Najava pucanja gume u vožnji: Neki SIMPTOMI ukazuju na OPASNOST

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Avg.2022, 13:18

Najava pucanja gume u vožnji: Neki SIMPTOMI ukazuju na OPASNOST

Čak i ako nema vidljivih oštećenja, gume treba menjati nakon najviše osam godina

Prenizak pritisak vazduha u gumama je obično najava problema. Zato ga je najbolje proveravati svake dve nedelje, preporučuje Nemački autoklub (ADAC).

Predmeti poput eksera ili komadića razbijenog stakla, takođe mogu da oštete gumu i postepeno da je izduvaju. Trošenje i starost povećavaju rizik. , navodi Revija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << HAK.

Kako možete primetiti oštećenje gume? Ne oslanjajte se na sistem za nadzor pritiska u gumama: u nekim slučajevima, probušena guma sa sporim ispuštanjem vazduha se otkrije prekasno, a sistem detektuje samo gubitak pritiska od 20 posto. Tada vožnja više nije bezbedna. Pre velikog praska obično postoje neki znakovi, koji najavljuju pucanje gume. Smanjeni pritisak u gumama značajno menja ponašanje u vožnji: auto vuče levo ili desno, pri upravljanju reaguje sunđerasto i ljulja se.

Ako primetite neke od ovih signala, ostanite mirni i izbegavajte brzu vožnju, uključite sva četiri pokazivača smera. Zaustavite automobil što je nežnije moguće, na mestu gde je to najbezbednije. Nemojte naglo da kočite – to može da izazove proklizavanje zadnjeg dela.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.