Dihtunzi od gume iz Sombora odlaze na tržište celog sveta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2020, 16:20

Dihtunzi od gume iz Sombora odlaze na tržište celog sveta

Slovenačka kompanija "Guma-S", koja posluje u Srbiji tri godine sa proizvodnim pogonom u Somboru, izrađuje specifične delove i dihtunge od gume za potrebe automobilske i industrije bele tehnike. Ističu da konkurencije u Srbiji nemaju, jer više od 90 odsto robe izvoze na svetsko tržište gde su prepoznatljivi. Privredni ambijent u našoj zemlji ocenjuju kao odličan, a u narednom periodu planiraju proširenje proizvodnje i zapošljavanje većeg broja radnika.

Preko 50 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << miliona komada različitih proizvoda od najkvalitetnije gume za potrebe automobilske i elektronske industrije širom sveta, proizvede se u pogonu fabrike "Guma S" u Somboru, koja je u vlasništvu slovenačke kompanije. Zbog korona krize imali su osetan pad narudžbi na 30 odsto, ali su se, kako kažu, brzo vratili na zacrtani cilj, pa zapošljavaju i dodatnu radnu snagu.

"Naša roba se plasira od Kine do Meksika, Južne Amerike, Afrike, odnosno praktično nema kontinenta ili države na svetu gde naša roba ne ide. Mi izvozimo 95 odsto svih proizvoda i susrećemo se sa svetskom konkurencijom. Mi u Srbiji nemamo konkurenciju, a i malo robe se ovde proda. U vreme kada su nam narudžbine tako drastično pale zbog korone, od velikog značaja nam je bila podrška cele zajednice, tu mislim na Sombor, republiku i pokrajinu i jako dobro nam je došla ta podrška. U fabrici imamo i zaposlene radnice sa oštećenim sluhom, a želeli bismo samo da imamo više takvih radnica kao što su one, jer jako dobro iskustvo imamo sa njima, kao i sa drugima", kaže Tadej Tušek, generalni direktor fabrike "Guma – S" Sombor.

"Interes slovenačke kompanije je da se zapošljava i što više naših radnika, pa zbog toga imaju stalnu potražnju za novom radnom snagom. Veoma kvalitetno proizvode delove od gume, a tome u prilog govori činjenica da njihovu robu uzimaju najveće automobilske kompanije BMW, Mercedes, Folcfagen. Oni u svemu prate autoindustriju, jer kako se razvija autoindustrija, tako se razvijaju i pomoćne grane industrije koje ih prate", objašnjava Mihalo Maćuš, koordinator za privredu i industriju u RPK Sombor.

Fabrika radi sedam dana u nedelji, a radnici u četiri smene.

"U početku je možda bilo malo teško da se naviknem na rad u četiri smene, ali sada mi ništa nije teško. Zadovoljna sam platom i poslodavcem, kao i uslovima za rad u fabrici", kaže Svetislav Staparac, radnik u fabrici.

U slovenačkoj fabrici radi stotinjak zaposlenih, a prepoznatljivi su po tome što zapošljavaju i osobe sa invaliditetom. Ističu da je u planu proširenje proizvodnih kapaciteta i asortimana, a kažu da je konkurs za nove radnike uvek otvoren.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.