Prvi Volvo minivan pokazao svoje lice FOTO

Izvor: B92, 17.Okt.2023, 12:03

Prvi Volvo minivan pokazao svoje "lice" FOTO

Fotografije modela EM90 stižu iz Kine.

Svaki novi model koji se prodaje u Kini mora da dobije odobrenje Ministarstva industrije i informacionih tehnologija (MIIT). Kao deo procesa homologacije minivana Volvo EM90, fotografije se objavljuju na veb stranici MIIT-a pre lansiranja na tržište.

U nekim situacijama, dizajn vozila je prikazan nedeljama pre zvanične premijere. Takav je slučaj sa EM90, prvim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Volvo "kombijem", koji je pokazao svoje "lice" na fotografijama koje je objavila ova kineska državna institucija.

Kao što se i očekivalo, ovaj električni minivan zasnovan je na kineskom modelu Zeekr 009, ali je spoljašnjost prilagođena korporativnom dizajnu brenda Volvo. Naime, Zeekr je premijum brend kompanije Geely, u čijem vlasništvu je i Volvo.

Zadnji deo je takođe modifikovan da bolje odgovara Volvo "filozofiji", ali može se reći da su dva minivana vizuelno veoma slična.

Sve u svemu, Volvo EM90 izgleda manje upadljivo od modela Zeekr 009.

Uz ove fotografije objavljene su i neke preliminarne tehničke specifikacije. Prema informacijama objavljenim na veb stranici MIIT-a, Volvo EM90 za 2024. meri u dužinu 5.206 mm, širina vozila je 2.024 mm, a visina 1.859 mm.

Biće ponuđen u opcijama sa točkovima od 19 i 20 inča, a u kabini će biti mesta za 6 putnika u 3 reda sedišta. Ukupna masa vozila iznosiće čak 2.763 kilograma.

Međuosovinsko rastojanje odgovara onom kod Zeekr 009, koji meri 3.205 mm zmeđu prednje i zadnje osovine.

Premijum brend Zeekr osnovan 2021. takođe prodaje svoj minivan sa modernijim rasporedom 2+2, ali ćemo morati da sačekamo zvaničnu premijeru i vidimo da li Volvo takođe namerava da predstavi luksuzniji derivat.

Volvo EM90 je naveden na veb stranici MIIT-a kao EV sa pozadi postavljenim motorom od 200 kW/272 KS. Međutim, treba napomenuti da je Zeekr 009 dostupan i u verziji sa dva motora i pogonom na sva četiri točka sa 536 KS. Ova moćna varijanta ubrzava od 0 do 100 km/h za samo četiri i po sekunde.

Iako se baterija ne pominje, Zeekr 009 ima litijum-nikl-mangan-kobalt paket iz CATL-a. Baterija od 140 kWh je dovoljna za autonomiju od čak 822 kilometra, na osnovu lokalnog kineskog ciklusa testiranja lakih vozila (CLTC).

Tu je i manji paket od 116 kWh sa dometom do 702 km.

Volvo EM90 će biti zvanično predstavljen 12. novembra, kada će moći da se naruči u Kini, gde će se i proizvoditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.