VOZAČI TO ZANEMARE, A MOŽE VAS DOVESTI U OPASNOST: Ukoliko u vožnji primetite da vam se dešava ovo - odmah se zaustavite

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Maj.2023, 17:05

VOZAČI TO ZANEMARE, A MOŽE VAS DOVESTI U OPASNOST: Ukoliko u vožnji primetite da vam se dešava ovo - odmah se zaustavite

Kako pravilno proveriti i napumpati gume?

Mnogo puta se desi da se guma izbuši ili ispusti vazduh do granice nevozivosti. Ako primetite u toku vožnje da vam automobil "vuče" na jednu stranu, odnosno dok vozite pravolinijski i sklonite ruke sa volana, a auto sam skreće u jednu stranu, to može da znači da vam je sa te strane guma ispustila vazduh. Najpametnije je, u tom momentu, da se uputite do najbliže pumpe.

Kad treba proveriti pritisak u gumama?
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Pod uobičajenim uslovima dolazi do ispuštanja vazduha iz guma : uobičajeno oko 0,1 bara mesečno (1,45 PSI).

Ovu pojavu mogu ubrzati i drugi uzroci ispuštanja vazduha kao što su:

Iz tog razloga preporučujemo proveru pritiska u gumama jednom mesečno i pre svakog dužeg putovanja automobilom.

Ako gume ne koristite u dužem vremenskom periodu, recimo, ako gume menjate dvaput godišnje smenjivanjem letnjih/zimskih guma, pre nego što ih montirate na automobil važno je da proverite pritisak u njima.

Koje rizike donosi nepravilno napumpavanje guma?

Ako su vaše gume nedovoljno napumpane, to dovodi do:

Ako su vaše gume prekomerno napumpane, to dovodi do:

Kako napumpati gume?

Prvo je potrebno ustanoviti koji je preporučeni pritisak za vaše gume. Preporučene vrednosti pritiska uobičajeno ćete pronaći:

Preporučeni pritisak u gumama je naveden u barima ili PSI. Može se razlikovati u zavisnosti od nosivosti vozila, pa je potrebno da pumpanje guma shodno tome i prilagodite.

Nakon toga je potrebno da proverite koji je trenutni pritisak u vašim gumama, a to uradite na ovaj način:

Kad sve ovo uradite, potrebno je da prilagodite pritisak u gumama, tako što ćete:

Kako napumpati gume kad su hladne ili tople?

Pritisak po mogućstvu proveravajte onda kad su gume hladne (kad automobil nije korišćen poslednja 2 sata ili ako je prešao manje od 3 km najmanjom mogućom brzinom). Ako se, međutim, pritisak meri dok su gume tople, dodajte 0,3 bara (4,35 PSI) na pritisak koji preporučuje proizvođač vozila. Pritisak tada treba proveriti i ponovo prilagoditi kad se gume ohlade. Nikad nemojte ispuštati toplu gumu (pritisak se povećava sa temperaturom).

Budite oprezni kad koristite pumpu za gume na benzinskoj stanici: njihovi merači pritiska u gumama nisu uvek kalibrisani, pa otud ne moraju biti i pouzdani. Iz tog razloga važno je:

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.