Izglasano 19 zakona i drugih akata

Izvor: RTS, 05.Maj.2011, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izglasano 19 zakona i drugih akata

Poslanici usvojili nekoliko finansijskih zakona, kao i Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju. Takođe, izglasan i set pravosudnih zakona koji uvode niz novina u tu oblast.

Izglasavanjem 19 zakona i drugih akata poslanici republičkog parlamenta  završili su treću sednicu prolećnog zasedanja parlamenta.

Izglasan je set pravosudnih zakona koji uvode niz novina u tu oblast, od notara i privatnih izvršitelja, do toga d aće advokati morati da prođu dodatno obrazovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kako bi se bavili tom profesijom.

Takođe, usvojen je set finansijskih zakona, koji bi trebalo dodatno da urede finansijsko tržište i obezbede da ono u značajnijoj meri postane izvor finansiranja domaće ekonomije.

Izmenama Zakona o finansijskom lizingu predviđeno je proširenje predmeta lizinga i na nekretnine, ukida se minimalni rok od dve godine na koji mora da glasi ugovor o lizingu, a radi veće sigurnosti i jačanja sektora finansijskog lizinga predviđeno je povećanje minimalnog osnovnog kapitala sa 100.000 na 500.000 evra.

Izmenama Zakona o visini stope zatezne kamate obavlja se zamena podataka koji se koriste za utvrđivanje zatezne kamate, tako što se umesto podataka o rastu cena koriste podaci o rastu potrošačkih cena, a predviđeno je i da se pri obračunu zatezne kamate za period od 1. januara 2011. godine do dana stupanja na snagu ovog zakona uzima u obzir mesečna stopa rasta cena na malo za decembar prošle godine.

Zakoni o drumskom saobraćaju

Skupština je izglasala izmene Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, koje bi, između ostalog, trebalo da urede uslove i način obavljanja auto-taksi prevoza.

Izmenama zakona utvrđeno je da auto-taksi prevoz mogu obavljati pravna lica i preduzetnici čija je pretežna delatnost auto-taksi prevoz putnika, koji su registrovani u Registru privrednih subjekata i imaju odobrenje nadležnog organa lokalne samouprave za obavljanje auto-taksi prevoza putnika.

Taksi prevoz može se obavljati samo na teritoriji opštine, grada ili grada Beograda, za koju auto-taksi prevoznik ima važeće odobrenje.

Propisano je i da cena prevoza po putnom kilometru ne može biti niža od propisane od strane nadležnog organa.

Izmenama je predviđeno da se za određene prekršaje novčana kazna naplaćuje na licu mesta i promenjen je raspon propisanih novčanih kazni za privredne prestupe i prekršaje.

Kompletiran Savet RRA

Skupština Srbije izabrala je Miloša Rajkovića, Slobodana Veljkovića i Božidara Nikolića za članove Saveta Republičke radiodifuzne agencije.

Nikolić je rođen 1942. godine, diplomirani je direktor fotografije, a za svojih 36 godina rada u Radio televiziji Srbije snimio je oko 50 tv drama, više dokumentarnih emisija i TV šou programa.

Rajković je rođen 1960. godine, ekonomista je i diplomirani menadžer, a po zanimanju novinar.

Veljković je rođen 1950. godine, diplomirani je pravnik, a od maja 2009. godine je urednik u Radio televiziji Vojvodine.

Savet RRA ima devet članova, a izborom tri nova člana, koje je odredila Skupština Srbije, radiće u punom sastavu.
Pogledaj vesti o: Zakon o saobraćaju

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.