Da li ste znali? Zbog istrošenih amortizera može doći do pucanja gume

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 13:32

Da li ste znali? Zbog istrošenih amortizera može doći do pucanja gume

Sumnju u istrošenost amortizera najbolje je proveriti kod auto-mehaničara.

Amortizeri su klasični potrošni materijal. Istrošene komponente mogu imati štetan uticaj na upravljanje, zaustavljanje i stabilnost vašeg vozila.

Sistemi vešanja su neophodni jer bi bez njih ceo automobil poskakivao po neravnim putevima. Zbog toga je ugrađena opruga koja apsorbuje efekat neravnina na putu.

Međutim, opruge nisu dovoljne da stabilizuju vozilo. Zato postoji potreba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za amortizerima. Oni pomažu u apsorpciji udaraca na neravnim površinama, ograničavajući kretanje vešanja i prigušujući energiju uskladištenu u oprugama.

Sve ovo omogućava kontrolisanu i udobnu vožnju.

Kako prepoznati istrošene amortizere tokom vožnje? Ako pritisnete kočnicu i postoji prepoznatljivo spuštanje nosa vozila, imate problem.

To je jasan znak da su pomenuti delovi istrošeni, a opasna nuspojava je povećanje zaustavnog puta pri kočenju (do 20 odsto), piše Revijahak.

Isto važi i kada posle snažnog dodavanja gasa dođe do većeg spuštanja zadnjeg dela automobila.

Istrošeni amortizeri gube svoju funkciju, što dovodi do poskakivanja vozila na neravninama (vozilu je potrebno više vremena da se "smiri" nakon prelaska preko neravnine).

Poskakivanje vozila dovodi do oštećenja guma, zbog čega gume mogu da puknu ili postanu neefikasne prilikom akvaplaninga, tj. vožnje po mokrom kolovozu.

Znak istrošenosti je i promena ponašanja vozila u krivinama, odnosno pojačano naginjanje ili čak nekontrolisano ljuljanje. Jedan od simptoma su vibracije na volanu, čak i na glatkom putu.

Zveckanje ili metalni udarci se takođe mogu čuti kada su amortizeri istrošeni. Konačno, tu je i nestabilnost automobila pri velikim brzinama.

Sve ovo zahteva posetu mehaničaru koju ne bi trebalo da odlažete i vozite sa ovim simptomima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Da li ste znali? Zbog istrošenih amortizera može doći do pucanja gume

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 10.Jul.2023

Sumnju u istrošenost amortizera najbolje je proveriti kod auto-mehaničara. Amortizeri su klasični potrošni materijal. Istrošene komponente mogu imati štetan uticaj na upravljanje, zaustavljanje i stabilnost vašeg vozila. Sistemi vešanja su neophodni jer bi bez njih ceo automobil poskakivao po...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.