IZNENADIĆETE SE: Da li znate koja je PRIRODNA boja gume - nema nikakve veze sa crnom?

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jun.2023, 12:08

IZNENADIĆETE SE: Da li znate koja je PRIRODNA boja gume - nema nikakve veze sa crnom?

Pre se guma nije bojila.

Vreme se menja, a sa njim se menja i "moda", odnosno sam fizički izgled automobila. U 19. veku, kada su nastajali neki od prvih automobila, materijali su se uglavnom koristili u svojoj izvornoj boji. Ali kako dolazi moderno vreme, tako dolaze i moderne inovacije.

Prirodna guma, jedan od glavnih sastojaka pneumatika, je beli mlečni lateks. Prvi proizvedeni pneumatici za automobile, bicikle i motocikle u masovnoj proizvodnji su bili beli, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se nisu zadržali. Danas se koristi do 200 sastojaka za proizvodnju modernog pneumatika. Rafinirani čađ, nusprodukt nepotpunog sagorevanja uglja i nafte, je ključan sastojak. Proizvođači pneumatika su otkrili da dodavanje čađi, poliestera, metala i drugih sintetičkih gumenih smeša prirodnom lateksu pomaže pneumaticima da bolje rade i duže traju.

Bez čađi, pneumatici ne bi izdržali ni 5.000 kilometara, tvrdi Jack L. Koenig u u njegovoj knjizi Spektroskopija polimera. To je sastojak koji takođe čini pneumatike crnim.

Osim značajnog povećanja kilometraže i izdržljivosti pneumatika, čađ takođe:

Nekada su se proizvodile gume u raznim drugim bojama, ali se nisu pokazale na tržistu, odnosno nisu se kupovale.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.