Sačuvajte pneumatike

Izvor: Blic, 01.Avg.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sačuvajte pneumatike

Adekvatan pritisak vazduha u gumama je od presudne važnosti za vek njihovog trajanja, stoga jednom mesečno treba proveriti pritisak.

Važno je da su gume hladne, pa zato treba ostaviti auto da se malo „odmori" pre merenja, pošto temperatura vazduha u pneumaticima poraste čak i nakon jednog kilometra vožnje. Takođe treba izbalansirati gume, jer neizbalansirane izazivaju vibracije koje negativno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << utiču na sam pneumatik ali i na elemente oslanjanja. Centriranje trapa se preporučuje nakon popravki na sistemu oslanjanja, pogotovo ukoliko se primeti nejednako trošenje guma. Velika brzina, oštro skretanje i naglo kočenje skraćuju gumi životni vek. Blokiranje točkova prilikom paničnog kočenja može da skine dobar sloj sa gazeće površine, što može dovesti čak i do vibracija u vožnji. Prilikom parkiranja nikada ne treba ostaviti gumu na pola ivičnjaka, a preporučljivo je i da vozači izbegavaju rupe i druge neravnine na putu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.