Koliko su zimske gume bitne?

Izvor: Objava, 27.Sep.2018, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko su zimske gume bitne?

Polako se približava zimska sezona, a sa hadnim danima trebalo bi misliti i na zamenu letnjih guma. Mnogi vozači smatraju da je izmena zakonskih propisa samo uzimaje novca od građana, jer skoro svake godine treba obezbediti nove zimske auto gume sa drugačijomdubinom šare. Pravo pitanje jeste za šta ta šara na zimskim gumama služi.

Ukoliko niste dovoljno obavešteni između letnjih i zimskih guma postoje velike razlike. Dok mnogi misle da je zamena guma sam bacanje novca, trebalo bi znati da postoje razlozi zbog kojih se sa prvim prolećnim suncem stavljaju letnje gume, a zašto se u vreme zimske sezone nabavljaju zimske gume.

Zimske auto gume su dizajnirane tako da imaju lamele koje omugaćavaju da guma prijanja za klizavu podlogu. Naime, što je šara dublja, to će bolje prijanjati za podlogu. Važno je napomenuti da su zimske auto gume konstruisane tako da se prilagođavaju ledu, snegu, mokrom asfaltu, ali i da se prilagođavaju niskim temperaturama i hladnim vremenskim uslovima.

Naravno, mnogi vozači da ne bi svake godine kupovali nove auto gume početkom aprila ne menjaju zimske za letnje gume. Međutim, to nije ispravno raditi, jer na ovaj način dovodite u pitanje bezbednost učesnika u saobraćaju.

Kada je reč o letnjim auto gumama, trebalo bi znati da su one tvrđe od zimskih guma. Naime, zbog visokih temperatura i vrelog asfalta, letnje auto gume dizajniraju se tako da budu otporne na temperature više od 30 stepeni Celzijusovih. U slučaju da ne pomenite zimske za letnje auto gume, znajte da se zimska guma na visokim temperaturama deformišu, opuštaju, a tako se može izazvati incident na putu ili može da se ugrozi bezbednost učesnika u saobraćaju.
Razlika između letnjih i zimskih guma
Nije samo razlika između letnje i zimske gume u dubini šare, već i u materijalu od kojeg se ove gume prave. Zimski pneumatici su sačinjeni od mekše smešte, a pri niskim temperaturama ovaj materijal ima dobre karakteristike, te u takvim situacijama gume bolje prijanjaju za podlogu, kopaju po snegu i ledu.

Letnji pneumatici se razlikuju, ne samo po tome što su od čvršćeg materijala, već i po tome što je ovaj materijal veoma otporan na visoke letnje temperature. Ukoliko letnje auto gume koristite zimi, trebalo bi da znate da se one pri hladnom vremenu neće dobro pokazati nap utu, jer čak i da nema snega ove gume će loše kočiti po asfaltu.

Danas na tržištu postoje i pneumatici koji se mogu koristiti i leti i zimi, a proizvođači su posegli za kompromisnim rešenjem prilikom izrade ovakvih guma. Međutim, još uvek nije detaljno utvrđeno koje karakteristike imaju ove auto gume, te sve zavisi od načina na koji su konstruisane kako će se ponašati leti. Stručnjaci su testirali ove pneumatike, ali ako pak niste nešto zainteresovani za njih, onda znate šta vam je činiti.

Čim prođe leto i jesenje kiše, sa prvim mrazevima vreme je za promenu guma. Nemojte kalkulisati kada je u pitanju bezbednost, ne samo vas, nego i ostalih učesnika u saobraćaju. Obezbedite se za zimu na vreme, jer što je sigurno, sigurno je.
Pogledaj vesti o: Zimske gume