Mladi od odbačenih stvari pravili odeću, lampe i druge kreativne predmete

Izvor: JužneVesti.com, 04.Jun.2019, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi od odbačenih stvari pravili odeću, lampe i druge kreativne predmete

Da se od otpadaka lima mogu napraviti lampe i lusteri, odbačene gume mogu iskoristiti kao žardinjere za baštu, i od razne reciklažne robe napravi odeća - naučili su mladi Romi iz Niša koji su prošli kroz radionice koje su deo projekta “Papirnati život 2”.

Od odbačenih stvari napravili modnu kreaciju; foto: T. R.Kako bi proširili svest o obrazovanju i ekonomski podržali mlade Rome da nastave školovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i steknu nove veština kojima će lakše doći do zarade i posla, projektom “Papirnati život 2” su dobiljali pomoć oko domaćih zadataka, roditeljima je ukazano na loše strane preranog rada, a deca su učestvovala u radionicama “kreativne reciklaže”.

U kreativnim radionicama učestvovali su mladi ljudi iz naselja Crvena zvezda, koji su pravili odevne modele, lampe i lustera od raznih reciklažnih materijala u saradnji sa Zoranom Tairovićem, multimedijalnim umetnikom iz Novog Sada i predsednikom udruženja „Interkulturalni teatar III/40“.

Napravili smo sedam odevnih predmeta, a na radionici su učestvovala deca različitog uzrasta i mladi. Napravili smo različite odevne komade, od odeće za lutke, do komada kao što su teksas jakna i prsluk - kaže Petra Nikolić, jedna od učesnika radionice.

Umetnik Tairović objašnjava da je ideja se sve crpi iz umetnosti i kulture koje mogu da budu ekonomski oslonac lokalnog stanovništva.Od lima stvarali lustere i lampe; foto: FB Indigo

Iz toga smo izveli novu koncepciju i nov projekat koji se zove “Papirnati život”, gde možemo da od reciklažne robe napravimo kreativne recilaže. Ono što ćemo dalje učiniti jeste proširenje. Pozvaćemo sve ljude koji žele da se uključe i bave kreativnom reciklažom, ali sarađivaćemo i sa nevladinim sektorom - kaže Zoran Tairović.

Projekat “Papirnati život 2” je, objašnjava Aleksandra Demirović koja je njegova koordinatorka, obuhvatao tri faze - prva je podrazumevala podršku u saradnji sa osnovnom školom “Sreten Mladenović Mika”, gde su pomagali deci oko domaćih zadataka. Druga faza projekta je bila radionica sa roditeljima kako bi se podigla svest i zaštitila se deca od preranog rada, a treća faza je kreativno-reciklažni centar.

Projekat realizuju Interkulturnalni teatar III/40 iz Novog Sada i Grupa za decu i mlade „Indigo“ iz Niša.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.