Napadi na B92 i Olju Bećković

Izvor: B92, 18.Jun.2009, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadi na B92 i Olju Bećković

Beograd -- Sinoć je bačena baklja ispred zgrade B92, a Olji Bećković jutros su isečene gume na automobilu. B92 podnosi krivičnu tužbu protiv odgovornog urednika "Kurira".

Autorki emisije "Utisak nedelje" Olji Bećković jutros su isečene gume na automobilu parkiranom ispred kuće, nakon čega je policija izvršila uviđaj. A sinoć oko 23:10 nepoznata maloletna lica bacila su upaljenu baklju na vrata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zgrade B92.

B92 će podneti privatnu krivičnu tužbu za klevetu protiv lista "Kurir" zbog teksta "Privilegovani" i najave na naslovnoj strani "Naftna mafija finansirala B92".

Tužba će biti podneta protiv odgovornog urednika "Kurira", budući da tekst nije potpisan imenom autora.

U skladu sa Zakonom o odgovornosti pravnih lica za krivična dela, tužba će biti podneta i protiv osnivača "Kurira", kompanije "Kurir net" d.o.o., sa predlogom da se, pored novčane kazne, izrekne i odgovarajuća mera bezbednosti kako bi se otklonila opasnost da "Kurir" nastavi vršenje krivičnih dela.

Obrazlažući ovu odluku, glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić kaže da ovaj tekst nema veze sa novinarstvom i da je jasno da je u pitanju hajka protiv B92 koja je počela neposredno posle završetka emitovanja "Insajdera" koji je pogodio neke centre moći.

Matić navodi da se po prirodi kampanje vidi da je njena namera da se ugrozi kredibilitet B92 koji je osnovna vrednost kuće.

"Naravno, takva hajka nije nimalo naivna i već se pojavljuju određeni znaci da se sa reči prelazi i na dela, jer je sinoć maloletna osoba bacila baklju na vrata zgrade B92 i zatim pobegla", rekao je Matić.

"Posle medijske hajke orkestrirane preko 'Kurira’ i posle bacanja baklje na ulaz B92, tokom noći su isečene gume na automobilu Olje Bećković koji je bio parkiran ispred zgade u kojoj stanuje sa sinom”, naveo je Matić.

"B92 zahteva od nadležnih organa da zaštite saradnike B92, članove njihovih porodica i objekte u kojima rade. Iskustvo nam govori da su medijske hajke često bile uvod u vrlo drastične oblike nasilja u kojima su vršeni i atentati”, ukazao je on.

"Kada izostane reakcija i osuda nadležnih institucija, institucija sistema - stvorena atmosfera linča dobija drastične oblike. Zbog toga apelujemo na nadležne organe da spreče svaki oblik linča i nasilja, bez obzira o kome je reč - o običnim građanima, političarima ili predstavnicima medija”, kazao je Matić.

"Demokratske snage kao i nezavisni mediji nisu bili zaustavljeni ni u mnogo dramatičnijim periodima. Tim pre su novi pozivi na nasilje i odmazdu, kao i samo nasilje, jos veća društvena sramota”, zaključio je glavni i odgovorni urednik RTV B92.

Policija ispituje slučaj

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je danas da će policija sprovesti istragu o tome da li je neko iz policije "na bilo koji način" umešan u pisanje pojedinih medija o maloletnom sinu novinarke Olje Bećković.

"Mi ćemo kada je reč o konkretnom slučaju sprovesti jednu malu istragu o tome da li je policija na bilo koji način umešana. Da li je bilo ko iz policijskih stanica umešan u ono što je pisalo u određenim novinama", kazao je Dačić.

Ministar policije je naveo da mu je veoma žao što je došlo do zloupotrebe maloletnika i napomenuo da se moraju poštovati zakon i pravo na zaštitu ličnosti.

I pomoćnik načelnika Uprave policije MUP-a Srbije Željko Nikač izjavio je da ne veruje da je informacija o ovom slučaju došla iz policijskih izvora, iako to "Kurir” tvrdi.

On je, gostujući u vestima B92, takođe rekao da se čini da je meta napada roditelj maloletnika i kuća B92 i obećao da će policije učiniti sve da se ne desi ništa van prava.

"Postoji uvek mogućnost da procuri informacija, ali ja ne verujem da je od naših ljudi. Taj predmet je dugo bio kod nas, nekih 25 dana, pa je onda 25 puta do sada moglo da procuri”, kaže Nikač.

"Mi imamo licencirane ljude. Čovek koji je radio predmet je licenciran i vrlo fin, i sam je roditelj. Naloženo je da se slučaj ispita, a ako ministar naloži, možda da se uključi i unutrašnja kontrola”, naveo je on.

OEBS: "Kurir" prekršio zakon

Šef Misije OEBS u Srbiji ambasador Hans Ola Urstad pozvao je medije da poštuju profesionalne i etičke standarde novinarstva, naročito pravo na privatnost pojedinaca i maloletnika.

U saopštenju OEBS podseća da je dnevni list "Kurir" povredio prava petnaestogodišnjeg sina poznate srpske novinarke.

Ovim tekstom, kako se navodi u saopštenju, prekršen je Zakon o javnom informisanju, koji propisuje da se "maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja je podesna da povredi njegovo pravo ili interes".

OEBS upozorava da je ovaj novinski tekst poslednji primer zabrinjavajuće prakse pojedinih medija da ne poštuju pretpostavku nevinosti do donošenja konačne sudske odluke, kao ni druga prava i dostojanstvo pojedinaca, posebno maloletnika.

"Mediji moraju da poštuju osnovne etičke principe, poput zaštite prava maloletnika. Urednici ne smeju da koriste činjenicu da je roditelj javna ličnost kao izgovor za objavljivanje navoda o privatnom životu deteta", rekao je Urstad.

UNS: Kampanja protiv Bećkovićeve

Udruženje novinara Srbije upozorilo je da list "Kurir" već tri dana vodi kampanju protiv novinarke Olje Bećković i naveo da je ono što se dešava "dokaz da se u Srbiji ne cene i ne štite novinari, njihova hrabrost i profesionalna autonomija".

U saopštenju UNS-a se navodi da je kao povod za kampanju protiv Bećkovićeve iskorišćen njen maloletni sin, koga je policija privodila i čiji je identitet "Kurir" obelodanio protivno zakonskim normama i kodeksu novinarske profesije.

Udruženje navodi da je zabrinuto zbog činjenice da su pripadnici srpske policije, umesto da primenjuju zakon i štite dete, otkrili identitet deteta i na taj način su postali saučesnici uredništvu "Kurira" u kršenju pretpostavke o nevinosti deteta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

B92 tuži Kurir

Izvor: Radio 021, 18.Jun.2009

RTV B92 će podneti privatnu krivičnu tužbu za klevetu protiv lista Kurir zbog teksta "Privilegovani" i najave na naslovnoj strani "Naftna mafija finansirala B92". Obrazlažući odluku glavni i odgovorni urednik Veran Matić kaže da taj tekst nema veze sa novinarstvom i da je jasno da je u pitanju...

Nastavak na Radio 021...

RTV B92 tuži Kurir, isekli gume na vozilu Olje Bećković

Izvor: Blic, 18.Jun.2009

Misija OEBS u Srbiji navela je da je dnevni list „Kurir” 16. juna tvrdnjom da je petnaestogodišnji sin poznate novinarke „narko-diler” prekršio Zakon o javnom informisanju, koji propisuje da se maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja je podesna da povredi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.