Sirija: borbe u Damasku

Izvor: Vostok.rs, 12.Jun.2012, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija: borbe u Damasku

12.06.2012. -

Više od 50 civila je poginulo usled borbe, koja je 12 sati trajala u Damasku. Ekstremisti opozicije su primenili bacače granata, vladine snage su morale da uvedu u grad tenkove. Tokom protestnih akcija u Siriji to je prvi krupni sukob u glavnom gradu.

Tri eksplozije su odjeknule u centralnom rejonu sirijskog glavnog grada. Prema podacima posmatrača UN, ekstremisti su gađali ulice grada iz bacača >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << granata. Sudeći po videosnimcima sa mesta događaja, gađana je elektrana, deo zgrade je oštećen. Ekstremisti su zapalili na nekim ulicama Damaska stare automobilske gume da bi usporile napredovanje vladinih snaga.

Kasnije od predstavnika opozicije su stigla saopštenja o gađanju grada Homsa od strane vladinih snaga. Oni tvrde da Asad pokušava da vrati izgubljeni uticaj u tom regionu i zato je poginulo najmanje 35 ljudi.

Oružana konfrontacija opozicije i režima Bašara Asada u Siriji se već nastavlja više od godinu dana. Borbe ne prestaju bez obzira na to, što od sredine aprila, u skladu sa planom specijalnog izaslanika UN Kofija Anana, u zemlji je objavljeno primirje, koje moraju da kontrolišu međunarodni posmatrači. Prema podacima UN, ukupan broj žrtava konflikta u Siriji je premašio 12 hiljada, oko 230 hiljada je postalo izbeglice, skoro milionu ljudi je potrebna humanitarna pomoć.

Rusija i Kina su više puta izjavile da će onemogućiti stranu oružanu intervenciju u sirijski konflikt. Pokušaji da SB UN usvoji odluku, koja je slična zloglasnoj libijskoj, Moskva i Peking će blokirati. Međutim, ne može da se isključi mogućnost ponavljanja libijskog scenarija za Damask, - smatra politikolog Georgij Mirski.

Ustanici računaju da će im pre ili kasnije Zapad pomoći, - u svakom slučaju, iz vazduha. Odnosno, neka varijanta libijskog scenarija nije isključena. Prvo da stvore zone bezbednosti da bi tamo koncentrisali civile, koji beže od vatre. Tamo će se učvršćivati takozvana sirijska slobodna armija. Bašar Asad će je napasti, poslati tenkove, svestan da je to ono, što fali njegovim neprijateljima. Oni će tražiti UN. UN ništa neće moći da učini jer Rusija i Kina ne daju. Dakle, zatražiće od NATO-a vazdušnu podršku. A kada zapadna avijacija počne bombardovanje, u taj će se rat, bezuslovno, umešati Iran.

Sve akcije sirijske opozicije imaju jedan cilj: da konačno destabilizuju situaciju u zemlji, - ističe ekspert Centra arapskih istraživanja Boris Dolgov.

Mora da se kaže da su te antivladine oružane grupacije glavna destabilizujuća snaga u Siriji. Mora da se odmah kaže da one nemaju podršku stanovništva. To smo videli tokom naše posete Siriji u januaru 2012. godine. Većina stanovnika podržava rukovodstvo Sirije i te akcije, koje sprovodi sirijsko rukovodstvo. To su usvajanje novog ustava, to su parlamentarni izbori. Glavna nada sirijske opozicije je svrgavanje oružanim putem režima Bašara Asada, politički put oni ne prihvataju.

Uznemiravajuće informacije je objavila u nedelju iranska agencija FARS. Prema njenim podacima, u Siriji se sprema ubistvo civila uz pomoć hemijskog oružja, dobijenog iz Libije. Za gasni napad opozicija želi da optuži režim Bašara Asada. Nema sumnji da je takva provokacija moguća: ustanici će učiniti sve da bi izdejstvovali vojnu intervenciu Zapada. Oponenti Asada su svesni: bez takve podrške oni neće pobediti. Mada postoji i druga varijanta: pregovori.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: Zimske gume

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.