Izvor: Tech-Lifestyle.com, 25.Nov.2017, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TEST: Yamaha Aventage RX-A2050 A/V Receiver – Za muzičke sladokusce

Kvalitet zvuka (Dolby Atmos), povezivanje
FM tjuner, dimenzije










Ne tako davno, devetokanalni risiveri su bili prava retkost i uglavnom su bili rezervisani za egzotična surround okruženja u kojima uživaju samo retki entuzijasti. Audio tehnologija Dolby Atmos, koja postoji od 2012. godine (prvi put je korišćena u Diznijevom animiranom filmu „Hrabra Merida“), promenila je postojeće stanje dodavanjem dve do četiri visine kanala. U slučaju devetokanalnog sistema prijemnik podržava četiri visine kanala, čime je otvorena mogućnost za povećanje frekventnog opsega u surround režimu (5.1.4 konfiguracija).
Yamaha RX-A2050 je jedana od tri Aventage modela koji podržavaju Dolby Atmos (i DTS: X) 5.1.4 (druga dva su RX-A3050 i CX-A5100).
Prednja ploča risivera RX-A2050 je uredno organizovana, sa sjajnom trakom koja se prostire celom širinom, sadrži ekran, dugme za napajanje na levoj strani. Taster Pure Direct MODE je posebno izdvojen, što sugeriše da je Yamaha naročito ponosna na nefiltriran zvuk pojačala (s dobrim razlogom). Dno prednje ploče je napravljeno od aluminijuma sa suptilnom vertikalnom krivinom i flip-down vratima između ulaznih i tastera za volumen.
Devetokanalnom risiveru je potrebno dosta snage, a ovaj model je deklarisan sa 140 W po kanalu. Prema specifikacijama, prijemnik može da postigne kratke pikove do 165W na 8 oma (210 na 6, 285 na 4, a 405 na 2), premda je „maksimalno efikasna izlazna snaga” 220W. Unutrašnjost risivera krije povelike custom-made kondenzatore i druge pažljivo odabrane i kvalitetne komponente, simetričnog amp rasporeda sa posebno odvojenim hladnjacima. Anti rezonantni klin gradi petu nogu na sredini kućišta, u obliku okvira H koji, prema navodima proizvođača smanjuje vibracije kućišta skoro na nulu, čak i tokom velikog angažmana. Za DAC je izabran ESS SABRE9006A, a ova jedinica obrađuje sve hi-res poslastice, uključujući i dual-rate DSD.
Povezivanje sistema je lako i već posle desetak minuta se možete prepustiti uživanju u zvuku sa bilo kog izvora.

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.