Za bezbedno vozilo ne treba mnogo truda

Izvor: Blic, 22.Dec.2011, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za bezbedno vozilo ne treba mnogo truda

Da bi automobil funkcionisao kao sat, nije potreban veliki trud, već više manjih preventivnih postupaka. Stručnjaci se slažu da zimi treba koristiti antifriz, aditive za gorivo, strugalice za led, ali i učiniti poneku „krupnu intervenciju“, poput montaže zimskih guma ili provere kočnica.

- Treba proveriti ispravnost trapova, kočionih paknova i da nije ispucalo kočiono crevo kako ne bi došlo do okretanja vozila - kaže Milenko Stevanović iz Auto-centra Anđelković.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Odlukom ministra za infrastrukturu i ove godine nisu obavezne sve četiri zimske gume, ali stručnjaci ocenjuju da na ovome ne treba štedeti.

- Preporučljivo je korišćenje zimskih pneumatika na svim točkovima jer korišćenjem samo dva zimska pneumatika može doći do nestabilnog upravljanja i zaustavljanja - poručuju iz Agencije za bezbednost saobraćaja. Ukoliko se ide van grada, treba staviti lance ili takozvane čarape za točkove. Zbog niskih temperatura pritisak u gumama opada, pa ga treba proveravati bar dva puta mesečno.

Prazan akumulator je češći zimski problem. Ovaj uređaj u proseku traje do pet godina, pa je njegova zamena na vreme pametan potez.

Niske temperature ne pogoduju ni motoru, menjaču, bravama, zbog čega svaki vozač treba da se naoruža antifrizom, glicerinom i specijalnim sprejevima protiv zamrzavanja.

- Stakla na kolima se često magle, pa zato treba koristiti sprejeve protiv magljenja - objašnjava Stevanović i ukazuje da se često dešava da se keder zalepi za vrata, zbog čega ih treba mazati glicerinom ili silikon sprejem. Svu neophodnu opremu treba nositi sa sobom prilikom odlaska iz vozila jer je slaba vajda od njih ukoliko se nalaze u prtljažniku čija se brava zaledila.

Ako se vozilo kreće zimi po putu bez odgovarajuće opreme, u slučaju da nije izazvana nezgoda, vozač se kažnjava sa dva kaznena poena i novčanom kaznom od 6.000 do 20.000 dinara. Ako je izazvana nezgoda, vozač se kažnjava sa tri kaznena poena, novčanom kaznom od 10.000 do 40.000 dinara ili zatvorom do 45 dana.

Cene

Antifriz180-470 dinara

Glicerin50-100 dinara

Tečnost za vetrobranska stakla70-150 dinara

Sprej za odleđivanje220-400 dinara

Strugač za led50-200 dinara

Antimaglin krpa100-250 dinara

Aditiv za dizel300-650 dinara

Kablovi za startovanje600-3.000 dinara

Punjač za akumulator3.000-20.000 dinara

Lanci za sneg1.500-7.500 dinara

Navlake (čarape) za pneumatike3.000-6.000 dinara

Povezane vesti: Četiri zimske gume obavezne sledeće zimske sezone Ako je vozač pijan, automobil neće da krene Zima zavladala Nemačkom, škole zatvorene

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.