Volvo testira bežične punjače za EV: Da li ćemo u budućnosti ovako tankovati automobile?

Izvor: B92, 08.Mar.2022, 15:28

Volvo testira bežične punjače za EV: Da li ćemo u budućnosti ovako "tankovati" automobile?

Danas se na sličan način bežično pune mobilni telefoni.

Odabrani Volvo taksiji na ulicama Geteborga učestvovaće u pilot programu testiranja bežičnih sistema punjenja EV - inovativnom rešenju koje minimizira učešće vozača u tom procesu. Da bi baterija počela da se puni, potrebno je samo parkirati vozilo na mesto za punjenje.

Sistemi bežičnog punjenja baterija EV su naredna faza u razvoju elektromobilnosti. Volvo je odlučio da testira i razvija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovaj sistem u realnim uslovima saobraćaja, zajedno sa firmom Cabonline, jednim od najvećih taksi operatera u regiji.

Taksi kompanija se zajedno sa švedskim auto-brendom pobrinula za bežične punjače na nekoliko tačaka u Geteborgu. U pitanju su parking mesta sa posebnim punjačima ugrađenim u asfalt.

Vozači Cabonline koji voze Volvo XC40 Recharge sa prijemnikom ugrađenim u vozilo imaće koristi od ove pogodnosti dok čekaju mušteriju na parkingu. Sve što treba da učine je da precizno parkiraju auto, uz pomoć sistema kamera od 360 stepeni.

Punjači proizvođača Momentum Dynamics su snage do 40 kW, što je 10 kW lošiji rezultat nego kod većine klasičnih DC punjača sa kablom, ali je i dalje prihvatljivo.

Predviđeno je da se električni XC40 Recharge koristi oko 12 sati dnevno i da pređe čak 100.000 kilometara godišnje.

Treba spomenuti da je ova inicijativa deo programa grada Geteborga koji želi da do 2030. gradsku saobraćajnu infrastrukturu čine samo vozila sa nultom emisijom štetnih gasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Volvo

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.