Kompanija Polins” iz Odžaka uprkos koroni povećala proizvodnju i izvoz plastike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2020, 18:20

Kompanija "Polins” iz Odžaka uprkos koroni povećala proizvodnju i izvoz plastike

Prerađivačka industrija beleži porast radne snage, a tome u prilog govore podaci da je u 2016.g. bilo 393.906 zaposlenih, a tokom prošle godine 459.647 u Srbiji, navode u Republičkom zavodu za statistiku. Kada je u pitanju delatnost proizvodnje robe od gume i plastike, takođe se beleži rast zaposlenih, pa je u 2018. godini, u ovoj industriji bilo 27.432 radnika, dok je prošle godine njih 28.802 radilo u našoj zemlji. Prerađivačka industrija je zamajac privrednog razvoja, kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za RTV u Regionalnoj privrednoj komori Sombor i dodaju da su izvozni indeksi kompanija iz Zapadnobačkg okruga, koje upošljavaju veliki broj radne snage i značajno doprinose BDP-u, jasan pokazatelj privrednog ambijenta. Jedna od takvih domaćih kompanija nalazi se u Odžacima, koja je na tržištu istrajava preko 25 godina, a uspešno se bavi preradom plastičnih masa i izradom proizvoda od plastike za poljoprivredu, voćnjake i vinograde. Kako je korona uticala na tržište u ovoj grani privrede, da li je bilo povećanja proizvodnje i zapošljavanja, proveravala je ekipa RTV-a u Odžacima.

Godišnja proizvodnja različite robe od plastike za poljoprivredna gazdinstva, voćnjake i vinograde, u vrednosti preko 2.000.000 evra, od čega je 50 odsto izvoz, svrstava kompaniju “Polins” iz Odžaka u značajne proizvođače i izvoznike ovakvog tipa robe iz Srbije. U kompaniji, koja godinama beleži rast, ističu da je vreme korone povećalo obim proizvodnje za šta su angažovali dodatnu radnu snagu, a snabdevanje uvoznim sirovinama ocenjuju lošije.

Đuro Milošević, vlasnik kompanije “Polins” iz Odžaka kaže: “Deo u kojem delujemo je donekle specifičan, jer proizvodimo poljoprivredne prskalice koje se sada koriste i kao mehanizacija za borbu protiv korona virusa, tako da smo sa jedne strane imali povećan obim proizvodnje zato što su se prskalice tražile, a sa druge strane imali smo lošiju rentabilnost te proizvodnje zato što nismo bili pripremljeni niti organizovani za tako veliki obim proizvodnje zbog potražnje na tržištu, pa smo koristili skuplju radnu snagu i više radnika nego što je to obično”.

Mihajlo Maćuš, koordinator industrije u RPK Sombor ističe: ”Izvoz iz Srbije za sedam meseci ovakvih plastičnih proizvoda je u malom porastu, u odnosu na prošlu godinu, tako da očekujemo do kraja godine da bude i veći. Malo je sve bilo usporeno zbog korone, a to je trajalo možda dva meseca. Ova kompanija je uhvatila ritam i čak je izvoz malo veći nego prošle godine”.

Veći broj broj zaposlenih beleži proizvodnja gume i plastike.

Jadranka Mitrović iz Odžaka, radnica u fabrici kaže: “Posao je razložen na sitne komponente, tako da nije težak i suviše složen. Prema prethodnom iskustvu, u ovoj fabrici sam zadovoljna”.

“U poslednje dve godine smo imali situaciju da je cena sirovina padala na tržištu i to nam je pomoglo da lakše radimo. Praktično i sirovine koje se prodaju kao domaći proizvod potiču od nafte koja je iz uvoza i na taj način gledano većina stvari koje mi upotrebimo u proizvodnji su iz uvoza, a polovinu ili malo više proizvodnje izvezemo i mislim da smo tu negde u ravnoteži, pa čak i kada bi uradili neki takav neto imamo više izvoza. To znači da je vrednost onoga što mi izvezemo veća od onog što se uveze za naše potrebe kao sirovina”, objašnjava Đuro Milošević, vlasnik kompanije “Polins” iz Odžaka.

Preduzeće iz Odžaka najviše robe izvozi u region, Italiju, Mađarsku i Bugarsku. Zapošljavaju 75 radnika, kažu da su u drugom tromesečju napravili ekpanziju, a planovi su dalje investiranje u proizvodnju.
Pogledaj vesti o: Zimske gume

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.