Zimske gume za letnje tek kada se steknu vremenski uslovi, apeluju iz Auto-moto saveza

Izvor: JužneVesti.com, 06.Apr.2023, 12:29

Zimske gume za letnje tek kada se steknu vremenski uslovi, apeluju iz Auto-moto saveza

Vozači u Srbiji od subote, 1. aprila nisu u obavezi da koriste propisanu zimsku opremu na vozilima, ali iz Auto-moto saveza Srbije apeluju na građane da ih ne menjaju dokle god je loše vreme.

Zakon o bezbednosti u saobraćaju predviđa da od 1. novembra do 1. aprila, pneumatici na vozilima moraju na gazećem sloju imati šare duboke najmanje 4 mm, a obavezni su samo kada na kolovozu ima snega, leda ili poledice, kažu iz AMSS i napominju da Saobraćajna policija neće kažnjavati >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ukoliko su na vozilu i i posle 1. aprila zimski pneumatici.

Svaki vozač mora da prilagodi svoje vozilo uslovima na putu, pa ukoliko ima snega, trebalo bi da bude adekvatno opremljen zimskom opremom i uslovima u kojima upravlja vozilom. Zakonska regulativa je do 31. marta bila važeća, ali ukoliko ima snega, leda ili poledice na kolovozu, preporuka Auto-moto saveza Srbije je da vozači budu bezbedni i sigurni u vožnji tako što će i dalje koristiti zimsku opremu, a kada se uslovi budu stekli, zimski set pneumatika zameniti letnjim, to je jedini siguran način- kažu iz AMSS.

Iako vozači nisu u obavezi da u letnjim uslovima promene zimske preumatike, stručnjaci tvrde da se oni u letnjim uslovima brže troše, te je isplatljivije zameniti ih letnjim, jer su, kako kažu iz AMSS, dizajnirani da bolje podnose visoke temperature.

Preporuka vulkanizera je da se letnje gume pune azotom, koji je gušći od vazduha i teže se zagreva na visokim temperaturama, što bi, kako kažu, produžilo vek trajanja guma.
Pogledaj vesti o: Zimske gume

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.