Akcize prazne rezervoare

Izvor: TvojPortal.com, 15.Jun.2011, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcize prazne rezervoare

/bizlife.rs/ Zbog izmena zakona o akcizama, gorivo skuplje već sledeće sedmice. Ako u međuvremenu i sirova nafta poskupi, cene benzina i dizela biće još više. Obezbeđivanje zaliha i sipanje u kantice sve češća slika na pumpama.


Usvajanjem izmena Zakona o akcizama u Skupštini, izjednačene su akcize na domaće i uvozne naftne derivate. Naftaši najavljuju da će već sledećeg utorka benzin iz domaće proizvodnje poskupeti za 4,5 dinara, a dizel za dva dinara. Ako >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << u međuvremenu i sirova nafta poskupi, cene će biti još više.

Ovih dana sipanje u kantice i flaše česta je slika na pumpama. Gorivo je već papreno, pa vozači kažu, da je dobrodošla kakva takva zaliha.

Većina vozača kaže da će prestati da vozi, ako gorivo bude poskupelo. Neki se žale i na kvalitet goriva.

Naftaši, međutim, ne vide prostora za pojeftinjenje, iako su svesni da je gorivo skupo. Vozači, sa druge strane, u rezervoar sipaju goriva najviše za 1.000 dinara.

"Čak ima i nagrada za pun rezervoar, ali niko se ne hvata za pun rezervoar, jer je skupo. Gorivo ide gore, konkurecija je jaka, upravljamo se prema ostalima", rekao je Mirko Lazić, vlasnik pumpe.

Povećanje akciza uticaće negativno na promet. Gorivo se više dobavlja iz susednih zemalja.

"Ono što je još bitnije možda jeste da će sada raditi crno tržište jer će ljudi pokušavati na sve načine jeftinije da dođu do goriva", izjavila je Jelica Putniković, stručnjak za energetiku iz "Balkan magazina".

Posle velikog prošlonedeljnog rasta, cene sirove nafte na svetskim berzama već tri dana padaju oko dva odsto, na našim pumpama nema pojeftinjenja.

"To se na našim pupama ne vidi. Drugim rečima, te kratke oscilacije, naši naftaši ne mogu da prate, ne vide se na pumpama. Na našim pumpama se vidi ukoliko cena benzina prati rastući trend u dužem peridu, dva tri meseca", rekao je Milutin Nikolić iz Investicione kuće Citadel.

U poređenju sa zemljama regiona, Srbija već dugo prednjači po cenama, a sada i po državnim nametima na naftne derivate.

ekonomijaakcizeSrbijagorivoposkupljenjekanterezerve
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.