Dejan Savićević: Sa Zvezdom slađe nego sa Milanom jer je besmrtno! Kosovu dozvoliti da igra fudbal

Izvor: MozzartSport.com, 31.Maj.2016, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejan Savićević: Sa Zvezdom slađe nego sa Milanom jer je besmrtno! Kosovu dozvoliti da igra fudbal

Legendarni Genije dao intervju za Index.hr u kojem se priseća slavne prošlosti i poziva Hajduka

Dok su jedan po jedan izazili na binu Sava centra članovi Zvezdine šampionske generacije su dobijali ovacije i aplauze. Ali kada je na scenu izašao Dejan Savićević, veći deo publike je ustao sa sedišta i gromoglasnim aplauzom pozdravio legendarnu Zvezdinu “desetku”.

Dejo i generacija iz Barija ostaju besmrtni za sve zvezdaše, čega je svestan >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << i sam Savićević. Iako je sa Milanom kasnije osvojio Ligu šampiona i protiv Barselone postigao jedan od najspektakulatrnijih golova u istoriji elitnog takmičenja, uspesi sa Zvezdom za njega imaju veću težinu, što je otkrio u razgovoru za hrvatski portal Index.hr.

“Sigurno da su prvi trofeji najslađi. Sa Zvezdom Kup šampiona, u kom sam igrao, a zatim i Liga šampiona s Milanom u finalu koje sam obeležio. Takođe, Milan je i posle toga osvajao titule prvaka Evrope i osvajaće ih, a ona generacija Zvezde ostaće besmrtna i nakon 25, i nakon 100 godina, jer će ga ona teško više ikada osvojiti. Najdraže utakmice su mi bile protiv Bajerna u Beogradu, zatim Keln, Žalgiris, Galatasaraja, a sa Milanom to finale protiv Barselone. To će mi uvek ostati u sećanju.”

Prisetio se Savićević i kako ga je pre dolaska u Zvezdu tražio Hajduk iz Splita.

“Imao sam ponudu Hajduka, ali ne i Dinama i ne znam zašto je nije bilo. Međutim, Hajduk me želeo i bila je to najveća finansijska ponuda kada sam odlazio iz Budućnosti 1988. godine. Odigrali smo dve sjajne utakmice i dva puta pobedili Hajduk tih godina, pa su želeli da dođem na Poljud. Međutim, već sam dao reč Zvezdi i dogovorio se s njom, pa nisam želio da pogazim dogovor”.

Kako danas gledate na fudbal kada ga uporedite sa svojim igračkim danima.

“U moje vreme Italijani su imali najbolje takmičenje i najviše su plaćali. Najbolji svetski igrači dolazili su na Apenine. Engleska i španska prvenstva su bila smešna u to vreme. Milan je znao da pobedi Real sa 5:0, mi smo u Atini svladali Barselonu s 4:0. Milan je imao finansijsku moć, Inter još i veću, uprkos tome što nije imao rezultate, dok je Juventus uvek bio umeren, kao i danas. Juve je napravio dobru strategiju i ima najbolju ekipu poslednjih godina u Italiji, gde ga neretko i sudije poguraju. Međutim, sada su se stvari promenile. Realu i Barseloni teško može neko da finansijski parira. Zatim su se pojavili Arapi u Sitiju, PSŽ-u, pa Kinezi... Italijanske ekipe to ne mogu da prate i žele da se okrenu svojim italijanskim igračima, a nedavno u utakmici između Intera i Udinezea nije bilo ni nijednog. Takođe, u Italiji moraju da promene mentalitet i da igraju za gol više, a ne za gol manje”.

Nedavno su mediji pisali da ste kandidat za predsednika UEFA. Koliko u tome ima istine?

“To su, pre svega, neka saznanja medija, posebno engleskih, koji vole senzacije. To su sve nagađanja. Naravno, drago mi je da imaju visoko mišljenje o meni, ali smatram da su neki drugi u prednosti. U narednom periodu videćemo šta će se dogoditi”.

Kako sprečiti korupciju u fudbalu koja je sve više prisutna na prostorima bivše Jugoslavije?

“Ko ima pravo da nas prisluškuje, privede, uhapsi? Ja, kao predsednik FS Crne Gore, sigurno ne mogu, jer sam poput svih građana, već je to posao policije, tužilaštva. Savez može da pokrene postupak protiv nekog igrača ukoliko poseduje dokaze, u suprotnom – nemoćan je”.

Šta se to tačno dogodilo na poslednjoj skupštini UEFA, koja je izazvala mnoge kontroverze nakon priznavanja Kosova?

“UEFA je tu napravila veliku grešku. Reprezentaciji Kosova i njenim klubovima trebalo je dozvoliti odigravanje utakmica. Međutim, Kosovo je u UEFA ušlo na jedan sasvim nelegalan način. Skupština UEFA srušila je statut UEFA. Ako je za Crnu Goru bilo potrebno primanje u Ujedinjenim nacijama, za Kosovo to nije bilo potrebno. Ljudi su bili izlobirani sa svih strana i tog dana je politika pobedila fudbal. Naravno, ponavljam, fudbal se mora igrati i na Kosovu, i u svim delovima sveta. Eto, na primer, ja sam s ostatkom bivše reprezentacije Jugoslavije propustio tri velika takmičenja zbog takvih stvari i nama su zabranili da igramo fudbal. Želim da se politika odvoji od sporta, ali očigledno to ne može. Svi treba da igraju fudbal, ali se stvari moraju rešavati na pravi način”.

OVDE možete pogledati ceo intervju.

(FOTO: Star sport)
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.