Izvor: SrbijaZaTebe.rs, 12.Dec.2018, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta raditi ako se automobil pokvari na putovanju po Srbiji

Prilikom planiranja putovanja najčešće do detalja analiziramo krajnju destinaciju, smeštaj, način na koji ćemo iskoristiti vreme i druge benefite koje sa sobom donose poslovna ili privatna putovanja. Ono na šta smo retko toliko usredsređeni je sam put do krajnjeg cilja, koji takođe treba osigurati u najvećoj mogućoj meri.
Ukoliko putujete sopstvenim automobilom, najveće su šanse da će sve proći u najboljem redu, ali treba razmotriti i mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaZaTebe.rs << neočekivanog kvara na putu, pucanja gume ili sličnog problema koji (možda) ne možemo uvek sami rešiti. Možete se osećati kao profesionalci za polovne automobile ali nekada je zaista potrebna stručnija pomoć na putu, pa smo se u nastavku teksta fokusirali na moguća rešenja za nepredviđene situacije na putevima Srbije.
Pomoć na putu - kako funkcioniše? Pomoć na putevima obezbeđuju osiguravajuće kuće i udruženja. Kada se dogodi nepredviđena situacija u putu, potebno je da pozovete pozivni centar osiguravajuće kuće, detaljno objasnite problem, i strogo pratite njihova uputstva sve dok tim za pomoć ne stigne na lice mesta. Kako biste uopšte imali na raspolaganju podršku osiguravajuće kuće, neophodno je kupite paket osiguranja koji vam najviše odgovara.
Opcije za osiguranje u Srbiji su mnogobrojne, a najčešće pominjanja udruženja u vezi sa ovom temom su AMSS, Atlas, DDOR Novi Sad i Dunav osiguranje. Pravila se svuda u najvećoj meri poklapaju, pa vam predstavljamo kompletnu proceduru pomoći na putu koju pruža Auto-moto savez Srbije.
Uplata osiguranja - paketi pomoći Kako biste imali na raspolaganju pomoć AMSS-a, neophodno je da najmanje 7 dana pre putovanja uplatite odgovarajući paket pomoći na putu. Bitno je da ispoštujete ovaj rok, jer ugovor počinje da važi tek nakon 6 dana od momenta potpisivanja, pa od njega nećete imati nikakve koristi ako ga potpišete, na primer, dva dana pred petodnevno putovanje.
Paketi pomoći obuhvataju različite vrste usluga. Neke od njih na koje trebate obratiti pažnju prilkom potpisivanja ugovora su sledeće:
● Popravka manjeg kvara na licu mesta - podrazumeva jednostavnu intervenciju za koju nisu neophodni specijalni alati i koja ne traje duže od sat vremena. U ovu kategoriju intervencija spada zamena gume, sijalica ili osigurača, ostanak bez goriva i slično.
● Šlepovanje - odnosi se na vuču vozila na drugu lokaciju, najčešće do najbližeg servisa ili do prebivališta vozača posle saobraćajne nesreće, kao što je slučaj u AMSS-u.
● Prevoz i smeštaj vozača i putnika - vrši se kada popravka automobila zahteva duži vremenski period, pa putnici ne moraju da se brinu oko toga kako doći do Beograda ili neke druge destinacije koja je u opticaju. U ovim i sličnim situacijama (npr. prilikom krađe automobila), putnicima se pokrivaju i troškovi smeštaja kada okolnosti to zahtevaju.
● Čuvanje vozila - podrazumeva situacije kada je neophodno čuvati vozilo do odvoženja u servis ili nakon popravke. Skuplji paketi osiguranja nude uslugu čuvanja do 10 dana.
● Rent-a-car - mogućnost iznajmljivanja automobila vam stoji na raspolaganju ukoliko ste uplatili neki od skupljih paketa osiguranja. Automobil možete iznajmiti na dva dana, uz ograničenu cenu iznajmljivanja.
● Gubitak ključeva - podrazumeva dopremanje rezervnih ukoliko izgubite svoje ključeve, što je česta situacija tokom putovanja. Ukoliko se desi da vam ključ ostane u zaključanom automobilu, u zavisnosti od paketa, pokriveno je i otključavanje auta.
Ograničenja prilikom pružanja pomoću na putu Budite pažljivi prilikom potpisivanja ugovora sa osiguravajućom kućom, jer postoji niz ograničenja koja mogu da vam uskrate neophodnu pomoć. Neke osiguravajuće kuće ne žele da prodaju pomoć na putu starijim vozilima. AMSS nema ograničenje u ovom pogledu, ali neke druge osiguravajuće kuće ne pružaju osiguranje automobilima starijim od 6 ili 10 godina.
 
Pomoć na putu važi isključivo kada je u njemu potpisnik ugovora o osiguranju. Pomoć neće važiti kada dođe do kvara u vašem automobilu koji ste posudili nekome na korišćenje.
Početak važenja ugovora takođe može biti jedan od ograničavajućih faktora. AMSS predviđa početak članstva 6 dana nakon potpisivanja, dok je taj period kraći u nekim drugim osiguravajućim kućama, ili se korisniku daje mogućnost da sam izabere kada mu odgovara da članstvo počne.
Neke usluge možete koristiti samo jednom godišnje, što znači da vam usluga pomoći na putu može biti uskraćena tokom zimovanja ukoliko ste je već jednom iskoristili te godine. Ovu stavku svakako treba detaljno utvrditi sa osiguravajućom kućom, kako biste na vreme znali kada i u kojoj meri možete računati na pomoć na putu.
Razlikujte sumu osiguranja i limit pokrića Suma osiguranja je novčani iznos koji podrazumeva maksimalnu obavezu osiguravajuće kuće po jednom osiguranom slučaju u toku ugovorenog trajanja osiguranja.
Treba je razlikovati od limita pokrića koji se odnosi na ukupnu obavezu osiguravajuće kuće tokom čitavog perioda trajanja osiguranja i podrazumeva ukupan broj pojedinačnih osiguranih slučajeva tokom trajanja osiguranja. Obratite pažnju na ove stavke kako bi sve bilo jasno, a uzmite u obzir i to da se paketi, cene i uslovi razlikuju za pružanje pomoći u Srbiji, i iste usluge u inostranstvu.
Kada se poništava usluga pomoći na putu? Usluga pomoći na putu se pruža sa izvesnom rezervom, što znači da vam neće biti ukazana baš u svakoj situaciji, ukoliko se proceni da ste sami doprineli šteti na određen način. Pomoć na putu ne važi ukoliko je vozač bio pod uticajem alkohola ili narkotika u toku vožnje, ili odbija da se podvrgne alko testu i drugim ispitivanjima koja su preduslov za pružanje pomoći.
Pomoć će biti uskraćena i ukoliko se pokaže da je vlasnik vozila bio nemaran prilikom održavanja i tehničkih pregleda automobila. Ukoliko je nastali problem prouzrokovan demonstracijama, ratom i sličnim nemirima, osiguravajuća kuća ni tada ne snosi odgovornost.
Pomoć na putu je odlična preventiva za probleme koji nastaju retko i nenadano, ali se ipak dešavaju. Kako biste optimalno iskoristili sve benefite osiguranja, potrudite se da blagovremeno posetite neku od osiguravajućih kuća i detaljno se informišete o svim uslovima i pravilima. Ovako dobro pripremljeni, nećete imati razloga za brigu čak i ako vam pomoć na putu zaista zatreba u nekom trenutku.
Pogledaj vesti o: Zimske gume

Nastavak na SrbijaZaTebe.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaZaTebe.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaZaTebe.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.