Koliko košta zamena zimskih guma

Izvor: RTS, 28.Okt.2017, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko košta zamena zimskih guma

Zakonska obaveza da na svim točkovima automobili imaju zimske gume počinje od srede prvog novembra. Naravno, te gume su obavezne kada je na drumu sneg i led, ali ako tokom zime ne vozite ne morate ni da ih montirate. Za one koji neće da kalkulišu i kojima je automobil potreban svakog dana vreme je da poseti vulkanizera.
Stručnjaci za saobraćaj stalno upozoravaju da gume, posebno zimi, predstavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << glavni pasivni sistem bezbednosti na automobilu.

Zimske gume pri niskim temperaturama bolje koče i bolje pijanjaju za kolovoz.
Polovne gume će zadovoljiti zakonske odredbe, ali ne i minimum bezbednosnih kriterijuma.
"Cena montaže i demontaže sa balansiranjem je 600 dinara po točku. Cena gume, u zavisnosti od brenda i kvaliteta, kreće se od 3.900 pa do tridesetak hiljada", navodi Igor Dimitrijević iz auto-kuće "Gudalović".
Problem može biti nestručna montaža guma. Svi savremeniji modeli automobila imaju ventil na kojem postoji senzor za nivo pritiska vazduha u gumama.
Nestručnom montažom i demontažom na instrument tabli pojaviće se znak da sa gumama nešto nije u redu.
To znači da je pri skidanju gume senzor polomljen, a šteta koja je tako napravljena meri se stotinama evra.
"Prosečna cena originalnog fabričkog senzora se kreće od 65 do 75 evra po komadu. Što znači da set senzora može ići i do 300 evra. Zato je bitno da se zimske gume menjaju u ovlašćenim servisima kako ne bi kod vulkanizera opšte prakse došlo do oštećenja senzora", kaže Andrija Đurašević iz "Euro sumar-Suzukija".
Dodajmo da ukoliko napravite udes u zimskom periodu, a na točkovima nemate zimske gume, saobraćana policija će to uneti u zapisnik.
Za osiguranje je to signal da vam ne isplati štetu, a sudija vas može oglasiti krivim i kada to niste, jer vozite tehnički neispravno vozilo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.