razlika u upravnom odboru Avgust je 1909. godine napustio preduzeće.

Međutim odmah nakon toga on je osnovao u Cvikauu još jednu firmu za proizvodnju automobila. Pošto je njegovo ime već bilo upotrebljeno i zaštićeno kao robna marka, kao novo ime firme je izabrao latinski prevod svog prezimena, i tako je prezime Horh postalo u prevodu Audi. Ideja o upotrebi latinske nemačke reči Hore kao osluškuj je došla od sina jednog poslovnog prijatelja Avgusta koji se kao učesnik latinskog uključio u potragu za novim nazivom firme. U vremenu koje je dolazilo Avgust Horh je svoju marku potpisivao sa vaš Audi Horhe.
U decembru 1914. godine kompanija Audi Automobilverke Gmbh je postala akcionarsko društvo. Po najnovijim rezultatima i odrađenim anketama najbolji proizvođač automobila po mišljenju ljudi jeste Audi. Audi je nedavno predstavio koncept novog sistema proizvodnje, koji bi trebao da omogući povećanje i do 20 procenata u odnosu na dosadašnji sistem, a svodi se na uvođenje modularnih proizvodnih mesta, odnosno radnih stanica za svakog radnika posebno kojima će dronovi i roboti donositi neophodne delove. Audi je tokom proteklih 20 godina proizveo preko pet miliona TDI motora, a TDI principi danas pogone svaki drugi putnički automobil u Evropi. Audi radi i na povećanju efikasnosti korišćenjem sistema za prikupljanje odbačene energije i korišćenjem start stop sistema.

Tu su i napredni procesi korišćenja novih i lakših legura, kao i korišćenjem LED tehnologije koji troše manje električne energije. Novi vrlo efikasni klima uređaji troše još manje energije nego ranije, baš kao i efikasniji sistemi za navigaciju. Audi u ovom trenutku poseduje i ima 33 modela sa CO2 emisijama, manjim od 140 km, a skoro svi su na pogone i tdi motore, nakon dvadeset godina rada na Tdi motorima Audi nastavlja razvoj u pravcu čiste dizel tehnologije, i tako umanjujući količinu štetnih materija u izduvnim gasovima. Novi sistemi uz pomoć posebnih hemijskih supstanci pretvara azotne okside u vodonik i vodu. Novi motor zapremine 3.0 litara uz pomoć ove tehnologije zadovoljava najstrožije ekološke standarde u Americi i Evropi, uključujući i Euro šest standard novi, koji je pušten u prodaju od 2014. godine. Ovaj savremeni motor se već nalazi u modelima Ku7 i A4.

Velika multimedijalna prezentacija TDI tehnologije je posebna i oduševila je mnoge ljude širom sveta, Audi je proslavio dvadeset godina postojanja, i kompanija je danas zadovoljna sve većim brojem kupaca i obožavaoca koji vole Audi i potražuju ga širom sveta.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

VIDEO: Audi RS7 Performance i tjunirani Audi RS3

Video: Carwow.co.uk

Izvor: AutoBlog, 26.Apr.2024

Detaljnije >>

Vesti iz Formule 1

Vesti iz Formule 1

Hulkenberg će se od 2026. takmičiti za Audi u Formuli 1 Nakon najave potpunog preuzimanja Zauber Grupe da bi se ubrzale pripreme za ulazak Audija u Formulu 1, sada je potvrđen prvi vozač: Niko Hulkenberg je potpisao višegodišnji ugovor sa Sauberom i startovaće za tim fabrike Audi 2026. On će voziti za Zauber već 2025. godine i pratiti transformaciju u fabrički tim, kako je danas objavila švajcarska kompanija. Sa svojim iskustvom u više od 200 F1 trka, Nemac će dati važan doprinos...

Izvor: AutoBlog, 26.Apr.2024

Detaljnije >>

Audi Q6L e-tron

Audi Q6L e-tron

Modeli iz Audi Q6 e-tron serije su prvi serijski modeli na PPE platformi (Premium Platform Electric), koja označava sledeći korak u transformaciji kompanije u dobavljača vrhunske električne mobilnosti. Na sajmu automobila u Pekingu, brend sa četiri prstena predstavlja i prilagođenu varijantu za kinesko tržište - Audi Q6L e-tron. U Pekingu se Audi Q6L e-tron prikazuje kao model eksterijera, dok će serijska verzija svoj javni debi imati u četvrtom kvartalu 2024. Kao i drugi modeli PPE za...

Izvor: AutoBlog, 24.Apr.2024, 16:50

Detaljnije >>

Audi Q7 TFSI e quattro & Audi Q8 TFSI e quattro

Audi Q7 TFSI e quattro & Audi Q8 TFSI e quattro

Audi je elektrifikovanim modelima Q7 i Q8 podario novi izgled sa unapređenom tehnologijom baterije i efikasnijim režimima vožnje. Dizajn eksterijera je takođe prerađen kao deo unapređenja modela da bi se istakao snažan karakter dva modela. Po prvi put, oba plug-in hibrida su dostupna sa upravljanjem na svim točkovima za povećani stepen bezbednosti i udobnosti. Elektromehanička aktivna stabilizacija (eAWS) garantuje još dinamičnije upravljanje. U srcu oba plug-in hibrida je trolitarski...

Izvor: AutoBlog, 24.Apr.2024

Detaljnije >>

Prva fotografija: Audi Q6L e-tron po ukusu kineskog tržišta

Njemački auto gigant Audi je spreman za prikazivanje svojih modela na salonu automobila u Pekingu a najveća atrakcija biće...

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Apr.2024, 15:00

Detaljnije >>