Folksvagen u panici menja rukovodstvo, na testovima bi mogli da padnu i Volvo, Reno i Hjundai

Izvor: Blic, 25.Sep.2015, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Folksvagen" u panici menja rukovodstvo, na testovima bi mogli da padnu i "Volvo", "Reno" i "Hjundai"

Autogigant „Folksvagen“ dovodi novog šefa samo par dana nakon ostavke prethodnog direktora zbog skandala. S druge strane, Međunarodni savet za čist prevoz (ICCT) tvrdi da još tri svetska proizvođača automobila "vrlo teško da bi prošli" nova pravila o emisijama štetnih gasova, zbog čijih lažnih podataka je "Folksvagen" i upao u krizu.

Prema tvrdnjama iz ICCT "Volvo", Reno" i "Hjundai" mogli bi da padnu na testovima emisija štetnih gasova. Britanski "Dejli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << telegraf" prenosi da u studiji ove organizacije stoji da su ovi autogiganti iz Švedske, Francuske i Južne Koreje prošli testiranja pod sadašnjim laboratorijskim uslovima koje je propisala EU, ali da na primer vozila "Volvoa" izbacuju 14,6 puta više štetnih gasova kada se podvrgnu rigoroznijem testu, "Renoa" 8,8 i "Hjundaija" 6,9 puta.

"Folksvagen" u međuvremenu želi da što pre promeni imidž ukaljan lažiranjem emisija štetnih gasove koje je zabeleženo u 11 miliona njihovih vozila. Ovakva žurba nije u skladu s uobičajenom praksom i pojedini investitori „Folksvagena“ pobunili su se protiv izbora novog izvršnog direktora na mesto Martina Vinterkorna, koji je ostavku podneo u sredu.

- Mislim da je ovde u pitanju samo panična reakcija borda kompanije - kazao je za Bi-Bi-Si Sasja Beslik iz „Nordee“, jednog od najvećih investitora nemačkog autogiganta.

Skandal oko „Folksvagenovog“ softvera kojim su lažirani podaci američki mediji nazivaju „korporativnim Votergejtom“.

Ipak, Beslik je dodao da bi moglo biti koristi od brzog imenovanja novog šefa kompanije.

- Njima je zaista potrebno da povrate poverenje tržišta i jedan od potencijalno najboljih načina da se to uradi jeste imenovanje novog čelnog čoveka i pokušaj da se sve loše ili neodgovorne stvari vežu za starog - ocenio je Beslik.

Matijas Miler (62), direktor „Poršea“, „Folksvagenove“ filijale, bio je juče glavni favorit za funkciju novog izvršnog direktora kompanije iz Volfsburga.

20 članova ukupno ima Nadzorni odbor „Folksvagena“, koji otpušta i angažuje nove ljude u kompanijii.

Akcije“Folksvagena“ su na Frankfurtskoj berzi porasle su na 117 evra, uoči očekivanog imenovanja novog šefa kompanije. To je ipak samo blagi oporavak od nezapamćenih gubitaka sa početka nedelje kada je vrednost akcija pala za 58 odsto u odnosu na mart.

„Vašington post“ piše da je skandal oko „Folksvagena“, koji je počeo u SAD, a u međuvremenu otkriven i u Evropi, ugrozio reputaciju „nemačkog inženjerstva“. Za manje od nedelju dana afera je poljuljala je sve ono što je nemačka autoindustrija pažljivo gradila decenijama.

- Oporavak ove kompanije biće dug i spor proces - smatra Karen Brener sa Univerziteta Njujorka.

Kina najveće tržište, nije pogođena

Skandal sa dizel vozilima „Folksvagena“, zbog lažiranja testova o emisiji štetnih gasova, ne pogađa vozila pod ovom markom proizvedena u Kini, saopštili su iz šangajske filijale nemačkog proizvodjača automobila. „Folksvagen“ je lider među stranim proizvođačima na kineskom tržištu, sa 3,67 miliona prodatih vozila prošle godine.
Pogledaj vesti o: Volvo,   Renault

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kojim gigantima preti sudbina VW-a?

Izvor: B92, 26.Sep.2015, 09:58

Međunarodni savet za čist prevoz (ICCT) tvrdi da još tri svetska proizvođača automobila "vrlo teško da bi prošli" nova pravila o emisijama štetnih gasova...Prema tvrdnjama iz ICCT Volvo, Reno i Hjundai mogli bi da padnu na testovima emisija štetnih gasova, zbog čijih lažnih podataka je Folksvagen...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.