03.12.2015 ::: Volvo S90 - prve zvanične informacije (foto+video)

Izvor: AutoMagazin, 03.Dec.2015, 02:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

03.12.2015 ::: Volvo S90 - prve zvanične informacije (foto+video)

Konačno. Volvo je otkrio prve zvanične fotografije i info na temu novog luksuznog sedana - S90. Zanimljivo je, da će pod haubom biti samo 4-cilindarski motori, a u ponudi će biti i verzija sa AWD pogonom...

Pri razvoju automobila, Volvo je koristio dizejnerske detalje sa većeg XC90, ali već na prvi pogled jasno je da S90 ima visok stepen originalnosti i prepoznatljivosti.

reklama

Koncept instrument >> Pročitaj celu vest na sajtu AutoMagazin << table je isti kao kod XC90 - centralni displej je vertikalno orjentisan. S obzirom da XC90 koristi istu platformu - SPA (Scalable Product Architecture), ne čudi ni tehnika, iako su neki u luksuznoj limuzni očekivali "barem" šestocilindarski agregat. U ponudi su samo 4-cilindarski agregati iz serije Drive-E, uključujući i plug-in hibrid T8 Twin Engine maksimalne snage 300 kW (407 KS). Osnovni pogon podrazumeva pogon na prednje točkove (D4), a snažniji turbodizel D5 i dva benzinska motora mogu se dobiti sa sistemom AWD.

U odnosu na svog tehničkog blizanca, model XC90, Volvo S90 ima jednu novinu - sistem PowerPulse, koji se nalazi u dizelskoj D5 verziji sa automatskim menjačem i pogonom na sve točkove. Reč je o posebnom "rezervoaru" vazduha, koji je kompresorom povezan direktno sa filterom vazduha. Cilj je da se postigne što bolji odziv motora na komandu gasa, zahvaljujući dovodu kompresovanog vazduha direktno do manjeg od dva turbopunjača. U poređenju sa XC90, reakcija motora je brža i dinamičnija.

Kao što svi očekujemo, S90 je opremljen mnoštvom bezbednosnih sistema, kao što je asistent za vožnju u kolovoznoj traci, asistent za vožnju u koloni, koji automatski upravlja vozilom sve do brzine od 130 km/h. Zahvaljujući sistemu City Safety, S90 ume da detektuje velike životinje, kao što su los, sob ili konj i aktivira kočnice. Isti sistem je sposoban da detektuje pešaka i ostala vozila i u odnosu na situaciju optimalno reaguje, ponekada i brže od samog vozača. Volvo S90 biće predstavljen svetskoj javnosti na Detroit Auto Show, koji se odžava od 19. do 24. januara 2016. godine.

Recimo i to da je automobil dugačak 4.963 mm, širok 1.879 mm i visok 1.443 mm. Međuosovinsko rastojanje iznosi 2.941 mm. Zapremina prtljažnog prostora iznosi 500 litara.

VIDEO 1:



VIDEO 2:



Automagazin.rs

Nastavak na AutoMagazin...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta AutoMagazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta AutoMagazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.